Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość desperatkaAllegro

Dlaczego allegro pobiera prowizje od sprzedazy produktu?

Polecane posty

Gość desperatkaAllegro

Wlasnie wczoraj sprzedalam pierwszy przedmiot i patrze a tam allegro pobralo sobie 2,60 i pisze ze to prowizja za sprzedany przedmiot. Nie no.. nie dosc ze biora za wystawienie przedmiotu to jeszcze prowizje za jego sprzedanie!

Gość hehenowiesz
to nie jest firma charytatywna....

a z czego będzie zyło? To komercja. Robią giełdę, umozliwiają Ci sprzedaż i biorą za to naprawdę symboliczną opłatę. Muszą utrzymywać serwery, tworzyć strony, pilnować Allegro, trzeba płacić pracownikom? Jak to sobie wyobrażasz? Wszystko chcesz za darmo, zebys tylko Ty zarabiała na innych na czysto? załóż własną stronę i tam sprzedawaj, to nikt nie pobierze od Ciebie więcej prowizji.

Gość Zaqwq
Jakoś tak przyszedł mi do głowy film Szczęśliwego Nowego Yorku i grający tam Pazura.Chyba Ci nie zazdroszczę :)

Gość do ....pomawiacz.....
Wez nie pierdol glupot idioto !!! SYMBOLICZNA oplata ... Pierdolenie o Szopenie ! Jakbys handlowal na tym portalu wtedy nie pisalbys takich glupot, tylko bys narzekal na te prowizje !!! Ja np. co miesiac place im 1000 zl samej prowizji ;/ a gdzie jeszcze koszty wystawienia aukcji ;/ Rozumiem kazdy musi zarabiac, ale bez przesady - oplaty maja za wysokie :(

Gość no sa wysokie ale nikt ci nie
każe tam handlować:O Dlaczego nie założysz własnego sklepu internetowego, albo własnego serwisu????? Przecież tam pracują dziesiątki ludzi i z czegoś musi się tam firma utrzymywać. Za darmo to jest powietrze- póki co... Mi też doskwierają opłaty. Sprzedam kilka używanych rzeczy za grosze za już 10-15zł muszę im oddać. Ale tak naprawdę nikt nie każe nam korzystać z Allegro.

Gość desperatka allegro
No wg mnie te oplaty sa naprawde za wysokie. Ja jakos dwa tygodnie wystawilam dwadziescia rzeczy z czego udalo mi sie sprzedac jedna i mam do zaplacenia allegro 37 zlotych-to tyle ile zarobilam na tej rzeczy czyli ogolnie wychodze na zero, nic nie zarobilam :(

A co do podatków- oczywiście, że ludzie handlujący w necie powinni je płacić. Zwłaszcza VAT i zwłaszcza tacy, którzy regularnie zarabiają na Allegro, handlują itp. Tak naprawdę nawet jak się na sprzedaży traci, sprzedaje się okazjonalnie jedną rzecz, należy zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych:) No ale to już przegięcie moim zdaniem...

desperatka- pytanie: czy masz założoną firmę i odprowadzasz podatek VAT?

no niestety, opłaty doskwierają, ale jak się umie sprzedawać, to i tak się wyjdzie na + :) ja też wystawiałam trochę rzeczy, które wcale nie poszły, ale jeszcze więcej mi poszło, dużo zależy od tego, jak się zrobi prezentację swojego towaru. zauważyłam, że wielu ludzi robi to na odczep się, napiszą jedno zdanie najprostszą czcionką, wstawią beznadziejne, niewyraźne zdjęcie, cyknięte komórką... i to ma być zachęta do kupna?

Gość to ze ktos sprzedal
tak jak autorka tematu 1 przedmiot nie znaczy ze musi odprowadzic podatek i miec firme ;/ Boze co za idioci ;/

Energiczna Trzydziestolatka (nachtengel@interia.pl) 16:22 [zgłoś do usunięcia] do ....pomawiacz..... Wez nie pie**ol glupot idioto !!! SYMBOLICZNA oplata ... Pie**olenie o Szopenie ! Jakbys handlowal na tym portalu wtedy nie pisalbys takich glupot, tylko bys narzekal na te prowizje !!! Ja np. co miesiac place im 1000 zl samej prowizji ;/ a gdzie jeszcze koszty wystawienia aukcji ;/ Rozumiem kazdy musi zarabiac, ale bez przesady - oplaty maja za wysokie Musisz dużo zarabiać, skoro masz tak wysoką prowizję Albo wkleja po 50 dużych zdjęć do oferty :D

jak sie chce sprzedawac na allegro,to chyba wypadaloby na poczatku zapoznac sie z dzialaniem tego serwisu, wtedy podjelabys decyzje czy chcesz - w zwiazku z tymi oplatami- sprzedawac tam czy nie , a co najwazniejsze nie bylabys potem tak naiwnie zdziwiona, a oplaty ostatnio - to fakt - troche wysokawe

