Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jrbgoqu3egpr

DLACZEGO NIE WIERZYSZ W BOGA?

Polecane posty

ja jestem przekonana ze Bóg nie istnieje, a to, że wierzymy jest wywołane presją środowiska i przede wszystkim rodziny. ona ma tu największe znaczenie. ja kiedys jako mały gówniarz chodziłam do kościoła, potem przestałam. a od 2 kl gim. nie chodzę na lekcje religii. jestem ateistką.

jest a te wszystkie niby nieszczęścia to są dary łaski "...Hagioterapia (leczenie świętością) to pomoc duchowa w usuwaniu problemów duszy, często określana jako uzdrowienie wewnętrzne jest w dzisiejszym świecie coraz bardziej dostrzegalna i doceniana, jako źródło uzdrowienia również fizycznego. Ze względu na to, że hagioterapia nie jest przeznaczona wyłącznie dla wiernych, lecz także dla niechrześcijan i ateistów, można mówić o pracy nie tylko duszpasterskiej, ale i ewangelizacyjnej. Jest ona równocześnie rodzajem dialogu i działalności ekumenicznej w Kościele i w świecie. Jezus jest Zbawicielem każdego człowieka, całej historii ludzkości i wszystkich ludzi. Tak więc również i Kościół posłany został do wszystkich ludzi. Podstawy hagioterapii to zarys najważniejszych założeń metody oraz zapis świadectw jej skuteczności w leczeniu chorób ducha i uzależnień. Mamy nadzieję, że opisany sposób modlitwy, zaczerpnięty z Pisma Świętego i praktyki Kościoła, umożliwi wielu osobom otwarcie się na zbawczą moc Chrystusa. Jednym z rodzajów modlitwy leczącej ludzką duszę jest dziękowanie Bogu za wszystko. Nie jest trudno dziękować Bogu za dobro, które spotyka nas w życiu. Trudniej jest jednak dziękować za to, co złe. Dziękować Bogu za to, co negatywne, oznacza dziękować za ufność, że prowadzi to ku dobremu. Innymi słowy dziękować znaczy nie dać się zwieść siłom złym, lecz z pomocą dobra zwyciężać zło. Pewna rodzina przez trzydzieści lat modliła się o uwolnienie męża i ojca od alkoholizmu. Wówczas pewien ksiądz pouczył ich, że lepiej jest dziękować Bogu, że pozwolił na takie uzależnienie tego człowieka. Nie mogli tego pojąć. Nawet nie chcieli. Ich pierwsze pytanie brzmiało: „Czyż Bóg może czynić zło?” Ksiądz odpowiedział im pytaniem: „A jak wy sądzicie, czy Bóg może czynić zło?” Oni odrzekli: „Nie, tylko dobro”. Wtedy spytał ich: „A czy Bóg sprawuje nad wszystkim kontrolę?” Opowiedzieli: „Tak, Bóg panuje nad wszystkim w naszym życiu i nic nie dzieje się bez Niego”. Ksiądz powiedział wtedy: „A więc Bóg sprawuje kontrolę i pozwala, i daje właśnie to uzależnienie od alkoholu waszemu ojcu. Ale z całą pewnością On to daje dla dobra, a nie dla zła. Więc za to dobro dziękujcie Bogu”. Odparli, że nie rozumieją nadal, ale ponieważ nie pozostaje im nic innego, spróbują. Całe niedzielne popołudnie dziękowali Bogu, że dał im takiego ojca, który pije, który znęca się nad nimi, który ich nie rozumie, który zniszczył rodzinę swoim alkoholizmem, agresją i przemocą. Nie minął nawet tydzień i ojciec zupełnie przestał pić. Czym jest choroba duchowa? Centralnym pojęciem dla zdrowia jest „życie”. Człowiek jest duchowo chory, jeżeli coś zagraża jego życiu duchowemu, lub kiedy chore są jego duchowe organy i zniszczona zostaje któraś z jego cnót. Jest zdrowy, jeśli jest dobry, a chory – jeśli jest zły. Kiedy kocha, jest zdrowy, a kiedy nienawidzi, jest chory. Człowiek lojalny jest zdrowy, zdrajca to chory. Odważny jest człowiekiem zdrowym, chorym jest tchórz. Umiarkowanie to duchowe zdrowie, a nieumiarkowanie to choroba. Stanem zdrowia jest zaufanie, nieufność i strach są chorobami. Zdrowiem ducha jest sprawiedliwość, a niesprawiedliwość jego chorobą. Nałogi, grzechy, uzależnienia, rezygnacja, depresja i skłonności samobójcze to choroby ducha. Gdzie one powstają? Jakie są przyczyny ich schorzeń? Głównie to zło, żądza i urazy.... http://taw1.republika.pl/ozz.html

