Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aretina

na czym smażyc zeby było zdrowo?

Polecane posty

olej, oliwa z oliwek, masło, margaryna czy inne tam ..... na czym najzdrowiej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość saphirre.
oliwa z oliwek(to ze na oliwie sie nie smazy to jeden wielki mit stworzony przez oszolomow) tylko ze na malym ogniu i krotko. Dobry jest tez olej z pestek z winigron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość saphirre.
podobno No wlasnie, podobno:O W smazeniu chodzi o to, aby uwalnialo sie jak najmniej toksycznych substancji i wlasnie oliwa jest najlepsza pod tym wzgledem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość saphirre.
mialo byc: :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwa z oliwek
owszem oliwa traci swoje właściwości przy dlugim smażeniu i dużej temperaturze ale i tak jest zdrolwsza od oleju, masła czy margaryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gugugugugu
Ja oliwe z oliwek lubie ale tylko na surowo . Smazona ma dziwny nieprzyjemny smak - i potrawy tym tez przechodza. Do smazenia uzywam roznych rodzajow oliwy tylko nie z oliwek. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weeeeeeeeeez
na oliwie, ale z drugiego tłoczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość musisz wiedziec ze
Wreszcie, wbrew obiegowej opinii oliwa z oliwek extra vergine jest polecana również do smażenia. W porównaniu z większością olejów roślinnych, oliwa z oliwek ma lepszą odporność na smażenie, tzw. punkt dymienia (temperatura, w której oliwa ulega degradacji tworząc szkodliwe substancje) wynosi 210 °C, a więc więcej od rekomendowanej temperatury smażenia, która wynosi 180 °C oraz więcej od większości olejów roślinnych. Pozwala to więc na smażenie w wyższych temperaturach co daje potrawy chrupiące, smaczne i lżejsze. Aby zachować oryginalny smak potraw oraz uniknąć zbyt dużych wydatków lepiej używać do smażenia zwykłej oliwy rafinowanej, np.: Anfora zamiast tej extra vergine.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość musisz wiedziec ze
z netu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwa z oliwek
Tak, najzdrowsza/najlepsza do smażenia jest oliwa z oliwek, ale za to najdroższa z oliw. Radzę nie przesadzać z czasem smażenia, raczej " dusić", w celu zachowania większej ilości witamin, jeśli produktem podlegającym smażeniu są np. warzywa Samo smażenie i oliwa to nie wszystko by być zdrowym, więcej w odpowiednich tematach na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olej rzepakowy z pierwszego
tloczenia jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek. wiem co mowie. te dwa oleje do smazenia a nawet smazyc tylko na oleju rzepakowym. inne oleje do smazenia sa niezdrowie. wiem co pisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A próbowałyście grilla, np elektrycznego? Albo raclette? Ja nie jestem zwolenniczka smażenia. Wolę upiec w piekarniku bez tłuszczu. Ale jak trzeba, to właśnie grill jest namiastką. Warzywa (zresztą np. ryby też) gotuję na parze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żeby nie smażyc, można też użyc mikrofali i gotowych dań... Ale jak ma sie czas gotowac, to po co. Co do smażenia - uważam, że jest niezdrowe i zubaża smak potraw. Chociażby ryba czy nawet paluszki rybne - robione w piekarniku albo na parze smakują o niebo lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pindole....
"Co do smażenia - uważam, że jest niezdrowe i zubaża smak potraw. Chociażby ryba czy nawet paluszki rybne" ta a te twoje paluszki ryne to sa niby zajebiscue zdrowe.... zubaza smak potraw...najpierw trzeba sprobowac porzadnego jedzenia a podtem pierniczyc glupoty w stylu mi nie smakuje-smakoszko paluszkow rybnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość libvgdlwerio
Od paru miesięcy używam oleju z ryżu i jestem nim zachwycona. Dymi - podobno - od 240 stopni, trudno mi okreslić dokladną temperaturę mojego przeciętnego smazenia;) ale to prawda, ze ten olej nie dymi wlasciwie wcale. Raz sie mojej mamie udalo go "zdymić", ale to dluga historia;) poza tym - ma super smak, bardzo dużo wartościowych tłuszczów, wit.E, itd, a jest tańszy od oliwy z oliwek extra vergin... o połowę:) polecam szczegolnie olej "Rizi", do kupienia w "Piotrze i Pawle", jeden litr = 14 zł:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwkaoliwka
Ja smaże na patelni Phlipiaka.Otóz dlatego ze ma ona groszkowe dno, nic nie przywiera do tego jest kulista pokrywa więc nawet duży kurczak się zmieści!!A do tego tłuszcz nie zostaje na smazonym miesie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do oliwka
