Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AKbxkabXBBXXBSBXSHBX

TANTUM ROSA

Polecane posty

Jakie sa wasze doswiadczenia z tym preparatem ? Jestem w ciazy i od 2 tygodni meczyly mnie duze uplawy wiec zadzwonilam do swojego ginekologa, poradzil zebym kupila tantum rosa i vitagyn C. Zaczelam stosowac saszetki tantum pare dni temu i jak dla mnie zadnej poprawy, wrecz przeciwnie, doslownie leci ze mnie biala wydzielina jeszcze bardziej .... Dzisiaj juz nie stosowlalam rano saszetek tylko sprubuje tego drugiego preparatu czyli vitagyn C - polega na irygacji do pochwy specjalnego kremu. Sama wizyte u lekarza mam za tydzien zobacze jak do tego czasu ale jestem ciekawa jak bylo u Was po zastosowaniu Tantum Rosa.

Ja tantum rosa używałam przed ciążą po każdej miesiączce, wiadomo, żeby się wypłukać i odświeżyć. Bardzo sobie chwalę ten preparat. A co do irygacji w czasie ciąży to zrobiłam to raz- i pojawiło się leciutkie plamienie. Moja lekarz powiedziała, że irygacje w czasie ciąży są niewskazane. Dodam, że mam malutką nadżerkę i to prawdopodobnie po irygacji ona plamiła, ale pewności nie mam. Także preparat tantum rosa jak najbardziej mi odpowiada ale już w ciąży go nie używam, bo się boję.

Gość do wiosny pol roku
madry lekarz co przez tel zleca kuracje....

ja używalam po porodzie zeby sie rana szybciej goila i szwy dobrze rozpuszczaly ale nie mam porownania jak by proces gojenia przebiegal bez tego w kazdym razie zadnych skutkow ubocznych nie zauwazylam

Ale ja się tak teraz zastanawiam autorko- piszesz, że masz upławy... Czy ta wydzielina jest żółtawa, zielonkawa, brzydko pachnie? Jeżeli jest biała i pachnie normalnie to nie są żadne upławy tylko zwiększona wydzielina co się zdarza często w czasie ciąży. Ja też teraz mam więcej śluzu, ale jest on biały i pachnie normalnie tzn. lekko kwaśno. Jeżeli nie zmienił koloru czy zapachu to nie ma potrzeby stosować irygacji tylko wkładki, bo to nie jest nic złego.

ja tantum rosa w ciąży nie stosowałam, ale przed jak najbardziej. zawsze bardzo mi pomagał. vitagynC praktycznie całą ciążę używam. po basenie miałam go sobie aplikować, tak zapobiegawczo i przez całą ciążę ani razu żaden grzybek czy inne zapalenie mi sie nie przyplątało! także jak dla mnie świetny preparat :)

ja używalam po pierwszym porodzie mial niby pomagac w gojeniu rany. beznadzieja. zdecydowanie lepsze szare mydło.

Hmm, ja nie słyszałam, żeby tantum rosa miało pomagać w gojeniu. To jest raczej preparat pomagający zachować odpowiednie ph w pochwie- chronić przed ewentualną infekcją. Tak mi się przynajmniej wydaje:)

spróbuj tez globulki floragyn - kwas mlekowy - mozna stosowac w ciązy

Tantum Rosa (chlorowodorek benzydaminy). Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz antyseptycznie. Zmniejsza uczucie bólu, świądu, pieczenia oraz obrzęk okolic intymnych. Działa antyseptycznie przez co zmniejsza możliwość nadkażenia rany i zapobiega infekcjom. Jest przy tym bezpieczny dla młodej mamy i jej dziecka. Z tego względu lek jest stosowany przez ginekologów i położne w Polsce już od kilku lat.

Emi - tantum jest polecany kobietom w połogu, bo własnie ma pomagać w gojeniu sie ran. takie informacje można przeczytać m.in na tablicach informacyjnych w wielu przychodniach ginekologicznych :) jak również dostałam je od położnej ze szkoły rodzenia. co do jego skuteczności w tym zakresie będę mogła sie wypowiadać już niedługo :)

luśka widze ze w tej samej chwili napisalyśmy :d w każdym razie ja uważam ze nic nie dziala tak jak zwykle szare mydlo. nic nie daje takiej ulgi :) i caly tantum rosa przy mydle wymięka :)

Hmm a ja używałam jak miałam zapalenie pęcherza i dróg moczowych, bo wtedy piekło niesamowicie przy oddawaniu moczu. Mi ulżyło,ale w ciąży to niemam pojęcia jak to działa ;)

mała_agatka dzięki za informacje:) Widocznie nie doczytałam heh. Tak to już jest ale dobrze, że tutaj dziewczyny chętnie się informacjami dzielą:)

własnie po to jest forum :D ja też słyszałam że mimo wszystko najlepsze stare poczciwe szare mydło i wyciąg z kory dębu :)

moze kiedys bede korzystac z szarego mydla po drugim porodzie,tez jakiegos powalajacego rezulatu nie widzialam ale balam sie nie stosowac bo nie milaam pojecia ile sie to goic bedzie bez okladow z tantum rosa

A czy myslicie ze moge dzisiaj na noc zastosowac juz irygacje z Vitagynu C ? Wczoraj wieczorem ostatni raz zrobilam plukanie z saszetek tantum rosa nie chce zeby jakos jeden preparat byl od drugiego zalezny ....Z gory dzieki za odp

Gość ru_ma
nie mozna stosowac irygacji w ciazy!