Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wtym roku bez mamy

kto pomoze mi jak urzadzic wigilie dla rodziny??

Polecane posty

Gość wtym roku bez mamy

Mam 16 lat,dwie duzo mlodsze siostry,zalamanego tate po smierci Mamy-mysle juz jak urzadzic w tym roku Wigilie,ja nie potrafie gotowac:( zawsze robila to moja mama....kto mi poda jakies latwe pzepisy,zebym mogla cos przygotowac?! Kupie moze gotowe uszka,pierogi,ciasto...Za duzo tez nie moge kupic gotowych rzeczy,nie jestesmy zbyt bogaci.Mama bardzo mnie prosila,zebym przygotowala dla calej rodziny Wigilie,chce spelnic jej zyczenie:(-Pomozcie!

Gość mikola
Kochana po pierwsze bardzo współczuje śmierci Mamy.. a co do Wigilii to masz jeszcze mnóstwo czasu, poszukaj w necie przepisów, na kafeterii w dziale gotowanie również Na pewno ci sie uda! :) A pozatym w sklepach jest teraz pełno gotowych produktów i półproduktów A tak wogole to pamietaj ze jedzenie nie jest tego dnia najwazniejsze tylko atmosfera i tego własnie Tobie i twojej rodzinie zycze.

Gość daję cię do ulubionych
jak będę miałą trochę czasu, to podam ci przepis na łatwe świąteczne ciasto, śląskie makówki (pyszne) i coś tam jeszcze :)

Gość errte
dobrze, że juz teraz o tym myślisz Wiele rzeczy da sie zrobić wcześniej i zamrozić np uszka, pierogi, makowca, bigos itp

mogę Ci pomóc. Prześlę CI przepisy jeżeli chcesz, powiedz tylko co normalnie było u Ciebie na stole w Wigilię. Mój mail: myshan@interia.pl

Gość fajny jesteś.
przyłączam sie do tematu. moja rodzinka jest mała ja mąż i czteromiesięczne dziecko ale chętnie poczytam i wykorzystam.

Gość moze kutie zrob
to tanio wyjdzie dosyc ;) Pszenice gotujesz. Jak przestygnie mieszasz z przekreconym makiem (sparzony wczesniej), dodajesz miod i bakalie (jakie masz) i kuniec ;) Proste i szybkie :)

Gość wtym roku bez mamy
Dziekuje,ze ktos sie odezwal!❤️ Jak zaznaczalam nie jestesm dobra kucharka,uszka czy pierogi to dla mnie czarna magia.Myslalam, usmyzyc talerz ryb,podac zupe grzybowa,moze kapuste z grzybami....Tato jest do tego stopnia zalamany,ze sadzi,ze nie trzeba robix wigilli bo i tak bedzie smutna...nawet gotowac mi nie kaze,ehh

Gość fajny jesteś.
będzie Wam ciężko ale fajnie że masz głowe na karku.

Gość errte
Kochana poierogi i uszka są dziecinnie proste! Obydwa robisz z jednego rodzaju ciasta tylko nadzienie i sposób lepienia jest inny. Poradzisz sobie znakomicie jestem tego pewna:)

Bardzo Wam współczuję 👄 jesteś młodziutka więc myślę, że może to Ci się przyda. Samo posprzątanie, przygotowanie światecznie tego dnia i jeszcze widok taty w depresji to nad to dla tak młodej osóbki jak Ty. Stanełam kiedyś przed faktem, że nie jedziemy na świeta to rodziny, i w wigilijny ranek musiałam coś stworzyć, w dodatku nigdy nie robiłam świąt... barszcz czerwony był z kartonu Hortexa - polecam tę firmę, jest napradę pyszny, tylko nie wolno go doprowadzić do wrzenia. Do tego kupne pierogi, czy uszka ryba w płatach smażona w bułeczce i jajku , do tego ziemniaki gotowane posypane suszonym koperkiem. sledź : umyte płaty śledziowe, cebulka lub por drobno skrojony, groszek konserwowy (puszka ) polać ciut olejem - wymieszć i gotowe. Możesz do tego ogórka dodać drobno pokorony ogórek kiszony czy konserwową papryczkę. sałatka z kapusty kiszonej : kapusta kiszona drobno pokorjona, starte jabłko lub dwa, starta na grubym oczku surowa marchewka, polane lekko olejem czy oliwą, wymieszać i gotowe. Przepis na kompot za chwilę... Proponuję skoncetrować się na cieście, czy też kupić gotowca, na prawdę sporo będziesz miała pracy jak jeszcze masz młodsze siosty, najważniejszy to klimat , pięknie ubrana choinka i prezenty :)

kompot wigilijny 50 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele) albo gotowy zestaw. 3 łyżki cukru (daję według smaku) pół cytryny 10 goździków ( uważam, że właśnie one dają ten niepowtarzalny smak i aromat kompotu) Owoce bardzo dobrze opłukać, zalać około 2 l wody. cytrynę bardzo dobrze wyszorować, włożyc do garnka z owocami. wsypać cukier i goździki Kompot zagotować, gotować na średnim ogniu około 15 minut Najlepiej ugotować go w Wigilię rano, albo dzień przed, bo dopiero wtedy nabierze tego aromatu. Podajemy go na zimno razem z owocami. Ja podaję bez, chyba że ktoś ma ochotę na owoce. pyszny!!! super do ryb czy słonych śledzi, rzeczywiście zaspokaja pragnienie - przynajmniej u mnie

Na makówki czy też kutie możesz wykorzystać mase makową jaest świetna i odciązy cię od obowiązkowego mielenia maku .Koszt ok.9 zł za puszkę ,wystarczy na zawijany makowiec i kutie .Uszka i pierogi możesz kupić gotowe tylko nie mrożonki bo śą nie smaczne .Teraz w sklepikach takich mniejszych kupisz własnej roboty .Rybę też możesz normalnie usmażyć jakiś karpik w dzwonkach w panierce ,możesz też kupić filety rybne żeby zaoszczędzić czas i usmażyć je z przyprawami potem w osobnym garnku usmażyć starta marchew z selerem,piertuszką porem i cebulą dodasz koncentrat pomidorowy i zasmażysz i przyprawisz solą i peperem .Taki farsz nałożysz na uprzednio usmażone filety i juz masz rybkę po grecku w tańszym wydaniu:)

autorko, najważniejsze to napisz nam co u was mama podawała na wigilię - tradycja najważniejsza. A my ci podamy przepisy i instrukcje. My ci tu mozemy nawypisywać wiele dań wigilijnych, ale w każdym regionie jest różnie. Są też typowe rodzinne przyzwyczajenia. Abyście czuli się swojsko dobrze będzie jak na stole znajdą się potrawy takie same lub zblizone do tych, które jedliście co roku. Zastanów się tez jakie tradycje NIESPOŻYWCZE pielęgnowaliście, by i o nich nie zapomnieć. A dla mamy krzesło i talerz - ona już zawsze będzie z wami. Ojca zapytaj czy chciałby, żeby mama zobaczyła jak zaniedbujecie więzi rodzinne i wasz dom i czy ucieszyłaby się z jego postawy. 🖐️

Gość saba098
Stanęłam przed zadaniem przygotowania wigilii dla całej rodziny. jestem kiepską kucharką, a właściwie żadną, więc skorzystałam z pomocy http://pieprziwanilia.com/potrawy-stole-wigilijnym/. Wybór okazał się trafnym, pyszne potrawy wigilijne, i gdybym się nie przyznała uznano by mnie za świetną panią domu. :)