Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colaco

Jak przeżyć za 350 zł -3 osoby???

Polecane posty

troche mu sie nie dziwie....mnie tez ciezko uwierzyc i choc jestem niewierzacy powiem tylko Blogoslawieni ktorzy nie widzieli a uwierzyli :).....przeciez nie potrafisz drukowac kasy :)

Gość colaco
Sorry,żeby nie było tak łatwo palę niestety papierosy.Po ostatniej podwyżce juz tyko własnoręcznie robione w domu.Niestety nałóg jest silniejszy odemnie

Gość o my god.-
wspolczuje

Gość colaco
Niestety nie drukuje kasy.

Gość podziwiam oszczędnych
Chwalić Boga,nie muszę tak żyć i jeść.Ale warto wiedzieć jakie się ma szczęście w życiu,bo łatwo się zapomnieć.Jak idę do sklepu to zostawię 5 dych i jeść nie ma co :( Rodzina 2+2.Nie jemy dużo,ale dużo wywalam,bo ja po dwóch dniach wszystko uważam za nie świeże.

Gość colaco
O MY GOD.Nie jest tak tragicznie.

Gość na szczescie juz nie musze.
bo teraz mieszkam w UK :D i glodu nie czuje.

Gość na szczescie juz nie musze.
wydaje 50-60 funtow tygodniowo. :) na zarcie.

oo a ja polecam sos do spagettii calosc jakies 4 zl kosztuje tak na oko. ja robie tak: cebule kroje, na patelni przysmazam, dodaje troche vegety i zmniejszam gaz. w miedzyczasie do kubka wlewam koncentrat pomidorowy rozmieszany z 100 ml wody. poznej dodaje papryke slodka i troche cukru, zeby nie byl za kwasny.pozniej ziola +pieprz, wlewam na patelnie i podgrzewam. pozniej dodaje do makaronu to co musisz kupic to: makaron sos pomidorowy a reszte przewaznie ma sie w domu ;)

Z takich tańszych dań to mogę ci polecić : ziemniaczki pieczone z sadzonym jajkiem i mizerią z ogórka ;łazanki (makaron ,kapusta ,kiełbasa);ziemniaki ,kotlety z kalafiora(dużo sztuk wychodzi),smażona czerwona kapusta; makaron z sosem pieczarkowym;fasolkę po bretońsku; A i mięsa nie kupuj na tackach lepiej normalnie na wagę bo taniej. Kupując kawałek łopatki z kością (jedno z najtańszych mięs) możesz zrobić pyszny gulasz z kaszą z kaszą i kapustą z kości ugotować zupę pomidorową (z kości obskrobać resztki mięsa i dodać do zupy)

Gość colaco
Do PODZIWIAM OSZCZEDNYCH.Właśnie jak to jest że jak się nie trzeba tak zbytnio z forsą liczyć i ma się jej chwilowy bądź długotrwały przypływ,to tak się ją wydaje lekką ręką?Wiem coś o tym ,bo sama przez to przechodziłam.Czasem były takie czasy że szłam do sklepu i kupowałam to co wydawało mi się niezbędne to moim zdaniem opłacało się,a lodówka i tak nie była za pełna i jedzenie mniej smaczne.Teraz kasy mało a jedzenie jakby lepsze i więcej???Ja tego nie pojmuję?

nie gadaj, że masz już żonę kabel :D 😭 zamieniam wodę w wódkę :) pacz: woda-----> wóda :classic_cool: jeszcze jako tani obiad wymyslilam ze mozesz zrobic rosol. a pozniej z niego pomidorową :)

Gość ja czasem robie
ser topinony, makaron, i troche boczku mozna dac oliwki to spagetti carbonara makaron wstazki i szpinak z czosnkiem i smietana zasmazany na masle-pycha ryz, mieso mielone i przyprawy, przecier-chili kielbasa zasmazana, kukurydza z puszki, cebula i przecier, wszystko zasmazamy na patelni i jemy ziemniaki mielimy jak na placki ziemniaczane i dorzucamy kielbase, wszystki pieczemy w piekarniku taka zapiekanka

hehe robaczku ;) znasz mnie :)....nigdy nie pisze o sobie .... ale mam zasady...... a jedna z nich mowi mi ze jestes za mloda :) ale bardzo dziekuje ,pochlebiasz mi :)

Gość colaco
O wypatrzyłam nowe danie w polecanych przez was.Kotleciki z kalafiora,na pewno wypróbuję i jeszcze inne ciekawe i tanie też dostrzegłam,dzieki serdeczne bo juz nie wiem co wymyślać

Gość kiedys zylam za mniej
Polecam kaszę jęczmienną - BARDZO pożywna i supertania. Gryczana też niezła, ale już nie tak tanio. Wszelkie dania z kapusty są super - kapusta jest taniutka, wystarczy dorzucić ciut jakiegoś mięska, przyprawić i jest spoko obiadek. Wszelkie zupy na kościach z kurczaka wychodzą niedrogo (kości są coś po 1 zł za kg :) ). No i podroby - nie ma to jak wątróbka drobiowa usmażona z jabłkiem i cebulką.

