Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga68

guz tarczycy2

Polecane posty

Lalinko, Marianno, dziewczynki-dzięki za rady.Otworzyły mi sie oczy-mam z dnia na dzien coraz więcej objawów niedoczynności...Zimno ( a upały), sztywność stawów, zaparcia(w życiu nie miałam tego problemu), brak apetytu, znów sucha skóra, wypadają mi włosy, nie umiem sie skoncentrować, nic nie pamiętam, nie umiem dokończyc tego co zaczęłam...od jutra łykam dwa razy 25kę euthyroxu a w poniedziałek galopuję na tsh i do lekarza.Mam nadzieję ze już jutro lepiej się poczuję. Jak zaczęłam łykac pigułeczkę-poczułam się rewelacyjnie, miałam skrzydła.Dziś po przeczytaniu postu Lalinki-poczułam że moje skrzydła sie zwinęły z powrotem jakiś czas temu... Mam nadzieję że je odzyskam już jutro :D Dzięki Wam... :D

Wielkopolanka, pamiętaj że przed pobraniem krwi na TSH nie należy brać hormonu, bo zaburzy wyniki. Weźmiesz go po badaniach. Hejka dziewczyny chłopaki - jestem już w domu. Koczelada - nie martw się. Naprawdę operacja samych węzłów to Pikuś w stosunku do, i tak do przejścia, operacji tarczycy. W czwartek miałam opeację, poszło krócej niż z tarczycą. Usunęli mi wszystkie węzły chłonne z prawej strony, bo żaden z nich nie różnił się od pozostałych. Dostałam tylko dwie kroplówki, bo wyniki miałam dobre. Ok. 16.00 sama, pod okiem pielęgniarki, powędrowałam do ubikacji. Wieczorem męczyły mnie mdłości, ale po zastrzyku zasnęłam grzecznie aż do rana. Dzisiaj wyjęli mi dren, gorączki już nie mam i oto siedzę w domku :-) Blizna będzie mniejsza, poszli po tym samym cięciu. Jestem spuchnięta ponad raną, ale spokojnie mogę dość szeroko kręcić głową. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za Waszą pamięć :-)

Gość
Witam w ten świąteczny dzień i zaraz na wstępie składam najserdeczniejsze życzenia imieninowe wszystkim - Mariom, Marysiom, Maryśkom, Mańkom, Maryjkom ... zdrowia, uśmiechniętych dni, dobrych wyników, pociechy z dzieci, wnuków i co tylko sobie wymarzycie.... Ozam - jak dobrze Cię widzieć wśród nas - 13- ty nie taki był straszny - to Pan Pikuś :) (Pikuś awansował ) :) Lalinko - gdzie się schowałaś? wpadam tu - a Ciebie nie ma od kilku dni - czy wszystko w " porządku " u Ciebie ? pozdrawiam serdecznie. Wszystkim życzę przyjemnego, pogodnego weekendu - Gdynia w słońcu ... Marianna

Gość
Jeszcze chcę sie odnieśc do hormonów - Euthyrox- Ja już w miesiac po operacji przyjmuję codziennie na czczo ( to wiadomo ) dawkę 100 mg. w/g zalecenia mojej endo , a zaczynałam w trzecim dniu po zabiegu od 50 mg.w 14 dniu 75 mg. - tak stropniowo doszłam do "setki " - na zdrowie :) . To "odbywało " sie bez badań - ani TSH , ani FT4 w/g chyba jakiegoś schematu endo.. .I co ciekawe Ozam - badanie krwi na poziom hormonów mam zalecane przez moją endo dopiero na 25 września - bez odstawiania Euthyroxu przed badaniem - bo wynik ma wykazać czy mam dobrze dobraną dawkę.!! Wydaje mi się , że o to chodzi również w przypadku WIELKOPOLANKI - jaki poziom hormonu jest w jej organiżmie przy tak małej dawce przyjmowanego ?- i Jej złym samopoczuciu. Odstawienie hormonu przed badaniem krwi - nie potwierdzi czy dawka jest dobrze dobrana - takie zdanie jest mojej ENDO. pozdrawiam marianna

Witajcie Marianna jezeli obchodzisz dzisiaj imieninki to zycze Ci samych pogodnych dni i duzo zdrowka. Co do wynikow to tego dnia co robimy badanie tabletke bierzemy po badaniu, bo wiadomo ze jezeli wezmiemy przed badaniem wynik bedzie zawyzony,ja po ostatnim badaniu mialam podwyzszone FT4 to moja endo pytala czy nie bralam tabletki przed badaniem.Pozdrawiam w piekny Maryjny dzien.

