Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już myślę jak to będzie

Jak się żyje w akademiku?

Polecane posty

Został mi jeszcze rok to rozpoczęcia studiów, ale już myślę, jak to wszystko będzie. I może ktoś z was mieszka albo mieszkał w akademiku albo internacie i mógłby mi powiedzieć jak się tak żyje. Czy da się tam uczyć i jak to w ogóle wygląda, jakie są ogólne zasady i czy naprawdę są tam te wszystkie imprezy, o których można słyszeć. I w ile osób się mieszka w pokoju, jak wygląda sytuacja z łazienką... Co trzeba koniecznie zabrać i takie tam... I jeśli macie jakieś rady :) Z góry dzięki.

pokój 3 - osobowy to po prostu 3 łózka w jednym pokoju. czy dasz sie tam rade uczyć w takich warunkach to zależy od już od Ciebie... łazienka i "kuchnia" wspólna na korytarzu bądź na kilka pokoi (u mojej siostry wspólna na 4 pokoje) imprezy i to "studenckie życie" to mocno przesadzone bajki, zresztą zobaczysz sama... a zabierasz to co będziesz potrzebować - proste jak drut kolczasty:P

a może powinnam wiedzieć coś jeszcze ? :D

Gość Brzechwa
3 osoby ? to straszny smród.

Brzechwa - jeśli sie nikt nie myje to jest "smród" ja też myślałam o akademiku ale mi przeszło szybko i wolę dojeżdzać 2,5 h w jedną stronę:P

mój brat się tak wyrobił, że dojeżdżał każdego dnia parę tyle co ty mniej więcej. No i przyszła zima, to mu się szybko odechciało... zawalił rok, dlavtego ja nie chcę popełnić jego błędu i już wolę w tym "smrodzie" w akademiku mieszkać :D

ja się właśnie zastanawiam jak to będzie w zimie:O i wtedy to sie chyba na autobusy przesiądę, bo te pociągi w zimie to ...

po pierwsze zacznijmy od tego, że akademiki są przeróżne, więc proszę nie uogólniać. a nawet w jednym i tym samym akademiku najczęściej są różne pokoje - 1-, 2-, 3-, a nieraz nawet i 4-osobowe. gdzie trafisz, tam będziesz, ale "jedynki" są przeważnie z góry zarezerwowane przez znajomków pani kierowniczki, pupilków z rady studenckiej i takich tam "vipów" :P co do kuchni i łazienki - łazienka jedna na piętro zdarza się w akademikach o gorszym standardzie. najczęściej jednak łazienki są w składach, a więc przypadają tylko na kilka osób. co do kuchni - częściej są wspólne na piętro. ale w najlepszych akademikach nawet kuchnie zdarzają się w składzie (kuchnia w składzie to już pewien luksus, jak na akademik). miałam szczęście w takim właśnie mieszkać - skład mieścił dwa pokoje 2-osobowe, do tego maleńka kuchnia i łazienka, warunki lepsze, niż w niejednym mieszkaniu studenckim :) tak że różnie bywa i nie uprzedzaj się z góry. wcześniej najlepiej poorientuj się, jakie są warunki w różnych akademikach i wal do najlepszego. jak dostaniesz przydział, to zawsze można się starać o przeniesienie. ogólnie wiele można zrobić dzięki nachodzeniu na biuro ds. bytowych studentów, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy :)

Gość make me beautiful
nie wiem, nie mieszkalam, ale mysle, ze moe byc fajnie:D

dodam, że akademików się różnych naoglądałam, sama mieszkałam w kilku, początkowo zmieniałam co semestr miejsce mojego zamieszkania. ale odkąd trafiłam do tego fajnego, już tam zostałam do końca studiów :) co do imprez - to też zależy od ogólnego klimatu, czy akademik jest wielki, czy mniejszy, jacy ludzie w nim mieszkają, jakie są rygory narzucone przez kierownictwo... ale zawsze można jakieś posiadówy alkoholowe urządzać :) warunki do nauki - tu chyba główną rolę spełnia: z iloma osobami w pokoju mieszkasz i co to za osoby. wiadomo - im więcej osób, tym gorzej, bo trudniej złapać taką chwilę, żeby w pokoju pobyć samemu, w ciszy. poza tym - spokojne współlpkatorki, które same też chcą się uczyć, nie stanowią problemu. gorzej, jak trafisz na jakieś imprezowe leserki, a już najgorzej, jak bez przerwy będą zapraszać do pokoju swoich znajomych :O

a jeśli właśnie trafię na takie leserki, to co w tedy? Mogę im jakoś powiedzieć delikatnie, że chciałabym się uczyć, czy to raczej nie jest przyjęte takie upominanie przez współlokatorów??

1 osobowe pokoje są dla znajomych władz uczelni i kierownictwa akademika a 2 osobowe to dla małżeństw chyba, że takich nie ma to wtedy można się jakoś załapać na "dwójkę" to tyle

oj dajże spokój, generalna zasada jest taka: jak sobie ludziom dasz wejść na głowę, to wejdą :P jak trafisz na wyjątkowo upierdliwe współlokatorki, możesz się postarać o przeniesienie gdzieś indziej. ale myślę, że to już byłby pech. ja miałam sporo współlokatorek, ale nigdy nie zdarzyło mi się, żeby to były jakieś nienormalne osoby. wiadomo - zawsze jakieś zastrzeżenia się znajdą na każdego, ale nie aż tak tragiczne, żeby się nie dało z nimi wytrzymać :)

