Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaskaB.

ZWROT PIENIEDZY Z NFZ ZA WIZYTE ZA GRANICA NA OSTRYM-MOZLIWE?????

Polecane posty

Gość kaskaB.

W lutym tego roku bylam na ostrym dyzurze za granica (w ramach ubezpieczenia NFZ, mialam ta niebieska karte). I tam musialam zaplacic 20 euro. Czy w tym wypadku zostanie mi zwrocone te 20 euro? Co trzebA miec z soba, aby sie ubiegac o zwrot tej kasy. Szukam strony z NFZ ale tam nie ma nic o tym....

Gość fsfs
jezu co to jest 20 euro??to sa grosze kobieto,nie kompreomituyj sie...

Gość kaskaB.
:/ dla mnie to duzo .Przy zarobkach 600zl to i 20 euro zawsze COS!

Gość kaskaB.
uupuppuuyu

Gość z ciekawości spytam
jeśli miałaś wykupione ubezpieczenie na wyjazd, to powinnaś była zaraz po powrocie do kraju zadzwonić do ubezpieczyciela i wypełnić wniosek o zwrot kosztów leczenia, do tego dołaczyc oryginał faktury zazwyczaj na całą procedurę ma się bodajże około tygodnia od powrotu do kraju jeśli nie byłaś ubezpieczona to nie wiem....trochę za późno o tym pomyślałaś, pewnie i tak już przedawniona sprawa ja miałam wypadek na wyjeźdie na narty i zaraz po powrocie składałam wniosek do ubezpieczyciela, w sumie cała procedura trwała prawie 8 tygodni, zanim wpłacili kasę za wizytę lekarską

Gość kaskaB.
przeciez napisalam ZE BYLAM UBEZPIECZONA:/ Porsze czytac ze zrozumieniem:/

Gość z ciekawości spytam
Wniosek o zwrot poniesionych kosztów leczenia dodano 22.10.2004 r. Co zrobić, aby uzyskać zwrot kosztów leczenia poniesionych w krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego lub Szwajcarii W przypadku, kiedy ubezpieczony poniósł koszty leczenia w jednym z krajów EOG lub Szwajcarii, może starać się o ich zwrot, niezależnie od tego, czy podczas pobytu za granicą posiadał przy sobie kartę EKUZ. Należy pamiętać jednak o tym, że w większości krajów ubezpieczeni pokrywają część kosztów leczenia z własnych środków i są to opłaty, które nie podlegają refundacji przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Aby uzyskać zwrot kosztów, ubezpieczony składa odpowiedni wniosek (jako załącznik na końcu tekstu) w oddziale wojewódzkim Funduszu, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania lub zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego. Oddział sprawdza, czy osoba składająca wniosek była ubezpieczona w NFZ lub posiadała prawo do świadczeń zdrowotnych w momencie udzielania jej świadczeń oraz czy do wniosku dołączone zostały wymagane dokumenty. Dokumenty, które należy dołączyć do wniosku: Uwaga! Wraz z wnioskiem należy wysłać wszystkie rachunki. W razie braku jednego z wymaganych dokumentów, trzeba liczyć się z odmową zwrotu kosztów za dane świadczenie. Austria oryginały wszystkich rachunków, wraz ze szczegółowym opisem otrzymanych świadczeń, oryginały recept wystawionych przez lekarza. Belgia wszystkie dokumenty stanowiące dowód na to, jakie świadczenia zostały udzielone i jakie kwoty zostały zapłacone, rachunki ze szpitala, dowód zapłaty wystawiony przez farmaceutę itp. Czechy wszystkie rachunki oraz wszelkie inne dokumenty, które pacjent otrzymał od lekarza. Estonia oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza. Finlandia oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, zaświadczenie o honorarium od lekarza prywatnego (fee statement). W przypadku kontynuowania pobytu w Finlandii, można starać się na miejscu o zwrot poniesionych kosztów leczenia prywatnego. Należy wówczas wypełnić wniosek znajdujący się na zaświadczeniu o honorarium lub podać przynajmniej adres stałego zamieszkania, bieżącą datę i dane dotyczące konta bankowego (nazwa banku, jego adres i kod SWIFT, numer rachunku uwzględniając IBAN/BIC). Zwrotu należy dochodzić w ciągu 6 miesięcy od poniesienia wydatku. Francja oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, wystawiona przez lekarza oraz w aptece "Feuille de Soins", wystawiona przez stomatologa karta leczenia "Feuille de Soins Bucco de Dentaires", pokwitowanie "Volet de Facturation", jeżeli wniosek dotyczy tylko kosztu lekarstw, "vignettes" - nalepki znajdujące się na opakowaniach lekarstw (biała, niebieska lub biała z symbolem prostokąta przekreślonego po przekątnej). Uwaga ! Wszystkie powyższe dokumenty muszą zostać podpisane przez ubezpieczonego. Grecja oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, ważne potwierdzenia zapłaty wystawione przez lekarza, perforowane metki z ceną umieszczone na opakowaniach lekarstw. Holandia oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, w przypadku transportu sanitarnego, zaświadczenie lekarskie o niezbędności transportu. Cypr, Dania, Hiszpania, Irlandia, Islandia, Lichtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Norwegia, Portugalia, Słowacja Słowenia, Szwecja, Wielka Brytania oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza. Niemcy oryginały wszystkich rachunków, recepty, zalecenia lekarskie. Z przedstawionych dokumentów musi jasno wynikać, jakie świadczenia zostały udzielone i jaka była wysokość poniesionych kosztów. Węgry oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, każda inna dokumentacja związana z leczeniem, np. karta wypisu ze szpitala. Włochy oryginały wszystkich rachunków, oryginały recept wystawionych przez lekarza, metki z ceną zdjęte z opakowań lekarstw. Akceptowane są także ich kopie.

