Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Samanta lisiczka

CZY POLSKI MARINES ZGINĄŁ, BO MIAŁ CZARNĄ ŻONĘ?

Polecane posty

co o tym myslicie ? http://tiny.pl/s8v1 http://www.tvn24.pl/-1,1572632,0,1,8222rasowa-zbrodnia-nienawisci8221,wiadomosc.html „Rasowa zbrodnia nienawiści”? CZY POLSKI MARINES ZGINĄŁ, BO MIAŁ CZARNĄ ŻONĘ? Brutalna śmierć polskiego marine Jana Pietrzaka i jego czarnoskórej żony Quiany jest szeroko komentowana na amerykańskich forach internetowych. – To rasowa zbrodnia nienawiści – twierdzi część uczestników dyskusji, wskazując, że zabójcami okazali się czarnoskórzy. Według policji z hrabstwa Riverside, która bada okoliczności sprawy, morderstwo Pietrzaków nie było „zbrodnią nienawiści”, czyli morderstwem z pobudek rasistowskich. W niektórych środowiskach murzyńskich w USA mieszane rasowo pary, w których mężczyzna jest biały, wywołują agresję Afroamerykanów. – Śledczy początkowo badali hipotezę, że było to zabójstwo na tle rasowym, ale ten motyw został szybko odłożony. Wydaje się, że sprawcy poszli tam, by ich okraść – powiedział gazecie „The Californian” porucznik John Schultz z miejscowej policji. Chociaż morderstwa dokonano 15 października 2008 roku, szczegóły opublikowano dopiero po zakończeniu kampanii prezydenckiej. To, że oprawcy są czarnoskórzy, ujawniła lokalna prasa... dzień po wyborze Barracka Obamy na prezydenta. Jednak internauci mają wątpliwości. \"Na jakiej podstawie policja jest taka pewna, że morderstwo nie miało związku z rasą? Gwałt podczas włamania? Zabójstwo dokonane jak egzekucja? Dajcie spokój, to typowa zbrodnia nienawiści\" – pisze Mike na forum tej samej gazety. Specjalne forum poświęcone tej tragedii zostało założone na portalu MySpace. Tam również internauci zwracają uwagę na wątek rasowy. \"Prawdopodobnie nie podobało im się, że jakiś biały facet miał taką ładną czarną dziewczynę i dobre życie w dobrej dzielnicy. Widziałem takie rzeczy, a też jestem marines\" – napisał Vitaly. Zdaniem części użytkowników forum zbrodnia w Riverside County nie została dostatecznie nagłośniona przez media, zwłaszcza przez wpływowych czarnoskórych gospodarzy popularnych programów. \"Żałuję, że niektóre media i policja próbują ukryć fakt, że to była motywowana rasowo zbrodnia nienawiści, napędzana seksualną zazdrością\" – pisze Sabs. \"Dlaczego tak się dzieje? Bo wciąż istnieją ludzie, którym nie podobają się międzyrasowe małżeństwa. Niektórym z nich zwłaszcza nie podoba się, gdy czarna kobieta MA CZELNOŚĆ znaleźć miłość i szczęście u kogoś spoza jej rasy\" – dodaje. Popularne amerykańskie media – CNN, NBC, Fox - relacjonując zbrodnię wątek rasowy omijają. 15 października sierżant Jan Pietrzak i jego żona Quiana Jenkins-Pietrzak zostali brutalnie zamordowani strzałami w głowę w swoim domu w Kalifornii przez czterech marines, z których dwóch było podkomendnymi Pietrzaka. Oprawcy wcześniej torturowali 24-letniego Jana i 26-letnią Quianę. Kobieta była też na oczach męża gwałcona. Trzej spośród czterech aresztowanych sprawców wskazują na czwartego, Emysa Johna, jako na tego, który strzelał do ofiar. Prokuratura informuje jednak, że wszyscy czterej będą oskarżeni o morderstwo. Jan Pietrzak wyjechał do USA, gdy jego matka wygrała \"zieloną kartę\" na amerykańskiej loterii wizowej. Po ataku 11 września 2001 roku wstąpił do marines, służył m.in. w Iraku. Niedawno kupił dom. W sierpniu ożenił się z Quianą Jenkins.

