Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy plisss

pomocy mam określić jaką role w domu odgrywa moje dziecko

Polecane posty

Gość pomocy plisss

czy ma przypisaną jakąś role jak to okreslic

Gość delektacja blantem
Ale serio?

Gość pomocy plisss
serio mam zadanie ze szkoły dla rodziców określic do jakiej roli jest dziecko przypisane

Gość będzie coś dalej
chyba jedną z głównych, jeśli nie główną...nie? jak tak sobie myslę, jaką rolę w moim domu/życiu odgrywają moje dzieci - to ciężko sobie odpowiedzieć..

Gość będzie coś dalej
a jaki wachlarz - możliwe odpowiedzi?

Gość delektacja blantem
Człowiek nie chce żyć samotnie. Niektórzy mają więc psa, inni dzieci. W wysoko rozwiniętych ekonomicznie społeczeństwach dzieci i pets (zwierzęta domowe - psy i koty) zaczęły pełnić taką samą rolę.

Gość Rodzyna
jedzenie , sranie i przeszkadzanie dorosłym

Gość delektacja blantem
Na wsi dzieci były tanią siłą roboczą. W prymitywnych krajach stanowiły zabezpieczenie na starość. W rozwiniętych krajach ludzie sami zarabiają na utrzymanie, a dzieci zamiast pracować na rodziców są utrzymywane przez rodziców obniżając ich stopę życiową. Państwo zabezpiecza ludzi starych. Zniknęły więc racjonalne argumenty za posiadaniem dużej ilości dzieci.

Gość pomocy plisss
nie mam opcji nie byłam na zajęciach wcześniej a mam zadanie domowe "Czy twoje dziecko zostało ogranicozne do jakiejś roli: w domu, szkole, przez przyjacół, przez dziadków Z jakiej roli chce uwolnic swoje dziecko

Gość wewqe
Z jakiej roli chce uwolnic swoje dziecko---z roli worka na sperme dla taty

Gość pomocy plisss
żartownisiom dziękuje

dzieci przyjmują określone role najczęściej w rodzinach patologicznych, z problemem np. alkoholowym. Jeśli ten problem cię nie dotyczy to wybierz jedną z tych ról które skopiowałam ci na dole, i sama to jakoś opisz, po swojemu. Odsyłam do korzystania z google:) Typy rodziny, ze względu na układ ról poszczególnych członków rodziny 1. Rodzina typu pozycjonalnego: • w tzw. pozycjonalnym układzie ról przestrzega się w rodzinie ściśle zasad wypływających ze statusu formalnego jej członków, z pozycji, jaką zajmują (pozycja matki, ojca, babci, dziadka, pozycja dzieci ze względu na kolejność urodzin i płeć). Istnieje wyraźny podział ról. Jest stosunkowo silna hierarchia ról, praw, obowiązków zakresu odpowiedzialności z nią związanej. Rozwój dziecka w tego typu rodzinie jest ograniczony wskutek konieczności dostosowania się do wymagań i reguł roli wynikającej z jego formalnego statusu rodzinnego. System komunikacji w rodzinie tego typu jest „zamknięty”, co wiąże się ze swoistymi cechami kodu ograniczonego, jakim posługują się jej członkowie. Najważniejsze z tych cech to: a) zależność mowy od kontekstu, czyli ścisłe powiązanie wypowiedzi z konkretną sytuacją i jej specyficznymi składnikami, b) wyrażanie znaczeń implicite, tj. w sposób zrozumiały przez inne osoby na tle wspólnych przeżyć i doświadczeń. 2. Rodzina, skierowana na osobowość: • rodzina, w której układ ról uwzględnia osobowość jej członków, nie posiada podziału ról. Pozycja i rola społeczna dziecka nie zostaje przypisana formalnie, lecz nabywa je ono w sposób spontaniczny. Podejmowanie decyzji zależy od indywidualnych cech psychicznych członka rodziny. Bibliografia: Maria Przetacznik-Gierowska, Ziemowit Włodarski – „Psychologia wychowawcza”

Gość pomocy plisss
pyrusia dzieki a w google szukalam tylko widocznie za mało