Gość
Czesć Danan - ja dzisiaj nie obchodzę imienin - to wszystkie Marysie , a ja jestem Marianna ( 2 czerwca) dla scisłosci, ale bardzo dziękuje. Zyczenia zdrówka - nigdy dość - dzięki. Co do tych biłych naszych" pigułek " - nie będę się upierała przy swoim, moja endo chcąc zbadać, czy dobrze dobrała dawkę po usunięciu całej tarczycy - nie wydała polecenia - żeby nie brać w dniu badania. Jeżeli Ty miała zawyżone - to nie wynik tej jednej dawki w dniu badania. pozdrawiam MARIANNA

Co do brania hormonu to ja mam tak samo jak Marianna. Mam go brać przed badanie aby sprawdzić czy dawka jest odpowiednia. Wiadomo że sama nie produkuję hormonu, bo co by mi go miało produkować skoro nie mam tarczycy

Ozam witam po. Cieszę się ze tak dobrze poszło. Życzę ci żeby wyniki były super. Pozdrawiam

koczelada co lekarz to inne diagnozy, ja tak, mam czesc tarczycy to i moja produkuje cos, ale mam siostre jest po calkowitym wycieciu tarczycy i kiedy robi badania to ma robic bez wczesniejszego brania hormonu, jak cos to zadaj to pytanie lekarzowi, na chlopski rozum jezeli wezmiesz tabletke przed badaniem to wynik bedzie wyzszy,chyba ze ustali lekarz ze masz zawsze brac przed badaniem i tego caly czas sie trzymac,robiac glupia morfologie po sniadaniu jest inny wynik jakbys byla na czczo ,w szpitalu krew pobieraja przed sniadaniem, chyba ze sa inne zalecenia,ale sie rozpisalam uznacie ze jestem przemadrzala ,pozdrawiam

Witam wszystkie miłe panie Nigdzie nie przepadłam , pojechałam pod przysłowiową gruszę i wygrzałam się na słońcu jak kot. Jeśli chodzi o badanie TSH to przepytałam endo czy po tabletce czy przed . Dowiedziałam się , że na tym etapie to wszystko jedno , będzie miało znaczenie jak będę się zbliżać do wyznaczonego celu 0,06-0,12 Ale na razie cel poszedł na bok od jutra nie biorę ethyroxu , dostałam cynomel. Jak dawke brałyście tego , czy moga być jakieś sensacje?

Gość
Witam wszystkich w "nowym tygodniu " w poniedziałek - pamietam film- " Jak nie lubię poniedziałków". Jak się jest na emeryturze, to chyba nie ma znaczenia., taki sam dzień jak wtrek , środa..... Lalinko pozdrawiam - piszesz,że się wygrzewałaś na słońcu jak kotka, leżąc pod gruszą na dowolnie wybranym boku - jak śpiewa Mryla R. - Dobrze - pogoda, wypoczynek - potrzebne przed tym co Cię czeka. pozdrawiam i trzymam kciuki . Rozpętała sie burza - brać czy nie brać.... Wydaje mi się że to zależy od zlecenia Endo - czego sie chce dowiedzieć z badania.... W moim przypadku celem badania jest określenie poziomu FT 4. Czy w 6 tygodniu po usunięciu całej tarczycy i przyjmowania Euthyroxu - została dobrze dobrana dawka. Gdybym nie "łyknęła" tej białej tuż przed badaniem - to wynik byłby zaniżony , nieprawdziwy... To jest chyba jasne....celem jest - czy dobrana dawka utrzymuje FT4 w normie...bo organizm sam tego nie produkuje. Najlepiej zostawić ten temat i stosować sie do zaleceń Endokrynologa ... Koczelado pozdrawiam - napewno już " krzątasz " sie przed nowym rokiem szkolnym. Jak szybko się kończy - to co dobre...powodzenia. życzę wszystkim miłego, spokojnego tygodnia. marianna