Czytałam wczoraj o tej zbrodni.Straszne!:( Trudno wyczuć jakie były motywy.Kto wie,moze teraz czarni będą brali odwet na białych....

jezeli dwoch bylo jego podwladnymi to bardzo mozliwe ze zaczelo sie to od zemsty za tzw znecanie na podwladnych, nowych, "normalne" zachowania w kazdej Armii. ale mimo wszystko tortury i gwalt na zonie na oczach meza jaki nie byl powod ze zabili to rasa na pewno byla wazna

No,najbardziej mnie zszokowały te tortury na małżonce p.Pietrzaka. Sama nie wiem,co o tym wszystkim myśleć.......... Gdyby ujawnili tę zbrodnię przed wyborami,podejrzewam,że B.Obama nie został by prezydentem.

Samanta,tak trudno się domyśleć?Chodzi(nawet)o czasy,kiedy czarni byli niewolnikami,chodzi o czasy współczesne,gdzie nadal jest rasizm,gdzie czarny z gory stoi na straconej pozycji,itd....... Teraz,kiedy prezydentem jest(a w momencie zbrodni był prawie 100 % kandydatem na niego)nabrali śmiałosci.Kiedyś tak było gdy wraz z Martinem L.Kingiem podnieśli głowy.... Nie wiem,dziewczyno,co mam o tym wszystkim myślec.Jedno jest pewne,nie będzie dobrze,oj nie!

Może masz rację,ze to zemsta podwładnych.........Ale po co te tortury? Poza tym,nie mieli innej okazji,aby go załatwić?Nie,to nie chodzi o zemstę........

no wlasnie tortury na zonie to nie pasuje do napadu rabunkowego za nic nie wiem czy przyszli tam bo "ten cholerny sierzant nas niszczy w wojsku aha i do tego ma czarna zone" czy tez "ten bialas ma czarna zone i do tego nas niszczy w wojsku" czy wrecz "czarna zona> zabic bialasa" nawet jezeli bylo inaczej to i tak wyglada to brzydko ja rozumiem dlaczego nikt tego nie rozdmuchal przed wyborami > gdyby Obama przegral a wsystkie sondaze dawaly mu zwyciestwo to media czy kogokolwiek kto by to ujawnil na caly kraj oskarzono by o rasizm, moglyby byc tez zamieszki. ale teraz juz to wyglada okropnie> tak jakby najpierw milczeli zeby uniknac klopotow a teraz milca tuszujac wlasna hipokryzje (mowie o Policji)

Zacznę od tego,ze nigdy Amerykanów nie lubilam i nie lubię!Są hipokrytami------>to ich najgorsza wada. Oczywiscie,ze gdyby zbrodnie ujawniono przed wyborami,byłyby zamieszki.To jest więcej jak pewne. A głupia policja wmawia ludziom,ze to było na tle rabunkowym.:O Media sprawę rozdmuchały,nagłosniły.....nie da się nic po cichu załatwic!

Gość to był zwykły napad
znali go z wojska i z jakichs powodów nie lubili, może byli skonfliktowani też w czasach "po wojsku", podobała im sie jego kobieta no to sobie unknuli - idziemy do tego skur...załatwimy go. nie ogladacie filmów? murzyni to mściwi ludzie a po doświadczeniach w iraku pewnie mordowali bez oporów

Marketa [Samanta,tak trudno się domyśleć?Chodzi(nawet)o czasy,kiedy czarni byli niewolnikami,chodzi o czasy współczesne,gdzie nadal jest rasizm,gdzie czarny z gory stoi na straconej pozycji,itd.......] byli niewolnikami ok, akcja afirmatywna nie zalatwia wszystkiego ale sporo zmienia a poczucie krzywdy jest najsilniejsze u tych ktorzy maja problemy z wlasnym zyciem rasizm jest wszedzie a rasizm np czarnoskorych w stosunku do latynosow czy Japonczykow w stosunku do wszystkich nie-japonczykow nie ustepuje rasizmowi bialo-czarnemu to US nie Francja, czarnoskory nie stoi na straconej pozycji w wielu sprawach, moim zdaniem w wiekszosci, w przeciwienstwie do Europy poza tym dla mnie to wyglada troche tak (ja nie przesadzam ze tak bylo na pewno) : czarnoskory moze miec biala dziewczyne a na odwrot nie nie wszyscy tak mysla ale pamietam wywiady z przyjaciolkami Tiny Turner (przy jakiejs okazji nowej plyty czy 50 urodzin- nie pamietam) w TV ktore podkreslaly ze Tine spotykalo sporo przykrosci za zwiazki z bialymi facetami a to przeciez gwiazda :(

