Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wielka Pieniawa

liszaj płaski czerwony

Polecane posty

Gość Wielka Pieniawa

Pojawił się u mnie na początku lipca tuż po rozpoczęciu wakacji. Na podeszwach stóp, wokół kostek u nóg i na zewnętrznych powierzchniach łydek. OBJAWY: krostki i lekko wypukłe, płaskie, czerwone lśniące zagęszczone plamki oraz niesamowicie dokuczliwe swędzenie, a przy drapaniu skóry - pęcherzyki wypełniające się żółtawym płynem i rosnące w miarę drażnienia. Ulgę przynosiło złapanie paznokciami takiego pęcherzyka i rozerwanie go, co o dziwo było bardzo łatwe, bo skóra była cienka. Z początku myślałam, to jakieś uczulenie. Gdy nie przechodziło zarejestrowałam się do dermatologa w przychodni. Po długim okresie oczekiwania - wreszcie wizyta. Lekarka rozradowana postawiła diagnozę. Pewność rozpoznania dał jej wygląd mojej śluzówki w jamie ustnej. Byłam nieco zszokowana zadowoleniem lekarki, ale trzeba ją zrozumiec skoro choroby skóry są trudne w diagnozowaniu. Zapisała mi przede wszystkim środki uspokajające oraz dwie MAŚI: jedną robioną na zamówienie; druga to ADVANTAN. Uspokajaczy nie mogę zażywać, gdyż nadmiernie utrudniają mi codzienne funkcjonowanie. Maść robiona nie skutkuje pozytywnie i raczej podrażnia, Advantan (dwie tubki) skończył się. Na kolejną wizytę znów muszę czekać i pozostałam bez maści, która przynosiła mi ulgę w swędzeniu. Z braku leku wypróbowywałam przez cztery dni OLEJ Z AVOCADO, a dziś wysmarowałam się OLEJEM RYCYNOWYM. W obu przypadkach - brak przykrych objawów, co wydaje się aż nie do wiary. Co jeszcze mogę dodać, to występowanie atopowych zapaleń skóry przy chorobach tarczycy. Potwierdził to mój endokrynolog, u którego leczę NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY. Dlatego mam RADĘ dla Koleżanek i Kolegów 'liszajowców': warto przebadać tarczycę. Wielka Pieniawa PS. Wgrywam ten tekst ponownie, bo nie jestem pewna, czy poprzednio 'poszedł'

Gość Wielka Pieniawa
Pierwszy raz wypowiadam się w internecie na forum. Źle wybrałam? Jaki to dział?

Gość gr
ohoho, właśnie wróciłam od dermatologa i niestety mogę pochwalić się tym samym :(... jak długo leczy się to ustrojstwo? i czy ciemne plamy, które zostawia w trakcie leczenia znikają same?

Tą chorobę mam od 1973r. jest to choroba spowodowana na tle nerwowym, jak mi powiedział profesor jest to choroba nieuleczalna, będę się z tym bawił do końca życia, nie wiadomo czy nie jest to dziedziczne. Wszystkich którzy mogą coś wiedzieć na temat tej choroby niech coś podpowiedzą.