Witam dziewczynytarczycowe gdzie sie podziewacie? Marianna a Ty opuszczasz nas na tydzien nie brakuje Cie poratuj ja 31 go ide na zabieg a dzisiaj zrobilam wyniki i sa wszystkie ponizej normy a zelazo mam 20 a norma od 49-150 poradz co jesc aby wyrownac pozdrawiam.

Gość sebeek75
Witam jak kazdy nowy jestem troche przestraszony, ale w sumie narazie dobrej mysli (zwłaszcza po lekturze forum). Przypadkowo robiac badanie usg tętnic dogłowowych zdiagnozowano u mnie guzka tarczycy. Wyniki kolejnego usg i biobsji nic mi nie mowią a wizyta u endo doiero we wrzesniu. Moze wasze doswiadczenie i znajomosc tematu troche mnie uspokoja. Wynik usg Płat prawy 1,7x1,7x4,5 lewy 1,6x1,5x4,6 Cieśń 0,4 cm Tarczyca niepowiększona. Echogeniczność i struktura miąższu w normie. Prawy płat bez zmian. W lewym płacie guzek hypoechogenny z mikrozwapnieniami wm 1x0,9x1,3. Przepływy miąższowe niezmienne, nie są wzmożone. Okoliczne wezły chlonne bez zmian. teraz wynik biobsji : liczne rozproszone grupy oraz pojedyńcze płaty tyreocytow z widoczną anizonukleozą oraz ogniskowym pofałdowaniem błony jądrowej(grooves), miejscami formujący struktury papilarne. Obraz cytologiczny budzi podejrzenia rozrostu papilarnego tarczycy. Mam nadzieje ze ktos mi to wytłumaczy w miare przystepny sposób. Pozdrawiam i wszystkim zycze zdrowia

Gość sebeek75
P.s TSH 1,37

Sebeek 75 ja tez mam podobny wynik biopsji, wejdz na forum chirurgia i zadaj pytanie, odpowie Ci lekarz fachowo, pozdrawiam.

danan122 Ja jestem , ale milczę bo cisza zapadła , mam nadzieję że nie złowroga. Mam siostrę, ktora ma problemy z wchłanianiem żelaza to twierdzi że z najgorszych opresji ratuje ją natka pietruszki w dużych ilościach. Ale to jej osobiste odczucie. sebeek75 Nie chciałabym cię straszyć ale w tej twojej biopsji jest podejrzenie o stawonoga. W tym zdaniu"rozrost papilarny tarczycy" , rak to niekontrolowany rozrost komórek , a anizonukleoza też brzmi goźnie. Ale tak bardzo się nie przejmuj po pierwsze ja nie jestem lekarzem a po drugie to nie jest najgorsze co człowieka może spotkać. Zresztą badanie pooperacyjne nie musi tego potwierdzić. Jak widzisz humoru nie tracimy i mamy nadzieję. Marianna Tylko we trzy zostałyśmy na posterunku. Ty też chyba zamilkłaś z tego samego powodu żeby nie gadać do "obrazu"

