Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sqn

Jaki tort?HELP

Polecane posty

Moja dwulatka ma urodziny za kilka dni...szukam przepisu na jakies ciatko,czy tort bez jajek!!Mala jest alergiczka i nie moze jesc jajek..pomozcie mamy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm bez jajek to bedzie trudno, my mielismy w ksztalcie samochodu na dwa latka, ale byl biszkopt wiec i jajka byly a nie lepiej cos zamowic i powiedziec ze ma byc bez jaj?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki za linka.Wiszialam to tez,tylko wolalabym jakis sprawdzony przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a seniczek na zimnio z kolorowymi galaretkami i owocami w jakiejś milusiej foremce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie pamiętam przepisu ale też bazą był sernik na zimno, przekładany warstwami musu z różnych owoców - powstała w przekroju taki kolorowy przekładaniec wiem że ten mus miał w sobie żelatynę spożywcza -wsztsko powstało jako rodzaj galaretki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem czy tort może być z ciasta drożdżowego, ale tak sobie myślę, że jak się już upiecze taką drożdżóweczkę:) , to można ją jakoś równo okroić, potem poprzekrawać wzdłuż na np. 3 plastry i przełożyć jakimś dżemikiem czy kremem czekoladowym. Dookoła też posmarować czymś do czego przylepią się posypki (np. orzeszkowa czy taka kolorowa) i gotowe:) Można też kupić takie ozdoby jak kwiatki z takiego materiału jak się opłatki wigilijne robi i tym na wierzchu udekorować, albo owocami:) http://wmojejkuchni.blogspot.com/2008/02/drozdzowe-na-slodkie-wypieki-chalke.html A tu do poczytania. http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79380,2214609.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to jest przepis, który wynalazłam na innym forum. Sprawdzony przez jakąś mamę:) Tort przekładany galaretką zamiast kremu. Na spód ciasto biszkoptowe upieczone z jajkami przepiórczymi i przełożony galaretką wymieszaną z owocami (tylko trzeba dać sporo mniej wody, żeby stężała dość dobrze). Póżniej znowu krążek ciasta i krem bez jajeczny i bez mleczny. Na wierzchu lukier i pisakami do tortów mona coś namalować, np. samochód.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andora
Znalezione w necie: Pycha ciasto bez jaj Składniki: I cześć: 3 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody II cześć: 2 szklanki zsiadłego mleka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek powidła śliwkowe do przełożenia biała polewa czekoladowa do polania kilka orzechów włoskich na wierzch Sposób przyrządzenia: I cześć: wymieszać na sucho i wlać do tego wymieszaną II cześć. Dodać rodzynki i orzechy, wlać do wysmarowanej masłem formy, piec 60 min w temp. 180 stopni C Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami. Oblać białą polewa czekoladowa i przybrać orzechami. ..................................................... Skoro można przełożyć to ciasto powidłami, to możesz to przełożyć jakimś kremem czy bitą śmietaną. Ja bym poeksperymentowała. Jak nie chcesz mieć tam dodatku orzechów i rodzynek, to dodaj po prostu więcej mąki i już. Ja piekę dużo i ten przepis wydaje się być ok, na pewno ciasto wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andora
Z tego kakao też możesz zrezygnować na rzecz mąki, żeby ciasto wyszło jasne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki dziewczyny..!!!!:)mam nadzieje ,ze sobie poradze:)jeszcze raz dziekuje:D!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jeszcze jedno pytanko:):)??Chodzi mi o sode,a to dlatego,ze ostatnio pieklam ciasto i w przepisie byly takie same proporcje i byla 1 lyzeczka sody,tyle ze po upieczeniu bardzo bylo czuc te sode,nie smakowalo mi wcale..a skoro jestes doswiadczona w pieczeniu to poradz mi cos odnosnie pieczenia cast:(jestm noga w tym temacie:):)co zrobilam zle ,ze to tak wyszlo??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andora
Nie mam pojęcia, czemu czułaś mocno sodę w swoim cieście. Może faktycznie do proporcji mąki i innych składników było jej za dużo? W sumie soda ma te same właściwości co proszek do pieczenia, może jak w tym przepisie wyżej wydaje ci się za dużo sody, to daj tylko płaską łyżeczkę. Może masz tak wyostrzony smak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehe:)moze mam wyostrzony:) A moge dac proszek do pieczenia zamiast sody??a tak wogle to dlaczego daje sie sode zamiast proszku:):)sorki za pytania,ale hmmm nie mam pojecia o pieczeniu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×