Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TheFit.

Pytanie odnośnie chemii-alkany-izomery. Prosze o oświecenie

Polecane posty

Chodzi mi o izomery heksanu Dlaczego tylko te są prawidłowe? C-C-C-C-C-C C I C-C-C-C-C C I C-C-C-C-C C I C-C-C-C I C C I C-C-C-C I C A te nie są już dobre? Nie rozumiem od czego to zależy C I C-C-C-C-C C-C-C-C I I C C Jeśli ktoś to wie to proszę o wytłumaczenie

:/ spacja się cofnela więc nie widać o co mi chodzi, wklejam link- na dole są te rysunki o których wyżej pisałam, nadal prosze żeby mi ktoś wytłumaczyl czemu tylko te mogą być http://www.dami.pl/~chemia/gimnazjum/gimnazjum10/organiczna2.htm

Gość hjeeeeej
Więc, nigdy nie możesz dodawać węgla do pierwszego węgla, bo to jest przedłużenie łańcucha i wychodzi Ci zwykły heksan czy inny alkan. C-C-C-C-C-C to jest heksan C-C-C-C-C to też,bo to jest zwykłe przedłużenie łańcucha C C-C-C-C-C to jest dokładnie to samo co te dwa poprzednie C C-C-C-C-C to jest już dobrze C

Gość hjeeeeej
no tak, tu sie przesuwają spacje..

heksan ma w swojej budowie tylko pojedyncze wiązania więc ta druga opcja odpada, bo jak widzisz wiązanie pomiędzy węglami jest podwójne.

Gość dwumiesieczny wyjazd za granic
izomery zwiazku C5H12 MUSZĄ miec pięć atomów wegla, ani jednego mniej i ani jednego więcej.

Gość dwumiesieczny wyjazd za granic
sooory, chodziło o zwiazek C6H14 i szesc atomow wegla