Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nototerazja

Imię Aleksander. Ładne? Praktyczne? Nie oklepane? Co sądzicie?

Polecane posty

Gość Nototerazja

Witam! Zbliża mi się termin porodu. Będę miała chłopca. Zastanawiamy się, żeby nazwać go Aleksander. Co sądzicie o tym imieniu? Podoba Wam się? A może macie synka o tym imieniu? Jak do niego wołacie najczęściej? Jak wołają do niego koledzy? Wydaje mi się, że mało oklepane jest to imię, jedynie to "OLEK" jakoś tak do mnie obco brzmi. Ale Aleks, Oluś chyba nie jest żle. I jakie pasowało by do tego drugie imię? Bo jakoś tak nic mi się z tym nie komponuje ;) Wiem, że tematów z imionami jest już dużo, ale może jednak znajdzie się ktoś kto coś doda od siebie ? Z góry dziękuję ;)

ja nastepnego synka chce nazwac Aleksander,ale obowiazkowo od poczatku bedzie alex nie zaden olek to mi sie tylko kojarzy z naszym prezydentem:) a na drugie Aleksander Maksymilian:) jakos tak mi sie podoba bardzo :)

mi tez sie podoba :) ale ja wole wersje Olek, Olus tak wlasnie mowie do synka Olek, Olus nas bardziej popularna jest zenska odmiana tego imienia

Gość Nototerazja
Dziękuję Wam za zainteresowanie i odpowiedź. No właśnie OLO i OLEK tak mi średnio się podoba i tylko dlatego nie jestem przekonana co do tego imienia. Póki jest w brzuchu mówię do niego OLUŚ ;) Ale właśnie myślę, że tak na codzień można wołac Aleks, no bo Aleksander jest oczywiście za długie. A czy jest ktoś kto ma syna Aleksandra? Może koledzy wołają do niego OLO ? Wkurzało by mnie to strasznie. A Aleksander Maksymilian całkiem ładnie, ale to wszystko razem jest mega długie ;) Jeszcze się zastanawiam czy Aleksander czy AleXander. Trudny wybór jeśli chodzi o imię, a to moje pierwsze dziecko i wiadomo, chciałabym go nazwac jak najładniej ;)

Gość ładne imię
Ale mi właśnie bardziej podoba się wersja Olek, Oluś niż Aleks.

Gość Nototerazja
Ciągle wszędzie te Kubusie, Kacperki, a Aleksander to chyba niezbyt popularne imię. Olek tez moż być, tylko żeby dzieciaki go potem OLO nie wołały ;) Kurcze, czas leci, a ja muszę się zdecydować. Jakoś inne imiona mi się nie podobają... Evi_22 a Twój synek ma Aleksander przez "X" czy normalnie ?

Gość ja mam syna Olka
Aleksander Tadeusz.:)Rzadko kto uzywa calego imienia zdecydowanie najczesciej Olek Olus ale i Olo sie zdarza:)

mnie się podoba to imie i zdrobnienie "alek aluś" Olek odpada. mój wujek ma tak na imie i głównie z tym mi się kojarzy, a alex też tak jakoś obco :) ale samo Aleksander - bardzo ładne imie :)

moj chrzesniak ma na imie Aleksander i kazdy tak na niego woła, albo Alex, na Ola wogóle nie reaguje.

moj ma AleKsander, nie przez X u nas w rodzinie synka wolaja wylacznie Olus ja prawie wogole nie uzywam zwrotu Aleksander, chyba ze nabroil :D

Gość Nototerazja
No ja własnie też jestem za formą Aleksander, chociaz zaczęłam się zastanawiać nad tą bardziej obcą formą. Jednak wydje mi się, że to chyba było by udziwnianie....

Gość Olek może byc
ładne imię

Na każdego Olka jakiego znam znajomi wołają Olek. U mnie jest to jedno z najmniej popularnych imion. Nieoklepane, ładne i praktyczne.

