Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielony soczek

Co myślicie o tym tatuażu?

Polecane posty

Gość zielony soczek
a po jakiemu? po czesku? :O... bo tylko po chińsku jest oznaczony jako symbol a nie jako wyraz-napis

Gość Chinese tr
Na plecach jest napisane makaron sojowy sos sezamowy restauracja Won Tong.

Gość zielony soczek
ale śmieszne :O:O:O

Gość kiedy to sa wlasnie slowa
znaki napisane po chinsku, a nie symbole. Znak to czesto caly wyraz. Symbol to np serce ( w kulturze zachodu). Wypadaloby troche znac jezyk chinski, pomijajac, ze kaligrafia w chinskim jest bardzo wazna i zle napisanie znaku kompletnie zmienia jego znaczenie, na bardzo humorystyczne czasem. A i znac sie troche na chinskiej kulturze , symbolice, ona jest zupelnie inna niz nasza , wiem, bo mieszkałam w Chinach. Skąd wiesz, ze ona ci odpowiada? I oczywiscie, ze logiczniej byloby to napisac po czesku - przynajmniej kultura słowiańska, która czujesz i rozumiesz ( mam nadzieję)

Gość zielony soczek
oj źle się wyraziłam...miałam na myśli to ze w innych językach trzeba by było napisać wyraz normalnymi literkami...a ten to taki ''znak''...mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi....dla mnie nie jest wazna kultura chińska chcę mieć tylko ''szczęście na szczęście''...a nie chce zeby to było napisane normalnie ''szczęście''

kiedy widzisz, sa zasady pisania po chinsku, np kazdy znak musi sie wpisywac w kwadrat, inaczej bedzie to uwazane za blad ortograficzny, tak samo jak bardzo wazna jest liczba , dokladne umiejscowienie i ksztalt kresek itd - a czy taki tatuazysta sie na tym zna? Moze wyjsc obciach, a ty to bedziesz miala na dlugie lata.

Gość qwerty 123
a ja mam hayabuse:)

Gość zielony soczek
hmmmm ja przeglądałam różne książki z tymi znakami i praktycznie w kazdej książne ten znak być ciut inny....inna wielkość...ten kwadracik nie zawsze był zamknięty...więc z tym zmieszczeniem się w kwadrat to chyba przesada....bo wiadomo że wielkość znczka zalezy takze np.od wielkości kartki....to co napisany na małej kartce będzie miał niby błąd? ...to czasem wszystkie chińskie książki by musiały być wielkości dwóch bloków rysunkowych lub malutkiego notesika..a jednak sa różne ksiazki i różne wielkości znaczków...

dobra, sprawdzilam specjalnie dla ciebie w wikipedii: Ortografia pisma chińskiego obejmuje kształt oraz kolejność stawianych kresek, których wyróżnia się obecnie 12 rodzajów – od kropki do połączenia kreski poziomej i pionowej. Prawidłowo wykreślony znak powinien dać się wpisać w kwadrat. Nie wiem czy zrozumialas, o co chodzi - na kazdym znaku powinien sie opisac kwadrat , jesli by objechac wszystkie krawedzie. Wielkosc nie ma nic do rzeczy , tylko proporcje. My tego nie zauwazamy, a dla Chinczykow jest wazne - zebys nie napisala np po chinsku czegosc w rodzaju "szczenscie". Czesto widzialam Chinczykow nasmiewajacych sie z pseudochinskich napisow np. na koszulkach czy torbach u białych.

Gość zielony soczek
ach o to ci chodzi...tak,tak to wiem...myślałam,że chodzi ci o coś innego,że dany znak musi mieć jakąś daną wielkość....dzięki za pomoc :)

Najlepiej wydziargac sobie na klacie POGON SZCZECIN ,a grac w POLONNII WARSZAWA !