Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Garcinia

Są tu może dziewczyny zza granicy mające zamiar wyjść za Polaka???

Polecane posty

Gość ja jkestem takowa
ale slub przede mna... my jestesmy w wielkiej brytani.a tY?

może wie ktoś ile czasu załatwia się dokumenty w swoim kraju do ślubu cywilnego

Gość ja jkestem takowa
chyba nie myslisz,zd siedza tu amerykanki :O:O

Gość graciella
jasne, plynnie znajace jezyk polski greczynki (co najmniej tuzin), do tego pare niemek. kilka norwezek i chyba jedna japonka, buhahahaha

Gość SI E IO SONO ITALIANA
:-0 cosa vuoi sapere?

Gość AUTORKO chyba
twoje IQ jest rowne zeru...zalosne..

Gość Biedna biednaa
Ja jestem :D Od m-ca wybieram się do Urzędu Wojewódzkiego(on wydawał mi kartę pobytu) ale leń jestem i nie mogę nijak dojść :( A ambasadę załatwie po ślubie(zmiana nazwiska) musze jeszcze popytać czy jest możliwe "automatyczne" przyznanie obywatelstwa...Nigdy o tym nie myślałam,ale w sumie jak beda dzieci moga być problemy...Bo ojciec Polak a matka Ukrainka...Już wiele lat temu mogłam zmienić obywatelstwo ale ja tam lubie moje ;)

Gość Biedna biednaa
Garcinia (garcinia@wp.pl) może wie ktoś ile czasu załatwia się dokumenty w swoim kraju do ślubu cywilnego Pierwszy raz słysze...Zresztą ja nie jestem zorientowana więc wszystko możliwe...Chyba musze ruszyć tyłek,bo nie wiadomo ile ta wątpliwa "przyjemność" może potrwać... A tak wogóle to gdzie można otrzymać zaswiadczenie że jestem stanu wolnego?(oprócz USC w Polsce?) w Urz.Woj. czy ambasadzie? I czy takie zaświadczenie jest potrzebne?

Biedna biedna, z tego, co ja się dowiedziałam, to taki dokument dostaje się w kraju swojego pochodzenia, w swoim mieście, w USC. tak samo akt urodzenia. no i trzeba to na polski przetłumaczyć. o obywatelstwo można się starać po 3 latach małżeństwa, chyba że są inne podstawy. a dzieci, jeśli rodzą się w Polsce, to dostają polskie obywatelstwo automatycznie.

Gość Biedna biednaa
No dobra...a jeśli ja mam mój odpis aktu urodzenia(już przetłumaczony)? tutaj w Polsce? Znowu musze jechać tyle km? Wiem że dzieci dostają automatycznie,ale tu chodzi o moje....Karta pobytu często wywołuje zdziwienie lub sensacje,a mając dzieci wolałabym tego uniknąc... Wniosek o nadanie obywatelstwo moge złożyć w każdej chwili(mieszkam tu od 5-ego roku zycia,czyli już 19 lat) ale średnio mi się uśmiecha ta cała maszyna biurokracji(zrzekanie się ukraińskiego,pisanie pisma do Kaczyniaka itd...) Właśnie kiedyś słyszałam o tzw "automatycznym" przyznaniu jeśli spełnia sie wszystkie warunki-ja je spełniam...Tak czy inaczej musze ruszyć tyłek(ale praca,szkoła...brak czasu i chęci :P A do maja coraz bliżej) Garcinia a jakie Ty masz obywatelstwo i czy masz zamiar starać się o polskie,czy pozostaniesz przy swoim?

aaa, to ty masz inną sytuację!!! to powinnaś dostać. wiesz, moja koleżanka niedawno dostała obywatelstwo polskie i nie zrzekała się ukraińskiego- nie wiem dlaczego. a ja mam białoruskie obywatelstwo. mam kartę czasowego pobytu, mam zamiar starać się o stały pobyt ze względu na pochodzenie. o obywatelstwie na razie nie będę myślała, bo mam całą rodzinę na Białorusi i nie chcę mieć problemów z tym,żeby tam pojechać. robienie wiz to już mi tak zbrzydło,że nie mam sił użerać się z tymi urzędasami.

facet w USC powiedział,że dokumenty są ważne przez 3 miesiące od daty pobrania i tłumaczenia, bo niedawno się dowiadywałam. czyli jak będziesz brać ślub po upływie tych 3 miesięcy, to już nieważne są

Gość biedna biednaa
Ja byłam dzisiaj w Urz.Woj. i powiedziano mi tylko tyle że nic dla nich nie musze przynosić,tylko juz po wszystkim zmienić kartę pobytu na nowe dane.Nie wiem jak ona to obywatelstwo dostała....To "automatyczne" owszem było ale około 10 lat temu i już jest nieaktualneWię usze wszystko od początku,przez kancelarie prezydenta.Ja wiem na 100% że trzeba zrzec się ukraińskiego zaim dostanie się polskie....problem jest z tym że te patałachy mogą to odwlekać nawet do 2-uch lat!!! I ciekawa jestem co następuje w sytuacji gdy juz w koncu uda mi się zrzec ukraińskiego a jeszcze nie przyznają mi polskiego??? Bezdomna bez obywatelstwa czy jak?Co z bankiem i moja kartą pobytu?! Pokręcone to tak że już mi się odechciewa wszystkiego... W następnym tygodniu musze skoczyć do USC i ich dokładnie wypytać... Aha w Urz.Woj. powiedziano mi też że jest mozliwość starania się o obywatelstwo jeśli ktoś jest 3 lata po ślubie(trzeba zgłosić chęc przed upływem 6-ciu m-cy od 3-ciej rocznicy) ma pobyt stały itd..I wtedy opinie wydaje wojewoda(po wysłaniu zapytania do komendy o niekaralności) i ze takie sprawy są raczej rozpatrywane pozytywnie...tylko że do tego czasu trzeba się zrzec swojego obywatelstwa....--> Czyt.napchać portfel ukrainskim urzedasom za to że nie chcesz być obywatelką ich kraju i stracić mase nerwów :( Koszmar jakiś!!!