Gość kaskaB.
tzn zaopatrzylam sie wczesniej w ta karte z NFZ,aby nie bylo klopotow. Dzieki za linka, bylam na stronie NFZ ale nie trafilam na ta informacje.

Gość a pokazalas im ta karte
przy przyjeciu ? W sumie to ja bym sie nawet nie blazinila o te 20 euro bo tyle to wizyta w Polsce u byle jakiego lekarza kosztuje ... no ale skoro nie mozesz przebolec zadzwon do NFZ i sie spytaj co i jak ...

Gość z ciekawości spytam
pytając o ubezpieczenie nie miałam na myśli tego czy masz ubezpieczenie w NFZ ale w jakimś biurze: WARTA itp zresztą wystarczy wpisać w google, ja znalazłam druki do wypełnienia zaraz gdy wpisałam hasło w wyszuiwarkę zwrot kosztów leczenia za granicą NFZ

Gość kaskaB.
nie, jesli chodzi o te ubezpieczenia typu Warta itd to nie. Pewnie ze nie przeboleje tych 20 euro:) Niech tak kazdy bedzie mial gdzies 20 euro i sie pozbiera ,a potem prezesi beda latac nie wiadomo gdzie za ta kase...

Gość z ciekawości spytam
nie wiem czy sprawa nie jest juz przedawniona, musisz dokładnie przeczytac na stronce NFZ, do której podałam linka, tam jest plik PDF, wniosek do wypełnienia i pownien być podany adres gdzie ten wniosek należy przesłać, dokładnie wszystko przeczytaj, wypełnij, zrób kopię wniosku i rachunków kopie zachowaj dla siebie, oryginały prześlij do NFZ, najlepiej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, unikniesz kłopotów jeśli list zaginie, ubezpieczyciel nie będzie mógł twierdzić że korespondencji nie otrzymał itp

Gość kagegegeria
jejku co za babsko..kase chce ale myslec sie o tym wczesniej nie chcialo......minelo ponad pol roku..nie zdziw sie gdy gowno dostaniesz;/

Gość kaskaB.
do ostatniego wpisu- bezczelny typie chcialam Ci napisac ze przez te pol roku nie mialam czasu, tazk ,zgadza sie! MAM BIALACZKE I OD NIEDAWNA JESTEM W DOMU. NIE MIALAM SIL, BY COKOLWIEK ZALATWIC. A MOZE SIE ZAMIENIMY-MOJA LYSA GLOWA A TWOJE ZDROWIE??????????

Gość AguniaŚ
:/