A mozesz napisac jaka jest cena tej patelni? Strasznie mnie zainteresowała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patelnia grillowa to pomyłka
przynajmniej na codzień przecież to właśnie te przysmażęńia na ciemno są rakotwórcze i potwierdzam, że olej z pestek winogron jest smaczny do smażenia olej z ryżu ma neuralny smak olej rzepakowy jest ok - ale ja np nie lubię jego smaku poza tym - najlepiej smażyc jak najmniej, a jesli już smażyć to bex panierki i odsączać z tłuszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olej
Potrawy smażone na oliwie śmierdzą. W ogóle sama oliwa śmierdzi. Wole smarzyć na typowym oleju ze sklepu. Jedzenie lepiej smakuje. Oliwa za bardzo zdominowywuje smak potraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kwl
na oleju z pestek wingron sie nie smazy! mozna go dodac do salatek ale nigdy smazyc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Whiskeyjack
Najzdrowiej jest na oliwie extra virgin, ponieważ ta oliwa spala się przy najwyższej temperaturze i w związku z tym podczas smażenia wydziela się najmniej szkodliwych substancji. Następny w kolejności jest olej rzepakowy, który ma przy okazji idealne proporcje między kwasami omega-3 a omega-6. Lepiej smażyć na olejach tłoczonych na zimno niż rafinowanych. Dotyczy to także oliwy z oliwek, która w trakcie rafinacji traci charakterystyczny smak i zapach, ale także ma potem mniej antyutleniaczy niż oliwa extra virgin. Szkodliwe zmiany podczas smażenia zachodzą najwolniej w oliwie z oliwek - zarówno extra virgin jak i rafinowanej. Dla dociekliwych znalazłem wyniki badań w pdf: http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%201(46)%20Supl/24_Wroniak.pdf Porównajcie czas indukcji i stabilność oksydatywną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Whiskeyjack
I jeszcze jedno, często powtarza się, że jak już smażyć na oliwie to krótko i na małym ogniu. Otóż oliwa z oliwek najwolniej traci swoje właściwości, można na niej smażyć najdłużej. Olej słonecznikowy najmniej nadaje się do smażenia (ma poza tym bardzo niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3), o wiele lepszy jest sojowy tłoczony na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oliwowy
Najlepsza jest oliwa z oliwek, choć wg mnie lepiej smażyć na rafinowanej. Jest tańsza, ma rzadszą konsystencję - podobną do innych olejów i nie ma tak mocnego zapachu jak oliwa extra virgin. Poza tym przy smażeniu oliwa extra virgin traci wiele swoich zdrowotnych własności - o wiele zdrowsza jest na surowo. Łyżka oliwy extra virgin do jedzenia (np. na śniadanie do kanapek, na obiad do sałatki i na kolację do czegoś tam ;) )działa świetnie na nadciśnienie i zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL. Ja mam w domu dwie butelki - rafinowana oliwa do smażenia i extra virgin do jedzenie na surowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najmniej wrażliwy
na przypalanie się jest smalec!!! dalej wszelkie olilwy, najbardziej narażone na przypalanie są tłuszcze w konsystencji stałej np masło, margaryna. Przypalanie tłuszczu powoduje toksyczność poprzez wytwarzanie się wolnych rodników. Przykład: cipsy są smażone w oleju wielkorotnie używanym i mają 1000 razy więcej wolnych rodników niż frytki po jednym smażeniu. Wolne rodniki przyczyniają się do raka!!!! Tu macie link do soków owocowo-warzywnych oczyszczających organizm z toksyn. Szczrze polecam. http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ Na piciu tych soków polega Cud Terapii Gersona. Ludzie tą terapią nawet raka usuwają!!!!! W Google proszę wpisać "cud terapii gersona" a obejrzycie ciekawy film. Oprócz tego ważne są jeszcze 4 punty do realizacji by zdrowo żyć, ale o nich na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pukpuki
Nie ma badań udowadniający że Gerson leczy raka. Specjalnie nie robią takich badań które rozwieją wątpliwości. Wiadomo że naturalne soki są zdrowe, ale żeby gadać że tylko ta terapia przyczynia się do leczenia raka to trzeba mieć na to dowody, a takich dowodów nie mają mimo legalnej działalności kliniki w Meksyku. Wszystkie badania przez nich prowadzone dotychczas są nie rzetelnie przeprowadzone mimo swojej długoletniej działalności (ponad 50 lat?) i można je policzyć na palcach jednej ręki. Raz nawet mięli pożar gdzie większość kartotek pacjentów spłonęła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×