Marketa zbrodnie ujawniono przed wyborami tylko nie ujawniono rasy sprawcow a zamieszek nie bylyby gdyby Obama mimo tego wygral > a tego nie wiadomo na pewno. a tak Policja najpierw klamala ze strachu teraz klamie zeby zatuszowac prawde a okrutnie zamordowane malzenstwo zasluguje na to zeby prawda zostala wyjasniona do konca >niestety prawda (nie przesadzam ale tak to wyglada :( ) zostanie zapomniana i zaklamana w imie "wyzszych racji" :( a media chyba tego tematu nie podejma na powaznie bo tez musialyby sie tlumaczyc

pewnie tak tak samo jak w europie zdarzały się sprawy, że muzułmanie mordowali swoje siostry i ich "białych" facetów bo pohańbiły rodzinę a im samym umawianie się z innymi nie przesadza :O

to był zwykły napad [nie ogladacie filmów?]>czerpiesz wiedze z filmow ? jakich ? Singeltona, Wrigtow czy Lee ? (sorki za prawdopodobne pomylki> nie mam pamieci do nazwisk) [murzyni to mściwi ludzie]>msciwy to jest konkretny czlowiek nie rasa, co najwyzej"wielu czarnoskorych jest msciwych" a i tak tego nie udowodnisz a za stereotypy dziekuje [a po doświadczeniach w iraku pewnie mordowali bez oporów] racja ale co to ma do rzeczy ? ze nie wymiotowali torturujac to malzenstwo ?

[on-line proste --wsród czarnych też niestety są rasiści ...] tyle to ja wiem :( co myslisz o reszcie ? tuszowanie czy nie ? na ile wplynely wybory ?

[to był zwykły napad rasiści sa wsród murzynów, żydów, i nawet..czechów. nihil novi ale nie jest powiedziane że jakby był czarny to by go nie załatwili..] owszem ale to mniej prawdopodobne niz motywy rasowe, niestety :(

Gość to był......
"ale co to ma do rzeczy ? ze nie wymiotowali torturujac to malzenstwo ?" raczej świetnie się przy tym bawili i wcale by mnie nie zdziwiło jakby mieli więcej takich sprawek na sumieniu, w USA do marines idzie biedota, a murzyńska biedota to getta, narkotyki, gangi i trudne dzieciństwo a co do Obamy to i tak by wygrał, Ameryka już była zmęczona republikanami i musisz mieć ludzi w USA za stasznych prymitywów jak myslisz że "przeali by swój gniew za to morderstwo na Obame. mnie zarzucasz a sama jedziesz po jakichś stereotypach 🖐️

orange nie o to mi chodzilo :O nie ma znaczenia czy sie swietnie bawili czy nie okrutny mord jest mordem czy sie podoba mordercom czy to dla nich pierwszy raz i tyle [a co do Obamy to i tak by wygrał, Ameryka już była zmęczona republikanami i musisz mieć ludzi w USA za stasznych prymitywów jak myslisz że "przeali by swój gniew za to morderstwo na Obame.] nie napisalam ze by na pewno przegral tylko ze jego zwyciestwo nie byloby pewne : [a zamieszek nie bylyby gdyby Obama mimo tego wygral > a tego nie wiadomo na pewno.] czy ci sie to podoba czy nie w sytuacjach skrajnych ludzie ulegaja pierwotnym instynktom i taka informacja moglaby spowodowac ze czesc wyborcow glosowalaby inaczej, > czy przez to Obama by przegral ? raczej nie ale nie byloby jego zwyciestwo na 100% pewne jakich stereotypach ? uzasadnij moze dlaczego historia o okrytnym zamordowaniu bialego faceta i jego czarnoskorej zony przez 4 czarnoskorych facetow mialaby wcale nie wplynac na wybory i nie zmienilaby zadnego wyboru wsrod glosujacych ? > nie jestes w stanie :P i wlasnie to byl jeden z powodow dlaczego trzymano w ukryciu> gdyby Obama jednak przegral to nietrudno wyobrazic sobie konsekwencje :(

Gość boze taki fajny..
chlopak, do mojego syna podobny... mieszkam na szczescie w Holandii