Gość colaco
Dzieki,bardzo za przepisy,az się za głowę złapałam.Na pewno wypróbuję wiele.Widzę że duzo gospodarnych osób jest tutaj.

Gość rege
Jestem pod wrażeniem, ja nie umiem za taka kase życ, a nic nadzwyczajnego nie kupuje. Miałam wydatki w tym miesiacu i zostalo mi do wypłaty (10listopada) 130 zł na jedzenie, innych zakupow raczej nie przewiduje. Dla mnie samej i na pewno mi nie starczy, bedę musiała pożyczać.

Gość colaco
I naprawdę interesujące przepisy.Bardzo się cieszę

130 zl to jest duzo do 10 listopada. autorko topiku- poradzisz sobie ;) bankowo ;) kabel- 👄 masz dziadzie, bo cię lubię ;)

A i jeszcze gołąbki, to jest chyba najlepsze bo możesz je robić na wiele sposobów ,z ryżem ,z kasza ,z pieczarkami ,z mięsem mielonym .Najłatwiej jest latem bo sezon na warzywa i można wymyślać nie stworzone dania .

Gość podziwiam oszczędnych
Dlatego podziwiam.U mnie raczej któreś by bank obrobilo niż na obiad zjadło makaron z koncentratem pomidorowym.

Gość kiedys zylam za mniej
A na śniadanie polecam płatki kukurydziane z mlekiem - płatki kupuje się w spermarkecie na wagę, wychodzi duuuży wór za 2-3 złote, a jedna porcja mleka to 1/3 litra. Czyli sycące śniadanie za mniej niż złotówkę.

Gość colaco
DO REGE.Spróbuj te 130 zł podzielić na 6 dni które zostały ci do wypłaty=wychodzi 20 zł na dzień na samo jedzenie.Moim zdaniem to nie jest mało,nawet sporo

Ja polecam świerzo ugotowane ziemniaki z kwaśną śmietaną 12 albo 18%, do tego co masz: cebulkę w kosteczkę, szczypiorek, rzodkiewki, ogórki kiszone ... ja to uwielbiam i nie jem tego z braku pieniedzy :) Poza tym (trochę droższe ale bardzo wykwintne), zmieścisz się w 20zł, a nawet mniej piersi z kurczaka (1 na jedna osobę, razem 10-12zł) rozgnieść na takiego grubszego kotleta Posypać curry, albo jak wolisz samym pieprzem i solą Jak już się usmaży, możesz wyłaczyć gaz: Na to po plasterkach pomidora (jeden duży pomidor na całe danie starczy ok. 2zł) na to po plasterkach sera mozarella, nie wędzonego i nie takiego mokrego (niestety dosyć drogi, chyba ok. 4-5zł zł, ale wszystkiego nie zużyjesz!, więc jeszcze zostanie Ci na kanapki :) I na koniec albo na pomidora jeszcze dodać zioła prowansalskie albo bazylię, jak to nałożysz, przykryj przykrywką, poczekaj z 10 minut, ser sam się roztopi, pychaaa!!! Kabel USB - podziwiam za podziwianie :P

oo a np najtansze jest czasami najprostsze. np. sos pieczeniowy +ryz lub kasza. mozna kupic na kg ;) to niekiedy taniej ;) a do tego ogorek kiszony albo kiszona kapusta ktora kosztuje 2 czy 3 zl za woreczek ;) raz mozna poszalec ;) PRZYKŁADOWY PRZEPIS NA SOS. Wykonanie: 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, curry Nieco rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki rozprowadzić bulionem z kostki rosołowej. Dodać następnie do smaku przyprawy, zagotować, po czym dodać śmietanę. ;)

robaczek41>>> :D:D dzieki 😘 i z wzajemnoscią :).... ..tak sie zastanawiam hmm....jak wygladalo by zycie bez kobiet ? zwlaszcza tych zaradnych .......nie wygladalo by wcale ..........