Gość no i autorka zniknęła....
:D Oczywiście, z ejak ktoś sprzedaje jedną rzecz, nie musi płacić podatku. Chociaż teoretycznie istnieje KONIECZNOŚĆ odprowadzenia podatku od czynności cywilnoprawnej:) Ale autorka napisała (wiem, wiem, że nie umiesz czytać), że w zeszłym tygodniu wystawiła 20 rzeczy:) Nie dość, że okrada społeczeństwo, bo dlaczego inni mają płacić podatki do wspólnego wora, a ona nie, skoro korzysta z tych samych dróg, szkół, mostów, itp., to jeszcze narzeka na własny wybór:O Nikt jej nie każe sprzedawać na Allegro.

podatek od czynności cywilno-prawnej? :O jaja sobie robicie, że nie płacenie takich bzdetów to okradanie społeczeństwa? raczej ustanawianie takich śmiesznych podatków jest okradaniem społeczeństwa :O

Gość to czy opłaty sąwysdokie czy n
nie nie ocenia się na podstawie subiektywnej opinie z jednego serwisu. Przyjrzyj ceny i prowizje na kilku serwisach aukcyjnych, a jest ich sporo, i wtedy będziesz mogła powiedzieć czy są wysokie :O bo narazie to twoja subiektywna opinia

Gość ania098
od kiedy jest ta prowizja?

Gość zawsze była
:classic_cool:

Gość ZIAJAAAAAAAAAAAAA
a niektórzy wsytawiaja jakies pierdoły na kup teraz za 1,5zł... czyli jeszcze muszą dopłacać? Czy jak za tak małą kwote sie wsytawi przedmiot to nic nie trezba płacić allegro?

Gość tak ale autorka i jej podobne
nie umieją czytać:) :D

Gość Do Ziaja
Tak jestes tratna jak wystawiasz cos za 1m50 bo musisz zaplacic prowizje od sprzedanej rzeczy oraz za jej wystawienie.

Gość BYŁY ALLGROWICZ
MAŁYMI KROKAMI KONCZY SIE ALLEGRO NIE ROBIĄ TAK DALEJ PAZERNY DWA RAZY TRACI JEST JESZCZE EBAY

Gość wegorz
miałem dwa zestawy które kupiłem taniej tz. 45zł na allegro wystawiłem za 49,99zl sprzedalem 2 szt. wystawienie 1zł prowizja 9,80zl :) a jeszcze powinienem podatek pwnie zapłacić ;] pazerny traci dwa razy a cały cywilizowany świat handluje na ebay gdzie opłaty są minimalne.a u nas? allegro które działa na węgrzech rosji ukrainie ;] zdecydujcie sie do kogo aspirujecie

Gość ewer5545454
ja tam juz nie sprzedaję bo nie warto i nie piszcie glupot, ze oni musza na czyms zarabiac bo oni i tak za dobrze mają, skoro raz sciągneli madonne i zaplacili jej chyba milion wiec sorry...

Gość gość
Ja w Allegro osobiście utopiłem około 1000 zł. Na prowizję i inne opłaty. Dlatego zmobilizowałem siły i stworzyłem nowy serwis aukcyjny w którym nie trzeba płacić, główne zalety: + 100 zł za rejestracje. + 0 zł za wystawienie przedmiotów + Brak prowizji od sprzedaży + System importu aukcji z Allegro. Aato.pl - Ogłoszenia i Aukcje Zapraszam do serwisu Miłego dnia

Allegro jest strasznie drogie Za niektóre przedmioty pobierają nawet 4% marży od sprzedaży, co często jest połową zarobku sprzedającego.

Gość Olga8919
Popieram, allegro jest strasznie drogie. Oczywiście rozumiem, iż prowizje i wszelkie opłaty pozwalają na funkcjonowanie serwisu, ale uważam, że obecnie opłaty są zdecydowanie za duże. I pewnie niedługo znowu wzrosną. Dlatego przeniosłam się na www.u-stock.pl, bo oferuje to samo, co allegro - mamy aukcje, bezpieczne płatności, ale prowizje są dużo, dużo niższe (https://www.u-stock.pl/oplaty). Mogę więc polecić wszystkim, którzy zajmują się internetową sprzedażą.