z dziennika Faustyny Pod koniec drogi krzyżowej, którą odprawiałam, zaczął się skarżyć Pan Jezus na dusze zakonne i kapłańskie, na brak miłości u dusz wybranych. — Dopuszczę, aby były zniszczone klasztory i kościoły.809 — Odpowiedziałam: Jezu, przecież tyle dusz Cię wychwala w klasztorach. — Odpowiedział Pan: — Ta chwała rani Serce Moje, bo miłość jest wygnana z klasztorów. Dusze bez miłości i poświęcenia, dusze pełne egoizmu i samolubstwa, dusze pyszne i zarozumiałe, dusze pełne przewrotności i obłudy, dusze letnie, które mają zaledwie tyle ciepła, aby się same przy życiu utrzymać. Serce Moje znieść tego nie może. Wszystkie łaski Moje, które codziennie na nich zlewam, spływają jak po skale. Znieść ich nie mogę, bo są ani dobrzy, ani źli. Na to powołałem klasztory, aby przez nie uświęcać świat; z nich ma wybuchać silny płomień miłości i ofiary. A jeżeli się nie nawrócą i nie zapalą pierwotną miłością, podam ich w zagładę świata tego...

pytanie jest źle sformułowane....................

założeniem topiku jest, że wszyscy w niego wierzą............ a to błąd chocby statystyczny.......

bo jestem racjonalistką, a nie ma ani jednego, najmniejszego nawet dowodu na jego istnienie... to tak jak wierzyć w astrologię - można, ale po co?:O ale z pewnoscią latwiej zyc, wmawiajac sobie jakiejstam mity o istnieniu kogos madrzejszego niz czlowiek, wiec w sumie nie mam za zle teistom, ze wierza, dopoki nie probuja mnie przekonywac do swoich racji, bo niby co ich do tego upowaznia? ja nikogo nie przekonuje, ze boga nie ma...:O

a to wszystko przez Faustyne Moje pragnie być od wszystkich kochane, a że miłość moja jest wielka, dlatego im grożę i karzę. Usłyszałam te słowa: Gdybyś nie krępowała rąk Moich, wiele kar spuściłbym na ziemię; córko Moja, spojrzenie twoje rozbraja Mój gniew; choć usta twoje milczą, wołasz do Mnie tak potężnie, że jest poruszone Niebo całe. Nie mogę uciec przed prośbą twoją, gdyż Mnie nie ścigasz dalekiego, ale we własnym sercu swoim. Dziś zbudziła mnie wielka burza,819 wicher szalał i deszcz, jakoby chmura była oberwana, co chwila uderzały pioruny. Zaczęłam się modlić, aby burza nie wyrządziła żadnej szkody; wtem usłyszałam te słowa: Odmów tę koronkę, której cię nauczyłem, a burza ustanie. Zaraz zaczęłam odmawiać tę koroneczkę i nawet jej nie skończyłam, a burza nagle ustała i usłyszałam słowa: — przez nią uprosisz wszystko, jeżeli to, o co prosisz, będzie zgodne z wolą Moją. 1732 Gdy się modliłam za Polskę, usłyszałam te słowa: Polskę szczególnie umiłowałem, a jeżeli posłuszna będzie woli Mojej, wywyższę ją w potędze i świętości. Z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na ostateczne przyjście Moje. książek Rozmowy z Bogiem Walscha, on sam mówił ze nie wie z kim rozmawia OSTRZEŻENIE Z ZAŚWIATÓW OSTRZEŻENIA Z ZAŚWIATÓW DLA KOŚCIOŁA WSPÓŁCZESNEGO http://taw1.republika.pl/ozz.html

Gość a jeszcze koza glupia
kochani wiara w Boga łaczy sie z wiarą w satana ...jest zło i dobro ,tak więc krzywdę wyrządza szatan a nie Najjaśniejszy ,ktorego tu obwiniacie ........ a nasze dusze doskonalą się podczas tej walki ze złem

sorry, ale nie moge czytac tych glupot, ide sie uczyc:) a Wy laczcie sie w wierze i lasce

Gość o kurczę ludzie dziwni jesteśc
ludzie, dziwni jesteście. pytanie jest proste: dlaczego nie wierzysz w boga? założenie proste: wypowiadają się ateiści. po chuj więc katole się tu uzewnętrzniają ze swoimi religijnymi przemyśleniami i jeszcze próbują przekonać do swoich racji? bezsens.

Gość o kurczę ludzie dziwni jesteśc
przestańcie tu o tym najświntszym pisać, bo aż mi niedobrze się robi. załóżcie sobie swój topik :o