Gość no nie powiedzialabym
ze dwójki sa dla malzenstw. :p

Baba_z_horroru - mam wrażenie, że akademik to Ty widziałaś w życiu może jeden :) w moim akademiku były głównie dwójki, parę jedynek, a trójek już chyba nie było wcale, albo też bardzo mało. więc praktycznie większość osób mieszkała w dwójkach, a małżeństw osobiście tam nie znałam żadnych. oczywiście, jak są same trójki i czwórki, to dwójka staje się luksusem i pewnie małżeństwa rzeczywiście mają pierwszeństwo. w takim akademiku też kiedyś mieszkałam jeden semestr - jeden z najbardziej wówczas slumsowatych akademików w Krakowie, łazienek nie było NAWET na piętrze, tylko się schodziło do piwnicy, masakra :O :D

Gość ja bardzo milo wspominam
mieszkanie w akademiku i nie zamienilabym tego na mieszkanie na stancji czy cos. :)

Gość akademiki sa do bani.
Na poczatku bylo fajnie, mimo 3 os pokoju, wspolnej lazienki, kuchni i lodowki, po kilku tyg wymieklamto co studenci wyprawiali przechodzilo granice, niski standard, burdel, nie wytrzymalam\

i tez mieszkalam w akademiku gdzie byly tylko dwojki i troche jedynek wiec nie wiem skąd to przekonanie ze dwojki sa dla malzenstw.

Anyżówka - mieszkalas może na Bydgoskiej? :D

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh
po pierwsze smród. w kazdym akademiku jest smród. bo mieszają się zapachy z ogolno dostepnej kuchni, a umówmy się wykwintnych potraw to tam sie nie robi. zapachy kiblowo-łazienkowe. w akademikach polibudy dochodzą jeszcze zapachy stada kolesi. Do tego zapach ludzi ktorzy chleją chleją chleją no i sam zapach alkoholu. To jesli chodzi o smród. Generalnie gwar, hałas, szum rozne wersje w roznym czasie dnia i roku. Imprezy owszem bywają fajne, ale raczej takie na wpadnięcie i powrót do chaty po kilku godzinach, albo po przenocowaniu. Ja osobiscie nie dałabym rady caly rok akademicki:) Ale są tez plusy, materiały od starszych roczników, najswiezsze info co do zaliczen itp, tylko trzeba sie wstrzelic w paczke. Zawsze jest mały murek między ludzmi z akademców, a tymi spoza. I zauwazylam, że niechętnie dzielą się tym co mają:) Ale tak czy owak jesli mialabym wybierac to stancja, a najlepiej własne mieszkanie:) Akademce NIE

ja też nigdy nie miałam ochoty wynajmować żadnego mieszkania :) w akademiku - przede wszystkim masz stały, dobry kontakt z mnóstwem studentów, w tym na pewno znajdzie się trochę osób z Twojego roku, trochę z Twojego kierunku, ale wyższych roczników (takie kontakty są naprawdę przydatne). w akademiku szybciej dowiesz się wszystkich najnowszych wieści "pocztą pantoflową", będziesz mieć lepszy dostęp do wszelkich materiałów, które należy skserować, np. pytań egzaminacyjnych z poprzedniego roku itp., będziesz zawsze na bieżąco. poza tym, akademiki są często wyposażone np. w sale gimnastyczne, gdzie można sobie w wolnych chwilach poćwiczyć, w akademikach jest zawsze internet, z reguły szybki, często też jest na miejscu ksero. a w jakimś wynajętym mieszkaniu co? człowiek taki odcięty od świata, i jeszcze musi więcej bulić, a standardy mieszkań studenckich nieraz też pozostawiają wiele do życzenia.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh
.....no i oczywiscie burdel:) ale to sie rozumie chyba samo przez sie

owszem, mieszkałam na Bydgoskiej, i to D !! :D to było w 2003 roku, przed wszelkimi remontami, były niezłe jaja :D

Gość taka jednannn
jesli zaczynasz studia i to w obcym miescie to polecam akademik,ja mieszkam w pokoju 3 osobowym ,na caly sklad jest jedna lazienka i kuchnia na jedno pietro,ogolnie jest super,dla nie to dopieor oczatek ale polecam,zawsze masz do kogos sie zwrocic o pomoc,idziesz pietro nizej i masz notatki z wykladu ,pietro wyzej wpadasz do kolegi na budyn:D a co do nauki to tez nie ejst zle ,a nawet jesli to moja kolezanka ma sprawdzona metpde jezeli dziewczynyz zpokoju robi jakas imprezke czy z pokoju obok to ona poprostu idzie do biblioteki sie uczyc i po sprawie

no tak, na wypadek, kiedy chcesz się uczyć, a akurat jest impreza, to w akademikach często gdzieś w podziemiach jest takie pomieszczenie, różnie nazywane - "kujownia", "kujnia", itd. zabierasz się tam z podręcznikiem, notatkami, kubkiem kawy i czymś do przegryzki, i masz ciszę i spokój :)

Gość Obama obawy
:)

Gość rozalka5
ja mam 80km w jedną strone i samochodem codziennie...wole tak niz w akademiku albo gdzies na pokoju

17:11 [zgłoś do usunięcia] rozalka5 ja mam 80km w jedną strone i samochodem codziennie...wole tak niz w akademiku albo gdzies na pokoju to albo miałaś bardzo mało zajęć i w super dogodnych godzinach, albo na większość wykładów nie chodziłaś wcale, albo niezła masochistka z Ciebie..... ja czasem zaczynałam zajęcia o 8 rano, a kończyłam o 20 wieczorem i nie wyobrażam sobie jeszcze dołożyć do tego dojazdów, chociaż miałam tylko 40 km. uważam, że lepiej jednak się wyspać jak człowiek w akademiku.