Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lena 1985

cytologia, HPV ....

Polecane posty

Gość lena 1985

Witam, dawno nie zaglądałam na to forum wiec zorientowanie sie ze taki temat juz był zajełoby mi mase czasu, wiec wybaczcie jesli go powielam. Odebrałam wynik cytologi, tzn pielegniarka tylko ustnie mi go podała: gr 2 obecnosc wirusa HPV,szczerze mówiac to ta wiadomosc powaliła mnie z nó. czytałam wczesniej wiele o HPV i grupach cytologii bo mam nadźerkę ale gdy odebrałam wynik to dopiero do mnie te informacje dotarły. wiem ze grupa druga to jeszcze nie trzgedia ale boje sie bardzo. poki co kazano mi przychodzic na cytologie co roku i tyle... Chciałabym sie dowiedziec jak wasi lekarze postepują w takich przypadkach? czy trzeba robic czesciej cytologie?wiem ze wirusa nie da sie leczyc ale moze jakies szczepionki czy cos mam jednego partnera od 4 lat, wczesniej nie uprawiam z nikim innym seksu. czy to znaczy ze on mnie mogł zarazic tym wirusem?Jak jeszcze mogło dojsc do zakazenia? oststnio przeczytałam ze ponad 50% społeczenstwa ma tego wirusa pomocy

Wirus HPV ma wiele odmian , jedne są berdziej niebezpieczne a i nne mniej , aby stwierdzic jaki się ma typ wirusa w sobie nalezy zrobic test DNA HPV który okresla czy jestesmy zarazeni typem wysokoonkogennym czy tym mniej niebazpiecznym niskoonkogennym .... wirusem Hpv zarazamy się nie tylko drogą płuciową (choc jest to największe zródło zarazen) moze to byc zwykłe skorzystanie z toalety w miejscu publicznym , lub basen itp. Z badań wynika, że ok. 75% aktywnych seksualnie kobiet na pewnym etapie życia ulega zakażeniu wirusem HPV. W 80% przypadków wirus ustępuje samoistnie w ciągu kilku miesięcy. Pozostaje jednak 20% zarażonych kobiet w których organizmach jego obecność przejmuje formę przewlekłą. Statystycznie, przewlekła infekcja HPV zwiększa 500-krotnie ryzyko rozwoju raka szyjki macicy.. http://www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf?resource=Module&id=19&firstArticle=true

Gość lena 1985
Mała OO dziekuje za szybką odpowiedz, niestety mam ograniczony dostep do kompa wiec nie zawsze w pore moge odpisać... czy to badanie na rodzaj HPV mozna zrobic przez NFZ? czy wiesz moze co sie robi kiedy w cytologi wyjdzie 3 grupa, tak pytam sie na przyszłosc-ozanacza to wtedy komorki rakowe, tak? czy odmiane wirusa HPV mozna odróznic po objawach? To była moja pierwsza w zyciu cytologia, zastanawiam sie jak długo mam to paskudztwo? czy daje on jakies objawy u mężczyzn? Boje się, wiem ze niektóre osoby np z 3 czy 4 grupa maja gorzej ale ja i tak sie boje. za 4 lata chciałabym miec dziecko a co jesli do tego czasu moje badania sie pogorszą? czy ten HPV ma wpływ na ciążę i płód? wiele pytan ale czuje sie taka niedoinformowana przez lekarzy... czy mogło miec to związek ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej? piszcie co wiecie na ten temat, głównie wasze odswiadczenia- bede bardzo wdzieczna

hej! spróbuję po kiolej w miarę mozliwosci odp. na Twoje pytania. Badanie na obecnosc wirusa HPV niestety nie jest refundowane , test kupuje się w aptece cena ok .200 zł (ja płaciłam 150 zł) z tym testem udajesz się do ginekologa a on pobiera wymaz identycznie jak cytologię na wyniki czeka się ok 5-6 tygodni . Kiedy wyjdzie 3 gr. cytologiczna zazwyczaj zaleca się kolposkopię (oglądanie szyjki pod spacjalnym mikroskopem) jest to zupełnie bezbolesne , jezeli kolposkopia wyjdzie niepokojąco zaleca sę wycinki ...... przewaznie 3 gr to nie są komórki rakowe , ale stan przedrakowy ,,,, Pytasz o objawy Hpv a więc ten wirus jest bezobjawowy i u kobiet i u męzczyzn .... czy mogło miec to związek ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej? nie ..... stosowanie tabsów nie ma wpływu na zakazenie Hpv i wyniki cytologczne .... Kontroluj cytologię co roku a wszystko będzie dobrze ...... ja dzięki profilaktycznym kontrolom zyję i jestem zdrowa miałam raka szyjki macicy (cyt .IV)...pozdrawiam

Gość jezoo
Ja płaciłam 250 zł u ginekologa aby zbadać jaki to typ wirusa HPV.

ja kupowałam w aptece za 150 zł a ceny w internecie 180 zł za ten sam test .:) Ile czekałas na wyniki ? ja czekam juz 5 tygodni ....

Gość lena 1985
dzieki za odp, przeczytałam tez to co było na tej stronie którą mi poleciłas, bardzo mi to pomogło. J miałąm robiona cytologie na NFZ i badanie na obenosc HPV. wyszło mi cytologia grupa 2 i obecnosc HPV, czy ten test o kotym piszesz dotyczy rozpoznania jaki to rodzaj wirusa HPV? na pewno bede sie badac regularnie, ale martwi mnie to ze dostałam ostatnio upławy, miałam przepisane od ginekologa globulki - gynargin ale nie widze poprawy, czy upławy moga byc wywyłane wirusen lub nadzerka która mam?

upławy nie są wywołane wirusem ,,, ten wirus jest bezobjawowy . tak test oznacz DNA HPV czyli dokładny typ wirusa którym jestesmy zakazeni , mozemy byc zakazone nawet kilkoma typami naraz

hej ja troche nie na temat moze, ale bylam pierwszy raz na cytologii i dostalam od tego krawawienia, oczekuje z niecierpliwoscia na okres bo boje sie ze wpadlam i mam pytanie czy ktos juz tak mial jak ja ze dostal po tym badaniu krawienia? i ile ono trwalo?

Gość lena 1985
u mnie pobieranie trwało pół minuty, oczekiwanie na wynik miesiąc, nie miałam zadnych objawów negatywnych po tym badaniu... ale to ze dostałas krwawienie normalne raczej nie jest