Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o odpowiedźźźź

czy jest możliwa sytuacja że hpv i mała zmiana lsil cofną się do tego stopnia,

Polecane posty

że będzie się można zaszczepić przeciwko wirusowi hpv odpowiedzialnego za raka szyjki macicy ? cytologia wykazała mi małe zmiany LSIL (cin I) i hpv, dostałam leki...czy możliwe jest, ze będę jeszcze kiedyś w I grupie i będę mogła się zaszczepić???

Gość dsaasd
byłam ostatnio na wykładzie wojewódzkiego konsutlanta ginekolgii, powiedział, że szczepienie jest niemożliwe jedynie wtedy gdy wykryto już pojedyncze komórki nowotworowe, albo jest już nowotrów. NIe musisz mieć I grupy (CIN I) żeby się szczepić, możesz mieć lekkie zmiany zapalne. HPV generalnie pojawia się i znika. 96% kobiet po prostu zwalcza infekcję, dopiero stan przewlekły (utrzymujacy się powyżej 1 roku) oznacza problem i wtedy szczepienie nic nie da. Zatem do gina i na szczepienie :)

ale mnie gin. powiedział, że szczepionka ma tylko zastosowanie profilaktyczne i tylko wtenczas ma sens, gdy jest się zupełnie zdrowym i nigdy nie było się nosicielem hpv... z drugiej jednak strony, czytam na necie, że ten wirus może się cofnąć ??? więc jak to wtenczas jest, wie ktoś :( ?