Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angielski -prosze o pomoc

kulaawaa noga

Polecane posty

1. if you spent all our money, i (musiałbym) borrow some from my parents. tam ma byc po prostu would czy had to? 2. he (musiał chyba zostawić) his hat on the train. tomsuiał czy możliwe że? zgłupiałam. 3. (nie powinno się) smoke in hospitals. Shouldn't smoke in hostipal. dobrze? 4. he (nie jest wykluczone) that he wrote this article. albo musze dopic kawe albo to jest bez sensu :o

a nie mozesz w 1 napisac -musze a nie musiałbym ,a w 2 -zostawił ,a nie musiał zostawoic?? i tak samo w nastepnych?

nie moge bo tu o modalne chodzi i te zdania ktore sa z nawiasami to oryginalny zapis z kartki ;)

zasadniczo to ich bylo wiecej, ale te budza najwiecej moich watpliwosci. bede pisac test ichcialabym wiedziec co wstawic jak mi da podobne :o

czy w 2. mogloby byc: probabaly had to ?

teoretycznie tak ,bo wiadomo o co chodzi,ale Ty to masz to w cazsie przeszłym ale nie prostym napisac .Czy to uznaja wtedy?..

uznaja jak bedzie dobrze :) niewiem o co chodzi ci do konca... czy w 4 mozna uznac, ze na poczatku mialo byc it (i babka sie po rpostu machnela?), bo janiz w zab nie widze w tym zdaniu sensu. czy wtedy mogloby byc it couldn't....? czy 3. jest dobrze? i co byloby lepsze w pierwszym. niby wydaje sie mi ze had to, ale w moim notatkach z conditionali nigdy had to nie pada w II trybie....

Jesli tak chcesz to w 3 mogłoby byc -dont should lub dont ought to itd tu mozna kombnowac ,ale zalezy jakie jest polecenie

polecenie jest "MODLNE" :P dosc lakonicznie....

babka dala nam po prostu przykladowe zdaniajakie mogabyc n tescie i wsio...nie m polecen, sa niedokonczone zdania, nawiady etc i hulaj dusza piekla nie ma :P

dobra. ide sie kapac i lece to oblac :o dzieki za probe pomocy ;)

eee to po co kombinowac ,wystarczy przeszły czas uzyc tam dgdzie trzeba -w dobrej formnie plus propably lub mayby,albo np w tym szpitalu rozkazujacy i tyle

Gość ja bym napisala tak
1. if you spent all our money, i will have to borrow some from my parents. (ewentualnie 2 conditional z would - ale to jest przeszlosc, a nie gdybanie moim zdaniem - no w sumie moze byc: would zamiast will ;) ) 2. he must have left his hat on the train. 3. You shouldn't smoke in hospitals. ostatnie bym napisala inaczej, piki co nie wiem co wstawic ;)

Gość ja bym napisala tak
moze nawet "must had left", moze zaprzeszly by tu bardziej pasowal. Chociaz ja czesto przekombinowuje :P