Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinka1919

oparzona pierś wrzątkiem!pomocy!!!

Polecane posty

Gość malinka1919

hej, kilka dni temu wylałam na siebie wrzątek... :( niestety okaleczyłam sobie największy atut kobiety- pierś...momentalnie zeszła mi skóra wielkości kciuka na lewej piersi( poparzenie nastąpiło na nagie ciało)...w trybie natychmiastowym wskoczyłam do wanny i polewałam się lodowatą wodą przez 30 minut, aż nie przejechał mój chłopak z penthenolem...popryskaliśmy, strasznie szczypało, więc pojechaliśmy do szpitala... - oparzenie II stopnia, opatrunek i zapisana maść" Dermazin" już się tym smaruje, starannie dbam o opatrunek itd... ale boję się, że zostanie mi blizna... może ktoś zna jaką super maść, która mogę używać po zakończeniu używania dermazinu? będę wdzięczna za pomoc i radę....jestem załamana, jeśli zostanie blizna już nigdy nie założę bluzki czy sukienki z dekoltem.... :((((

Gość malinka1919
up!!!

Gość marttta
hej. 2 lata temu poparzylam sie tak samo jak Ty, tez szpital, oparzenie II stopnia. Najpierw trzymalam dlon pod zimna woda ok 2 godzin, potem panthenol, na koncu szpital i dermazin. Poparzylam sie we wrzesiu do stycznia mialam slad, dzis nic nie ma, chyba ze jest mroz i zmarzna mi rece to troche widac

Gość sefsfeawfafwa
Jakiś czas temu oparzyłem sobie rękę, rana średnicy ok. 3cm, skóra zeszła i była paskudna rana przez 2 tyg. Zagoiło się, ale było wyraźne zaczerwienienie w tym miejscu. Po kilku miesiącach praktycznie brak śladu po tym - jedynie na mrozie lub po wysiłku fiz. pojawia się słabo zauważalne zaczerwienienie, także głowa do góry i pierś do przodu :) Uważaj tylko aby opatrunek nie "przyklejał się" do rany a wszystko będzie w porządku :)

Gość tyska123
ja miałam poparzone całe nogi goracym olejem ;/ koszmar. Ale dermazinem smarowałam i teraz nie widać śladu. chociaż przez prawie 2 lata miałam jeszcze takie jasniejsze plamy. więc głowa do góry, bedzie dobrze ;)

Gość Malwinka1818
Malinko1919, Będzie dobrze. Wiele lat temu poważnie poparzyłam sobie lewą rękę. Ból straszny, dwa miesiące z życiorysu z głowy, było to poparzenie II stopnia w miejscu, gdzie nie było odzieży (zagoiło się bez śladu) i III stopnia (tam, gdzie był sweter i golf). I w tym ostatnim pozostał ślad. Najgorsze są poparzenia przez odzież. Zobaczysz po Twoim nie zostanie nawet ślad.

Gość malinka1919
bardzo dziekuje za wszystkie porady. Moje obawy sa tym wieksze, dlatego ze to jest oparzenie piersi, gdzie skora jest najbardziej delikatna (nie dloni i nogi). Na nogach i rekach skora jest grubsza.

Gość kaa...........................
contratubex- 35zl mala tubka sprawdzone na wszelkie blizny, ja uzywam po operacjach na kolanie ;] nawet na blizny potradzikowe działa

Gość olus678
Najstarszym i najskuteczniejszym sposobem na oparzenia jest tłuszcz gęsi. to nie żart,spróbuj ! pomoże na bank !

Gość Amira Amira
Też kiedyś miałam poparzoną pierś, koleżanka wpadła na mnie jak szłam z dopiero co zaparzoną kawą, którą wylałam sobie w dekolt. Bolało strasznie, miałam bąble i nie mogłam nawet biustonosza zakładać bo piekło. Niestety to zdarzyło się na biwaku i nie byłam u żadnego lekarza. Miałam bardzo długo po zagojeniu brązowy jasny ślad, ale pozniej znikneło i nie ma śladu. Na pewo Tobie zejdzie, tym bardziej, ze stosujesz masci.

witam ja nie mialam tyle szczescia co wy z poparzonom piersimom ja mam blizny na calej stronie az do brzucha bylam malutka gdy zlapalam kawe .Moglam przejsc zabieg ale mama stwierdzila ze nie bo jestem za malutka(wiem z opowiadan cioci i babci)dzis jestem juz doroslom kobietom wiele przeszlam w zyciu a zwlaszcza jak mialam zblizenie z chlopakami a o dekoldzie juz nie wspomne nigdy nie wlozylam bluzki zdekoldem do dzis mam ztym problem a o stroju kapielowym moge pomazyc :(najgorsze sa uroczystosci wesela itd kazda lubi pokazac swoje atuty ja nie moglam i nie moge .myslalam ze nigdy nie spotkam odpowiedniego mezczyzny ktory pokocha mne takom jakom jestem a jednak stalo sie poznalam cudownego mezczyzne dzis juz jestem 5lat po slubie grunt to sie nie zalamywac pozdrawiam serdecznie;)

Jeśli cena nie gra roli to maść perłowa bądź silikonowa za 15 ml ponad 100 zł. jak Cię nie stać na taki wydatek to jedynie CEPAN za ok 15 zł, lub Contratubex za ok 35 zł ale to ponoć to samo co CEPAN

Gość Catharinaa
posłuchaj,musisz jak ajczesciej smarowac ta mascia która masz obecnie a potem zgłos sie do lekkarza rodzinnego lub idz do dermatologa czy chirurga i in zapisze ci specjalna masc gdyby zostay blizny robia ja na zamóienie w aptece takze mysle ze bedzie ok.pozdrawiam:)