Gość Guzkowata
Witam Was kochani :) Troszkę mnie nie było ,ale widzę nikt specjalnie za mną nie tęsknił :)( to taki mój żarcik ) Byłam troszkę odpocząć i pomyśleć o niebieskich migdalach. Dziś byłam w poradni chirurgicznej na wizycie kontrolnej .Strupki z rany poznikały,mogę smarować tymi cudownymi maściami na blizny,ale jak będę smarowała oliwką lub aloesem to w zupełności wystarczy Chrypkę mam mniejszą,ale od przybytku głowa nie boli więc dostałam skierowanie do laryngologa-foniatry ( termin 23 pażdziernik ) :) NAJWAŻNIEJSZE ! Odebrałam wynik histopatologiczny i co w nim jest ? A no nic nie ma ,zwykły koloid ,tak samo jak na biopsji . Na pewno sobie wyobrażacie jak sie ucieszyłam ,mam jeszcze kontrole w poradni 8 wrzesnia ,wcześniej mam zrobic hormony i wapno ( dostałam skierowanie ) z tego wszystkiego zapomniałam zapytać czy bez tabletki ,czy tez z nią.Pamiętam ,ze pani doktor powiedziała na czczo,ale czy to oznacza bez tabletki ?

Gość sebeek75
Stawonog kojarzy mi sie z robakiem, moglabys mi wyjasnic co to znaczy w tarczycy?? Ztego co piszesz wnisokuje ze na stoł trafie na 100%. No nic narazie wpisalem swoje wyniki na forum echirugia i czekam pozdrawiam.

Witajcie Ja was nie opuściłam ale ostatnio nie mam zbytnio czasu pisac, ale czytam na bierząco. Sebek wydaje mi się że bez operacji sie nie obędzie, ale nie ja jestem lekarzem. Radzę poszukac dobrego, bo z endo różnie bywa. Pozdrawiam

Lalinka wielkie dzieki od jutra przezucam sie na zielona pietruszke i watrobke bo tez to wyczytalam, nie wiem tylko czy to jest zle wchlanianie, bo od dluzszego czasu takie wyniki mam, czy te moje krwawienia z dwoch dziur fajne co nie. ale takie jest zycie, i z tego powodu ide na zabieg bo wyszedl 4 st i chirurg powiedzial ze nie ma co czekac,dzieki za odezwe,pozdrawiam cala ekipe.

sebeek75 Mozna go nazwac także robakiem , miałam na myśli stawonóg , podgrupa skorupiak resztę sobie dośpiewaj tylko nie popadaj w przerażenie bo my wszystkie jesteśmy samoukami tylko niestety dużo z nas posiada praktykę. Podejrzenie jest takie , przynajmniej ja tak myślę że bez podwójnego uśmiechu się nie obędzie. Koczelada Dobrz ,że przynajmniej czytasz te nasze wypociny. Mam nadzieję , że nastrój Ci się poprawił. Danan122 Kurcze ale zagadki zadajesz , jedna dziura to rozumiem , Pan Bóg nas doświadczył a druga jakoś kiepsko dziś kumam? Nie wiem za którą dziurę mam kciuki trzymać.:) Guzkowata Fajnie , że przemowiłaś . Wyniku pogratulować:):):):) Głos to może masz kiepski z powodu braku hormonów . Bedzie dobrze. Jeszcze jakby Wielkopolanka się odezwała czy już sobie poradziła to byloby ok.

Witam wszystkich wróciłam po tygodniowej wycieczce do Wiednia. jestem zmęczona ale zadowolona, że dałam radę i nic się nie działo. ALe zaczynam odczówać brak hormonów tzn jestem śpiąca ciągle, puchną mi nogi w kostkach i mam niskie tętno. Od 15 dni mam odstawiony hormon. Pozdrawiam wszystkich Ela

lolek605 Nawoływałm Cię żebyś napisała jak się czujesz , fajnie że zafundowałaś sobie rozrywke na poprawienie humoru. Ja hormonu nie biorę od poniedziałku ale biorę cynomel , mam nadzieję że to jakoś złagodzi objawy . Nic konkretnego na ten temat nie wiem , jak wrzucam nazwę w net to dostaję same informacje , że używają tego ci co pakują . Troche mnie to przeraziło. Ela jeszcze raz informuję że jak byś czegoś potrzebowała w stolicy to wal do mnie jak w dym.

