Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czym myjecie

czym myjecie przypalony spód patelni?

Polecane posty

Gość czym myjecie

chcialabym to umyc, ale nie wiem czym :o plyn do naczyn nie usuwa tego brudu

Gość czym myjecie
a no wlasnie :D :p probuje cifem, ale jakos nie schodzi :o a drażni mnie jak jest takie brudne a slyszal ktos o czyszczeniu kwaskiem z cytryny? albo proszkiem do pieczenia?

Gość czym myjecie
a ja go zjadam i szkoda mi na mycie patelni :-)

Gość cafe au lait ...........222
może cilit bang jakos tak chyba sie nazywa ,jest niezły ale nie wiem czy z patelnią da rade bo to cholerstwo nie chce schodzić

Gość czym myjecie
o no to najpierw z tą solą spróbuje zanim ten cilit kupię :)

Gość yyyy....
na zwilżone dno posyp sodą. Zostaw ja jakieś pół godziny. Potem zmywaj zwilżoną szorstką stroną gąbeczki. Doczyścisz.

Gość wszyscy jak jeden....
moja patela nie ma przypalonego spodu , bo trzeba myć całą regularnie , a nie tylko od święta :-P

Gość szklany humor
wszyscy jak jeden....no jak patelnia nie używana, to i mycie regularne nie pomoże, nie ma się czym chwalić :D

Gość biol\mol
Z góra nie ma problemu bo patelnia ceramiczna gorzej ze spodem bo jest nagar z gazu i nie ma jak doczyścić. Płyny do grila nie pomagają

Gość kjhgbvnmjhgb
nie szoruje spodu patelni.cala myje w zmywarce ale spod jest kiepski:O

Gość gość
soda plus ocet plus druciak i rękawiczki :) pozdrawiam

no myjemy patelnie, ale jak mógł Ci się spód przypalić? przecież jak smażysz, to tam nie ma żadnej substancji, która mogłaby się przypalić

aaa... bo jak ktoś nie ma takiego syfu jak ja, to pewnie tego nie używa otóż nie, nie wszyscy przypalają patelnie i nie wszyscy mają syf od spodu patelni, mimo tego, że jej regularnie używają bo równie regularnie je MYJĄ /

Gość gość
czyszczę proszkiem do czyszczenia ata tyle ze mieszkam w niemczech w polsce chyba nie ma tego proszku , jest super i wszystko nim czyszcze

Gość gość
od czasu jak mam plyte elektryczna i zmywarke nie mam takiego problemu

Gość gość
Nawet jak myjesz całą patelnie to spód i tak się czymś usyfi :) Też mam z tym problem... Płyny do czyszczenia piekarnika nie pomogły... Na piekarnik owszem, ale nie na patelnie...

Gość Chupakabra
tak jak inni już wspominali odwróć patelnie, zrób papkę z sody i nanieś na dno. Na lekkie osady jest też dobry kwasek cytrynowy, ale najpierw zmyj co się da sodą. Ja tak czyszczę szyny w piekarniku i te blaszki od palników. Jest też specjalny żel do zapieprzonych kuchenek :p ...mam go

Gość gość
myjem ją kablem od prodidża elektrycznego

Do ciężko zabrudzonych, przypalonych rzeczy polecam zastosować środek o nazwie SANECHEM Santargel kosztuje grosze a działa cuda . Znakomicie usuwa nawet najbardziej zapieczone i zwęglone zabrudzenia spożywcze . Kupić go możesz tutaj http://izi.sklep.pl/santargel-1-kg-opakow-10-szt,id1217.html . Mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam

Gość gość
Mala szlifierka z eurodyskiem i drobnoziarnistym papierem sciernym :)

Gość gość
Preparatem do czyszczenia grilla Sotin.

Gość Domownik
warto kupić patelnie tylko do gazowej a nie indukcyjnej ,jezeli patelnia indukcyjną smażymy na gazowym wtedy spód bedzie ciężko zmyć . Spód patelni łatwiej wyczyścić CZYŚCIKIEM PAROWYM !!

Gość gość
Spód patelni się syfi nie dlatego, że patelnie do indukcji na gazie itp. a dlatego że ma kontakt z palnikiem gazowym. Proszę zauważyć jak wygląda kuchnia gdzie jest kuchenka gazowa np. tłusty sufit z nalotami pa paru latach, firanki tłuste w kilka tygodni itd. To osad jaki pozostawia gaz po sobie i lub oraz w połączeniu z tłuszczami i oparami wydzielającymi się podczas gotowania i smażenia. Nie jest istotne jak wydajny jest okap, wietrzona kuchnia - to tylko kwestia czasu. Ja mam patelnie tytanową (całą - ok 9 lat temu kosztowała 750 zł) i szlag mnie trafiał jak się syfiło dno oraz zewnętrzne boki - po pewnym czasie grubą warstwą - druciakiem zajebać się można. Czyszczę raz na jakieś pół roku tak: 1. w coś większego wlewam wodę, robię paćkę z sody, soli i cilitu lub mleczka (ostatnio nie chciało mi się robić na 3 razy więc zrobiłem w.wym mix.) 2. zostawiasz na noc 3. następnego dnia zmywasz ręcznie co dasz radę, a raczej mało zmyjesz 4. Wypaprać spód i boki moleczkiem - może być tanie TIPa 5, Na wiertarkę zakładasz tarcze polerską na elastycznym przegubie - w sklepie kupujesz takie coś okrągłego o konsystencji między papierem ściernym a grubym filcem co przyczepiasz na rzep do główki 6. jedziesz na wysokich obrotach Ps. - Tarcza z papierem ściernym odpada - Tarcza polerska np. taka jaką polerujemy lakier w samochodzie wiertarką też - za miękka coś pomiędzy by nie zeszlifowało tytanu a usunęło osad coś jak drobniutki i miękki druciak - można kupić - gość w sklepie będzie lepiej zorientowany UWAGA!!! Nie robić tego z patelniami które nie są z litego tytanu!!! Patelnie które zawierają różnego rodzaju powłoki najprawdopodobniej je stracą wraz z tłuszczem po takim zabiegu. Druga opcja mniej inwazyjna: 1. Włożyć patelnie do piekarnika na środkową półkę / kratkę 2. Na spód na blachę wlać wodę 3. Włączyć czyszczenie parowe w piekarniku a jak nie ma to kombinować z temperaturą Uwaga!! Lepiej wcześniej odkręcić plastikową rączkę Co by nie robić to i tak kuchenka gazowa zawsze wygra!!! :(

Gość gość
zmywarka mi myje, a nie mam przypalonej, bo gotuje na plycie elektrycznej. Trzeba sobie ułatwiaic zycie

Gość gość
gość 2014.11.24 Zapomniałeś o linku.

Gość gość
gość dziś Ty też zapomniałeś o linku. Gdzie można kupić to cudo i czy woda z płynem do naczyń naprawdę nie poradzi sobie z patelnią?