Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamil23124

dojrzewanie wzrost

Polecane posty

Gość kamil23124

Witam, mam 17 lat i tylko 173 wzrostu. Chciałbym się dowiedziec czy jeszcze urosnę. Moi rodzice mają: mama 164cm, tata 176cm. Mierzyłem się po wakacjach i od tego czasu nic nie urosłem, przytyłem z 62kg do 65kg. Od dwóch miesięcy odczuwam bóle w kolanach, nie wiem czym są spowodowane. Z powodu mojego wzrostu mam chyba kompleks, poniewaz widząc ludzi oceniam ich wzrost, czy sa odemnie niżsi.Od września biorę tran i żelazo z multiwitą. Zacząłem również odczuwać większy apetyt. Staram się żyć zdrowo i unikać alkoholu i papierosów. Co mogę zrobić aby więcej urosnąć??

Gość masz jeszcze szansę
Prawdopodobnie urośniesz jeszcze kilka cm ok. 3-6 cm. Co możesz zrobić? Zdrowo się odżywiaj, nie przesadzaj z suplementami witaminowymi, nadmiar również jest szkodliwy, łykaj też wapno i magnez. Uprawiaj sport i się wysypiaj, ruch i sen zwiększają wydzielanie hormonu wzrostu. Ale uwaga, ćwiczenia siłowe powodują szybsze kostnienie stożka wzrostu i zahamowanie rośnięcia. Odradzam siłownię, przynajmniej do 21 roku życia, a polecam pływanie, rower, bieganie, jazdę konną, wysiłek aerodynamiczny. Szczególnie basen doskonale wpływa na ogólny rozwój harmonijnej sylwetki.