W sprawie badań hormonów – po tabletce czy bez – info od mojej Endo. 1. Badanie samego TSH. Nie ma znaczenia czy będzie robione po tabletce i śniadaniu, ponieważ wynik badania to wielkość hormonu sprzed 3-4 tygodni (długi czas reakcji organizmu na zmiany dawki Euthyroxu, Letroxu). 2. Badanie FT3 lub/i FT4 lub/i TSH. Nie należy przyjmować tabletki ze względu na jej szybkie rozpuszczanie się i w związku z tym zaburzenie wyników FT3 i FT4.

Cześć dziewczynki i chłopcy :D U mnie w laboratorium (!) powiedziano mi ze absolutnie i bezwzględnie NIE brac tabletki przed badaniem. Niby na logike mysle sobie że powinno sie łykac-żeby był wynik taki jakie jast stężenie hormonu w organizmie-ale zastosowałam się do zalecen i poszłam na tsh bez tabletki. Wynik 4.551... Prawie norma-a ja ledwo żywa.Od jutra mam łykac 50 i co drugi dzien dodatkowo25-do 3go września, czyli do kontroli pooperacyjnej.I tak zaczęłam 15go z tą 50 walczyć..okazało sie ze dobrze zrobiłam.Nie chcę mówić ze posłuchałam waszych rad-bo nie jestesmy lekarzami, ale same tez czujemy że jest lepiej lub gorzej.Miałabym wyrzuty sumienia gdybym na własną ręke zaczęła brać zdobyty na lewo euthyrox, ale skoro zapisał mi go lekarza a ja baran sie nie dowiedziałam ( a może mówili?) gdzie dalej sie udać żeby zmieniali dawkę-to w/w wyrzutów nie mam! Lalinko, Daanan, Ozam, Marianno, Koczelado i wszyscy-dzieki za pomoc!

Gość
Witam wszystkich o tak nietypowej dla mnie porze - chyba naprawdę nie mogę spać , do niedawna to przewracałabym sie na drugi bok. ) O czym to swiadczy- ? zastanawiam się...:) chyba się starzeje bez tego "organu" :):) a drugi wytłumaczenie to, zakodowałam sobie, że o godz.7 -mej bęę łykać naszą białą ,żeby napewno było na czczo:) bo o siódmej nigdy nie jadam :) - dobry powód ? Lalinko witam Cię koleżanko moja serdecznie- jestem , jestem - nigdzie nie umykam, a życzyłam miłego i dobrego tygodnia tak zwyczajowo- w poniedziałek . .Pisałam własnie w poniedziałek o 9,56 i potem kilkakrotnie zagladałam - cisza jak makiem zasiał , zastanawiałam się gdzie was wszystkich "wymiotło" ...:) Dopiero wtorek po 17-tej, jak teraz widzę woreczek sie rozwiazał... az miło się zrobiło.. Ale do rzeczy: Danan - jestem z Tobą kochana - 31 -szy to jeszcze trochę czasu, ale bede pamiętać, żeby polecic Ciebie mojemu "Pewniaczkowi" OJCU PIO - bedzie dobrze.Właśnie to trochę czasu poświęć na poprawę wyniku zawartości żelaza we krwi. Danan, a nie odczuwałaś osłabienia, senności i podobnych stanów zwiazanych z tym niskim poziomem zelaza ? Zelazo - wchłania sie lepiej w towarzystwie wit.C , a w pokarmach gdzie jest go sporo to: szpinak, wątroba lekko ścięta, wszelkie surowizny np. tatar, ja lubię lekko podwędzane poledwicę, ogonówkę do chleba... Wrogiem w przyswajaniu zelaza , opóżniaja lub wprost uniemożliwiają wchłanianie jest mleko, kawa, herbata..to co lubimy , no nie mleko, ale kawka hmm. Skąd ja taka "mądra " jestem ? Danan - wpisz w ramkę w googlach " żelazo w pożywieniu.Tam klikniesz na pierwszy link., a potem na piatą poz. spisu treści.: Jak zwiększyć przyswajalnośc żelaza z pozywienia. tam znajdziesz reparaty dostępne w aptekach takie jak: IRON PLUS, poprawa odczuwalna przez pacjentów od razu.Drugim jest preparat z alg morskich - OCEAN 21. Poszukaj poczytaj i na zdrowie.!! A jeszcze te dwie dziury - to w domyśle NOS - jeżeli z tych dziurek krwawisz to własnie osłabienie z braku zelaza i może występować niska płytkowośc krwi. Ja miałam niski poziom płytek, a dodatkowo po zawale dostawałam zastrzyki na rozrzedzenie krwi i czasami nawet podczas snu miałam krew pod nosem i w ustach. Zaprzestano tych zastrzyków ,a płytki niskie i dalej ścigał mnie ten problem. - Dopiero jak przegotowanymi drożdżami , codziennie je piłam , poprawiły sie płytki - problem sie skończył. GUZKOWATA - witam i podzielam w pełni TWOJĄ radość - ja jeszcze swoją sie cieszę i chodzę " dumna " ze zwyciestwa :):). Lolek 605 - Twoje złe samopoczucie po odstawieniu hormonu to niestety - normalna reakcja organizmu- przetrzymaj dzielnie ten okres - dasz radę - będzie dobrze - trzymaj sie ...jak to łatwo powiedzieć - cóz nam zostaje ?! pozdrowionka dla wszystkich, a dla "Nowego" szczególne marianna

