Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola________1986_____ola

chrzciny

Polecane posty

mam byc chrzestna doardzcie co dac albo ile kasy odp

Gość abrakada
u nas od chrzestnego mlody dostal fotelik,ktory razem wybralismy (300zl) a od chrzestnej nic bo ma 16 lat i nie miala kasiorki a rodzicom tez sie nie przelewa i my to rozumiemy :)

doradzcie co jescez

lezaczek - bujaczek, hustawke, mate edukacyjna, a jak nie wiesz czy cos z tych rzeczy juz maja, to daj kase - ale raczej nie mniej niz 200-300 zl. tak mysle.` ide kapac moich mlodszych, a potem starszych. pozdrowka 🌼

Gość wiolka1986
Witam. moja mała od chrzestnej dostała łańcuszek i 100zł, od chrzestnego 150 zł, a mały od chrzestnej 150, od chrzestnego 200, ale my nie wybieraliśmy chrzestnych kierując się ich stanem materialnym!!!! Bo gdyby nic im nie dali to przecież nic by się nie stało, dla nas liczył się sam fakt że zgodzą sie zostać chrzestnymi naszych pociech.

co jecsez??

Gość deffff
nie mniej niż 200- 300 zl. Ja chromolę byc chrzestną. Chyba odmówie niech rodzice robią sobie co chca, jak spłodzili dziecko to chyba stac ich na utrzymanie a nie, że zarabiam 800 , nie starcza mi a mam cudze dziecko sponsorowac.

Gość Nie nie nie i
przestancie z ta kase to niejest najwazniejsze

chlopcy wykapani... to napisze wiecej. to prawda,kasa nie jest najwazniejsza, dla mnie nie byla wcale wazna. liczy sie to, ze ktos zgodzil sie byc chrzestnym. co jeszcze? wiesz, zalezy ile pieniedzy chcesz wydac. mozesz tez kupic jakas fajna pamiatke - np album taki dla dziecka, mozna wklejac zdjecia, opisywac najwazniejsze wydarzenia itp. to nieduzy wydatek. moi starsi chlopcy na chrzciny dostali 1000 zl. , lancuszek z medalikiem(tzn. jakubek go dostal) i pamiatki. mlodsi dostali 400 zl, lancuszek zloty(dominis dostal), obrazek aniolek na sciane, mnostwo pamiatek, chrzestna zamowila tez torta ze zdjeciami maluszkow. trzeba pamietac, ze sa tez rozne obyczaje. ja kupowalam wszystko sama, ale mowi sie, ze (chyba to zalezy od rodziny, czesci kraju itp): - za msze placi chrzestny - chrzestna kupuje ubranko do chrztu - chrzestny kupuja swiece i szatke do chrztu. pozdrawiam

jescze cos??

Gość matti hautamekki
u mnie- chrzestna-łancuszek z krzyzykiem chrzestny-monete z 1918roku rodzice-pierscionek z brylancikiem drudzy-kolczyki złote moi dziadkowie-bransoletkę zł.z wygrawerowany imieniem i data ur Uwazam,ze są to dość wystawne prezenty,ale na pewno zachowają się przez wiele lat.Słyszałam też o zwyczaju kupowania przez chrzestnych srebrnej łyzeczki z imieniem i data ur.

Gość matti hautamekki
aha-ja zadnych oczekiwan w stosunku do prezentów nie miałam-nie chce aby to zle zabrzmiało.Nawet jak były zgłaszane promysły to protestowałam...ale w koncu ten pomysł z moneta mi się spodobał.Dziecko bedzie rosło atak jak wartosc pieniążka ..

Mój synek od Chrzestnej nie dostał nic bo ma 17 lat. Od Chrzestnego też nic bo nie pracuje. Jakoś nikt nie miał z tym problemu. Całe Chrzciny zrobili moi i mojego chłopaka rodzice (więc prezentów też nie dawali). Za to moja Matka Chrzestna (a jak ja mówię Babka Chrzestna mojego synka) dała 1000zł, od prababci dostał 300zł. Od znajomych dostał krzesełko (to takie do karmienia) zmieniane na stolik. Wniosek z tego taki, że każdy daje (lub kupuje) tyle i to na co go stać.

Gość sedaaa
nie ma to jak urodzic dziecko i niech inni utrzymują, sponsorują. Ja nie mogę. Tym osobom co proponuje się bycie chrzestnymi winni odmawiac takiej przyjemności, w końcu może rodzice dzieci opamiętaliby się i przestali liczy na darowiznę dla swoich dzieci albo dzieci byłyby nie chrzczone z powodu braku chrzestnych. Ostateczna wersja kościół musiałby odstąpic od obowiązku bycia chrzestnych . I to by bylo najlepsze wyjście.

cos jescze piszcie co wasze dzieci dostaly

Witam Ja byłam teraz w niedzielę chrzestną na chrzcinach u mojej bratnicy. Kupiłam jej prześliczną świecę, zamówiłam szatkę z wyszytym imieniem i datą chrztu, zamówiłam piękną księgę pamiątkową z życzeniami i zdjęciem małej, oraz kupiłam złoty łańcuszek z medalikim, myslę, że w miarę skromnie, ale wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam