Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GingerPinger

czy warto robic test obciazenia glukoza?

Polecane posty

Gość GingerPinger

Pytanie jak wyzej .Jakie sa tego plusy czy to nie jest naciaganie.Jakie sa konsekwencje cukrzycy w ciazy nieleczonej dla matki i dziecka ?.

Gość ja mam nietolerancję
nietolerancję glukozy przez to chyba ze sie objadałam slodyczami, jem teraz normalnie i wszystko ino mniej badam glukometrem z przychodni cukier i jest oki.mieszcze sie do 130 norma po posiłku. na czczo mam zawsze do 90 czyli prawidłowo. kiedyś tego nie było. pytałam lekarki czy to groźne bardzo a ona że dzieci zazwyczaj rodzą sie normalne. moje jest zdrowe, ma wszystko na miejscu i wymiary odpowiednie. dobrze ze jestem pod kontrola poradni diabetologicznej bo duzo nie przytyłam a wręcz schudłam!uważam że należy jeść wszystko tylko z umiarem a w ciązy nie zawsze się tak da:) i będzie oki. a te wizyty i kontrole w poradni to mało mi dały w sumie bo ja to wiem wszystko ino na bilety kasa leci i czas mojej rodziny bo musi ktos ze mną jezdzić!powiem ci tak dobrze ze takie cos jest bo pilnujesz na ile sobie mozesz pozwolić z posiłkami i ile ich zjeść. ale ktoś głupi wymyslił normy które ciągle się zmieniają, niewiem czemu a nie inne są te normy, ja w sumie to niezbyt rozumiem, ale lekarka się cieszy ze jezdze bo ma więcej kasy ze mnie za pacjenta i mnuuustwo pacjentów. nie zaszkodzi ci w każdym bądź razie

jakbys miała cukier na czczo to źle a jak nie to nie jest z tobą tak źle jak masz pytania pisz!

z artykułu wynika że pod koniec ciąży płód sam wytwarza insulinę i jest to na plus dla ciężarnej, a najgorzej około 2 trymestru bo jest najbardziej zaburzona gospodarka węglowodanowa i matka moze za mało wytwarzac insuliny

Gość oczywiście że tak
a co jakbys miała cukrzyce ciazowa? Nie ma tu mowy o naciąganiu, bo samo badanie kosztuje 12-20 zł, glukoza w aptece ok. 2 zł. Czy to jest naciąganie na koszty?

Według mnie to wszystkie badania w ciąży jakie są dostępne warto zrobić. Zwłaszcza, że część z nich jest refundowana. Zawsze lepiej sprawdzić, niż potem żałować. A obciążenie glukozą to obowiązkowe badanie z tego co wiem- i warto je wykonać.