Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lyndal

czy lekarz rodzinny moze przepisywac pigulki antykoncepcyjne?

Polecane posty

Gość a po
nie :-)

Gość Anka156
mi tez sie wydaje ze rodzinny nie moze przepisac tabsow

Gość a po
Napewno nie może,tak jak ginekolog nie moze przepisać leku na gardło.

Gość tak tak moze
Tak, moze. Moze nawet stomatolog i felczer. Ja jestem laryngologiem i przepisuje rozne leki dla rodziny

Gość WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
a mi przepisała pediatra

Gość koalicja komicznych prawiczków
Może.

Gość koalicja komicznych prawiczków
Może, ale ci ich raczej nie wprowadzi, jeśli nie dostałaś wcześniej od ginekologa. Do tego potrzebny jest jednak przynajmiej wywiad i badanie. Ale spróbuj zełgać, że dostajesz regularnie od gina, tyle że musisz wiedzieć, jakie.

Oj, chyba się nie zgadzam :). Każdy lekarz może wypisać każdy lek (z wyjątkiem tych na różową receptę). Inna rzecz, że POZ raczej sam nie zadecyduje o tabletkach, i bardzo dobrze.

Gość może dlaczego nie
bez sensu biegać co chwila do gina i płacić za receptę, albo czekac 2 miesiące na NFZ, ja chodzę po receptę do rodzinnego, a do gina raz na rok na kontrolę i cytologię. Kiedyś chodziłam co 2 m-ce do gina, a on tylko wypisywał receptę i nic nie badał, brał tylko kasę, bez sensu, rodzinny tak samo mi wypisuje receptę i za darmo, bez czekania tygodniami w kolejce.

Gość absolutnie nieeeeeeeeee
niewolno lekarzowi rodzinnemu wydawc recept na leki które powinien przepisać ginekolok w takim razie poco lekarze robia specjalizacje wystarczy tylko jeden lekarz który bedzie nas leczył na wszystko!!!!!! tak?? ja sama tez się prosze czasem lekarza rodzinnego o recepte i naprawde niechcą dawc ostatnio byłam własnie u rodzinnego po tabsy na ostatni dzien i mi nie dał byłam wsciekła sama na siebie ze nie poszłam do gina ale czasu było mało naszczescie kumpela mi pozyczyła opakowanie teraz byłam u gina i poprosiłam o zaswiadczenie ze wyraza zgode na wypisywanie tabletek anty na pół roku zaniosłam do przychodni pielegniarka podpieła do kartoteki i teraz już przez poł roku moge sobie podskoczyc a nawet zadzwonic i recepta wypisana super

Do przedmówczyni - nie wprowadzaj ludzi w błąd. KAŻDY lekarz ma prawo wypisać KAŻDY lek, nawet dentysta może wypisać Ci antydepresanty, leki na cukrzycę czy antykoncepcyjne. Oczywiście żaden tego nie zrobi na własną rękę, chyba że wie, że to bierzesz, albo zna Twój przypadek na tyle, że jest świadomy, iż ten lek Ci się przyda, a na pewno Ci nie zaszkodzi.

Gość justa76.1976
Dołączę się w wyjątkowych sytuacjach może... mi kiedyś ukradli torebkę ginekolog już nie przyjmował i wtedy lekarz rodzinny mi przepisał

Gość dentysta
Witam! Jestem świeżo po kursie z prawa medycznego i zadałem prawnikowi pytanie czy dentysta może przepisać każdy lek, prawnik odpowiedział, ze nie ma ustawy, która by mu tego zabraniała :-)

Gość gość
A czy sa tez lekarze rodzinni co przyjmują niepublicznie bo przypomnialam sobie, ze nie mam ubezpieczenia