Gość Nototerazja
No właśnie, też wydaje mi się, że nie jest oklepane. Jeszcze bralam pod uwagę imię Adrian, ale mało jest ładnych zdrobnień tego imienia. Może będzie Aleksander Adrian, ale jakoś mi do tego Aleksandra nie pasuje żadne drugie imię ;)

Gość alison11
a jak jest super to moze byc SUPEROLO :D

Gość parówka z berlina
jak nie chcesz, żeby go nazywano olek albo olo, top moze zastanów się nad Aleksem, bo aleksandra raczej na bank będą zdrabniac olek

Gość Nototerazja
Aleks ładnie, ale gryzie się z moim nazwiskiem. Aleksander + moje nazwisko lepiej brzmią niż Aleks + moje nazwisko. Ale mam problem, nie ? :)

Gość według mnie to imie
jest troche oklepane tak jak Bartus , gdzie sie nie znajde słysze jak matki wolaja albo Olek albo Bartus . Juz lepsze jest np. Olaf rzadkie i oryginalne A co do Adriana - to bardzo mi sie to imie podoba . oczywiscie to twoje dziecko i to ty wybierasz , ale skoro pytalas o opinie to ci napisalam .

Gość Nototerazja
No właśnie ja ciągle słysze tylko Kubuś albo Kacperek....jakos tak jeszcze nigdy nie usłyszałam, żeby ktoś wołał Olek. Może akurta tu gdzie mieszkam nie jest takie popularne, nie wiem, ale Kubuś, Oliwier i Kacper u mnie biją rekordy. Właśnie Adrian tez mi się podoba, ale zdrobnienia tak jakoś nie bardzo....

Gość parówka z berlina
nie no, OK, tylko pisałas, ze nie podoba ci sie zdrobnienie "Olek", a do Aleksandra na 100% będą mówić "Olek" i "Olo", raczej mało kto wpadnie na pomysł, żeby go zdrabniac "Aleks", a "Oluś" to tylko babcie i ciotki

Gość vnedfasss
a właśnie Olek to ładnie brzemi a nie Alex. Wiecie co, wy już całkowicie chcecie imiona naszego kraju zdeptac zniszczyc. Ja jak słysze imię podobne do imion zachodnich to na taką matkę patrze z góry jak na byle co. Bo tylko w ten sposób matki niedowartościowane nazywają swoje dzieci. Myślą, że imieniem dziecka będą uważane za kogoś wyjątkowego. A tak ap ropo imienia Aleksandra. w mojej rodzinie to już 4 pokoleń ma tak na imię, nie napisze, że mężczyzn, bo mojego brata (Aleksandra) - córcia nazywa się Aleksandra i wołamy na nią Ola, Olusia, na brata Olek. Poprzednie pokolenia też wołano Olek.

Gość jokoaa
ruskie

Gość Nototerazja
parówka z berlina - nie no, masz rację, wiesz, Olek mi się jeszcze podoba, Alek, Olek, no oczywiście tak będziemy najczęściej pewnie do niego wołać, jedynie co mi się nie podoba tak naprawdę to OLO. Ale mam nadzieję, że tak do niego nie będa mowić. A Adrian tez mi się strasznie podoba, tylko z kolei te zdrobnienia Adi, Aduś, Adek jakos tak nie bardzo. A Adrian to takie Twarde imię więc z pewnością trzeba by było go jakoś zdrabniać. Zastanawiam sie praktycznie tylko nad tymi dwoma imionami. Mężowi podoba sie jeszcze Krzysiu, Wojtuś i Przemek, ale mi jakoś tak nie odpowiadają. Moja siostra nazwala córeczke Julia. Dodam, że mieszka w Niemczech i tam to imię jest bardzo mało spotykane - nie tak jak u nas. Znajomi zaczęli do małej wołać JULA. Też jej się to nie podoba i powiedziała, że mają tak do niej nie mówić, no i nie mówią, więc ja też zabronię mówić OLO :) :) :) Dziękuję Wam za opinie!

Gość ruskaaaaa
jokoaa - a może ty ruska

heh skąd to znam. do mojego syna wszyscy mówią Kacper. :( i nikt mnie nie slucha jak prosze zeby tak nie mówili... :(

Gość Nototerazja
mamani - a dlaczego na Twojego syna mówią Kacper? W stopce widzę, że ma na imię Kornel, więc skąd ten Kacper?