Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy zacząć sadzac na nocnik

kiedy zacząć sadzac na nocnik?

Polecane posty

moja córcia ma 7 miesięcy, staje przy meblach o 3 tyg, a tutaj czytam ze dzieci w jej wieku juz niektorzy sadzają. co o tym sadzicie? kiedy sadzałyscie lub planujecie sadzac na nocnik dzieci?

planuje... nie wiem kiedy. licze na cud chyba bo co ja sadzam to wstaje zabiera nocnik i zwiewa. ma 1,5 roku sika w pieluchy i mysle ze do wiosny to sie nie zmieni.

Ostatnio gadalam na przystanku z mloda dziewczyna, ktorej dziecko ma 4 miesiace jest sadzane na nocnik... Moj syn zaczal sam siadac jak mial ok 1,5 roku. Wczesniej nie chcial, bo sie bal i nie bylo mowy o przymuszaniu czy przytrzymywaniu go na nim, bo przeciez nie z tym ma sie to kojarzyc. Ja mysle, ze kazde dziecko w odpowiednim momencie samo siada jesli mu sie pokazuje i zacheca. Dla mnie podstawowym warunkiem zaczecia nocnikowania malucha byl okres, kiedy potrafil samodzielnie chodzic, kucac i sciagac majtolki :)

dziewczyny jakie Wy jestescie młodziutkie! MaMani jak sobie radzisz z dwojką takich maluszków???

heh dlugo by opowiadac. jest cięzkoooo, ale nie tragicznie :) niezapominajka my z tego samego roku jestesmy :D

ja starszego synka zaczelam sadzac jak skonczyl roczek,ale widzialam ze nic to nie daje,bo jak posadzilam to sikal, a jak nie to i sam nie wolal,wiec moglabym go tak sadzac jescze pewnie rok,wiec zrezygnowalam... a dokladnie po tym roku,zaczelam nauke siusania od razu na kibelek i wiem ze dobrze zrobilam czekajac,bo jak mial roczek to przeciez jeszcze wtedy nie byl w stanie sie kontrolowac, a wieku dwoch lat doskonale wiedzial o co chodzi,a i wtedy nauka zajela nam to3 miesiace.

Gość 4 MC TO ZA WCZESNIE
TYLKO KREGOSŁUP NADWYREZYC MOZNA , JAK MOZNA BYC TAK NIEODPOWIEDZIALNYM - DZIECO I TAK NIE WIEDZIALO PO CO JEST SADZANE .A JAK ZROBILO TO BYL CZYSTY PRYPADEK

Taki maluch 4 czy nawet 7 miesięczne nic z tego nie rozumie!!!! Zastanawiam się w jakim celu jest sadzane? By pochwalić się koleżanką ? -Bo mój ma 4 mieisące i sika do nocnika he he he. Przecież taki maluszek to nie potrafi zakomunikować że chcę siku! Oczywiście każda mama robi wtedy kiedy uzna to za stosowne jednak ja uważam że sadzać wtedy jak dziecko zrozumie do czego służy nocnik i w jakim celu jest sadzany :) U nas pierwsze starcie z nocnikiem było jak synek miał 13 miesięcy -w naszym wypadku to było dużo za wcześnie! .Nie rozumiem nic z tego :D .Później wróciłam do niego jak miał 1,5 roku a ze nocnik dla niego było miejscem na gromadzenie klocków i mieszanie ich łyżką zrezygnowałam.Powróciliśmy do nocnika jak miał ok 2 lat i to był strzał w dziesiątkę :D!

moj synek ma 7 miesiecy i juz go sadzam na nocniczek. Sam usiadl majac niecale 5 miesiecy i wtedy zaczelam go oswajac z nocniczkiem. Najpierw mu go pokazywalam, potem sadzalam w ubranku, a teraz po kazdym przebudzeniu sie sadzam go na nocnik i zawsze zrobi. Pokazuje mu przy tym swiatelka z malutkiej latarki, zabaweczki, ksiazeczki, a jak zrobi siusiu, to zaglada do srodka i bije brawo. Podczas robienia siusiu mowie tak: psi psi psi, si, si si. Chodzi mi o to, aby skojarzyl dzwiek z robieniem siusiu :) Wiem, ze jeszcze nie rozumie, ale tak samo robilam przy swoich corkach i efekt byl taki, ze jak mialy juz poltora roku nie wiedzialam co to pielucha. Uwazam, ze jak dziecko potrafi samo juz siedziec i samo siadac, to mozna juz uczyc :)

my zakupiliśmy nocniki jak maluchy miały ok roczku. i nic z tego nie wyszło... nocnik był zabawką. najczęściej hełmem;) hehe jak chłopcy mieli ok 2 lat, zaczęli robić świadomie siusiu na nocnik. postaram się, żeby młodsze maluchy nauczyć szybciej korzystać z nocnika - gdy będa mieć tak ok 1-1,5 roczku. pozdrówka