Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewiksa

ważne pytanie o bioderka

Polecane posty

Gość ewiksa

Nie zrobiłam mojemu synkowi usg stawów biodrowych. Mały ma 9,5 miesiąca, już sam chodzi a nawet biega po mieszkaniu, ładnie się rozwija? Czy powinnam się martwić? Zrobię to usg w najbliższym czasie. Czy małemu może coś przez to dolegać, czego nie byłoby widać gołym okiem? Proszę Was o odpowiedź, martwie się...

Gość ewiksa
oczywiście po "rozwija" powinna być kropka a nie znak zapytania...

Gość ewiksa
eMI, dziękuję. Czekam też na wypowiedzi innych mam

jezeli lekarz do ktorego chodzisz na szczepienia nie widzi nic zlego , syn ma prawidlowa postawe w czasie chodzenia to ja chyba bym nie robila z 1 synkiem tez nie robilam usg, na 1 szczepieniu lekarz mowil ze wszystko jest ok i nie musze robic, u nas nie jest az tak bardzo wymagane to usg za to corka od samego poczatku miala problem z bioderkami i musialam jechac na usg, okazalo sie ze wszystko jest ok jednak, mamy tylko pieluchowac szerzej na noc i pokazala nam dwa cwiczenia

Gość EWIKSA
tylko, że ja mam odroczone szczepienia i nie szczepię na razie... Czekam dalej na Wasze wypowiedzi

No dobrze, możesz mieć odroczone szczepienia, ale na wizytę do pediatry , żeby dostać skierowanie na USG możesz iść. Sama piszesz, że pomimo braku jakichś widocznych problemów ruchowych u synka martwi cię fakt, że nie zrobiłaś tego badania. Po prostu idz je zrobić tak dla czystego sumienia. Pewnie wszystko jest w jak najlepszym porządku, ale będziesz spokojniejsza, gdy potwierdzi to lekarz:)

Gość EWIKSA
tak, oczywiście, pójdę jeszcze w tym tygodniu, jak sie uda, ale chciałam usłyszec opinie matek, które tez nie robiły tego usg. Czy ich dzieci rozwijają sie dobrze, czy nie... Wiecie, że czasem człowiek sie czymś przejmie i potrzebuje informacje od innych w podobnej sytuacji.

No tak. Ja ci nie udzielę takich informacji, bo ja przewrażliwiona pod względem bioder jestem ( mi uszkodzili, gdy się rodziłam i potem w gipsie leżałam, do tej pory mam problemy), więc ja poleciałam z moim synkiem na USG 2 razy. Ale tak jak mówię, przewrażliwienie z mojej strony:P

Gość bioderka
U mojej córeczki pediatra zalecił prawie od razu usg bioderek, bo coś nie pasowało. I rzeczywiście w badaniu wykazało, że malutka ma dysplazję obu bioderek. zakładałam jej z polecenia ortopedy szynę koszli. Nie było to nic przyjemnego dla nas ani dla małej. Ale teraz wszystko jest już ok. Mała chodzi, biega, podskakuje :D Jak najbardziej polecam tobie usg - dla świętego spokoju. I innym kobietkom też które mają kruszynki, bo naprawdę ważna sprawa.

teraz to już jak to mówią \"po ptokach\", bo tylko do 4 czy 5 m-ca rozwijają się jądra kostnienia i można coś wskórać jakby co. Wiem bo robiłam usg synkowi 2 krotnie. No ale możesz skontrolować

Gość ewikas
Jezu, no to mam, co chciałam. Ale mnie wystraszyłyście. Nie wybaczę sobie, jesli małemu coś jest.

EmiBaby - ja też przewrażliwiona jestem ale leżałam w takich szelkach do roku bo miałam zwichnięcie stawu biodrowego. Teraz doczytałam że miałaś te problemy i też 2 razy robiłam młodemu USG prywatnie. Do dziś nie mogę za dużo dźwigać no i w ciąży się odzywało to biodro więc tego nie można olewać

Gość gugaguga
a czy konieczne jest to USG bioderek?? przy corce nie robilam, nikt mi nic nie powiedzial ze trzeba, jedynie na kontroli bylam u ortopedy i tyle?? Teraz tez z synkiem nie bylam a ma juz skonczone 3 miesiace. Bylam tylko dwa razy u ortopedy, niby wszystko ok jest to musze mimo wszystko robic USG??? Sorry ale ja pierwszy raz slysze o czyms takim... odp

Gość gugaguga
acha , dzieki

Gość mama parysia
Powiem ze ja tez nie robilam usg i dziecko ma 15 mies i od 10 mies biega i wszystko jest ok.

Gość ewikas
pocieszyłyscie mnie trochę.

Gość mama parysia
Usg sie robi jak ostopeda stwierdzi,ze jest cos nie tak z bioderkami.

Gość hggggggggggg
a ja ci powiem,ze u mnie pediatra by cie porządnie opieprzył za coś takiego.Nie każda dysplazja jest widoczna gołym okiem.U mnie każdy noworodek ma robione usg w szpitalu i bada go ortopeda.Potem zaleca kolejne usg po 3 miesiącach.Jeśli nie zrobisz pediatra wciąż przypomina.Nie rozumiem cię,wiedziałaś,że trzeba zrobić,nie płacisz za to.Nie zrobilaś a teraz stękasz:o

Gość ewikas
w szpitalu po cesarce, miał robione (szpital prywatny), miałam potem skierowanie na usg po 3 miesiacach chyba, ale nie zrobiłam... dlatego sie martwię

Gość ewikas
wiem, moja głupota. Biegałam z nim ciągle na różne konsultacje do poradni rozwojowej, bo podejrzewano napięcie mięśniowe, robiłam ćwiczenia, badałam kilkakrotnie u neurologa, okulisty, jest wszystko OK, ale bioder nie zbadałam...

Gość hggggggggggg
dlaczego nie zrobiłas tego badania?:o uważam,że nic mu nie jest.Jeśli byłoby coś nie tak powiedzieliby ci przy pierwszym usg---chociaz nie zawsze juz wtedy widać.Masz wyniki pewnie w ksiażeczce,sprawdż sobie

Gość hggggggggggg
zrób to usg choćby dla spokoju sumienia.Teraz gdyby cos było nie tak to tylko operacja.Wcześniej są prostsze metody.

Gość ewikas
Mam w książeczce: USG stawów biodr. Prawy: panewka prawidłowa, brzeg kostny ostry, obrąbek czysty, krótki, obejmuje osłoną kości udowej, ob./ 60, B-55 Lewy: panewka stan prawidłowy, brzeg kostny panewki nieostry, obrąbek czysty krótki, obejmuje osłoną kości udowej, L-60, B-56 zalecenia Pielęgnacja w odruchu, kontrola za 3 miesiące I tej kontroli nie zrobiłam, głupia

Gość ewikas
............

wiele nie wniosę, ale... do karola27 ja robiłam mojemu dwa podstawowe badania; przy tym drugim (po 4 miesiącu) kazano przyjść na trzecie po ukończeniu 6 miesięcy, bo nie było jeszcze jąder kostnienia; ale powiedziano mi, że do roku moga się wykształcić; no i na trzeciej wizycie usłyszałam, że jądra są; czyli może to tak nie do końca z tym 4, 5 miesiącem; ale wiadomo - co lekarz to opinia jak zwykle :-)

Gość ewikas
Lida, dziękuję