Wielkie dzieki za zainteresowanie, Marianna ja tez ranny ptaszek ale o 22giej to juz lulam i z tad wczesne wstawanie,tajemniczy zabieg to zylaki odbytu i z tad dwie dziury mam 4 st i tylko leczenie operacyjne i z tad krwawienia,nie mam wyjscia bo za dlugo to trwa,wczoraj dzwonilam aby umowic sie na trzecia biopsje tarczycy, ale mam zadzwonic na nastepny tydzien bo wtedy bedzie rejestracja na wrzesien, bo chciala juz mnie zapisac na jutro, ale moja dr zyczyla sobie we wrzesniu i musze sie tego trzymac bo dobry diagnosta ale ma swoje humory,Lolek fajnie ze sie odprezylas taka wycieczka, ja bylam w Wiedniu ale dwa dni, bedac w sanatorium w Polanicy i tam byly wycieczki, ale tez duzo zwiedzilam piekne miasto,Lalinka tez usmiech odemnie ale dalej nie moge uporac sie jak to zrobic nie wychodzi mi, pozdrowienia dla wszistkich.

Gość
Danan - Ty "zgrywusko" ale nas nabrałas tą dwudziurka :) hi hi hi Lalinka i ja - ja o nosie , Lalinka nie wiem jakie dwie dziurki miała na myśli. Ale się uśmiałam - do kompka . Mój 15 letni wnuczek - twierdzi ,że ktoś , kto głośno śmieje się do kompa ,to już podlega pod leczenie :) - hi hi hi - nie wiem gdzie to usłyszał , chyba też to robi. Danan, ale teraz serio - Będę trzymała kciuki , a wiesz za co? żwby zwieracza ci nie uszkodzili. Czego juz ja nie doswiadczyłam w zyciu? Hemoroidy tęz były moim udziałem :) Prywatna wizyta u proktologa - proponowałaa mi za 500 euro operację bezinwazyjna, bo "straszyła" mnie,że chirurg uszkodzi mi zwieracz i " po ptakach" :) - skasowała 200 zł. za wizytę i więcej do niej nie poszłam. Obyło sie bez jej pomocy, za 500 euro, ale była na tyle uczciwa,że zaznaczyła , że hemoroidy usuniete czy to operacyjnie ,czy jej metodą - bezinwazyjną i tak po jakimś czasie wracaja, odnawiaja sie... Mała pociecha :) ale szczera. U mnie obyło się bez jednej, czy drugiej metody.... Pomogła maśc w/g przepisu chirurga - proktologa , do zrobienia w aptece ,i mam jaą zawsze w pogotowiu , w razie jakiegoś podraznienia zaparciem i czopki PROKTIS- . Jak dotąd jest wszystko O>K.z moja dwururka - czy dwudziurka - Danan - jak to jest - ? uśmiechnij sie :) będzie dobrze... :) marianna