Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewica2008

O SoczewkacH

Polecane posty

Gość soczewica2008

Czesc! Do tych co nosza soczewki.. Nie chodze w okularach bo nie lubie wade mam gdzies -6D i mysle o soczewkach..ktore mi poleciacie z jakiej firmy, ilu terminowe..ktore nosicie?czy sa wygodne?czy je widac?

Gość czy ja dobrze rozumiem
masz wade -6D i nie nosisz ani okularow ani soczewek?????

Gość soczewica2008
tak..co nie znaczy ze nic nie widze..okulary uwywam do tv kompa i chodze w nich w domu i tyle..nie znosze ich

Gość soczewica2008
ale nie o to pytalam

dziewczyno, ja mam wade -2D i ne wyobrazam sobie wyjsc bez zalozonych soczewek czy chodzisc po domu. pierwsze co robie po wstaniu z łózka to zalozenie soczewek. robilam tak jak Ty jak mialam -1 bo ten nie cierpie okularow, wiec zakladalam tylko do tv i na wykladach, ale kiedy miaalm-1,5 to juz bardzo mi przeszkadzalo ze nie widze np. twarzy mijanych ludzi, znajomi zastanawiali sie dlaczego im czesc nie mowie, a jak ich po prsotu nie rozpoznawalam! wtedy zaczelam noscis pierwsze soczewki. nie wiem jak Ty idziesz przez miasto zwada -6D i bez okularow czy soczewek:o zdajesz sobie,ze dlatego masz taka duza wade? bo na pewno mruzylas oczy zeby lepiej cos widzie, wytezaj galki oczne i poglebialas wade. tez tak robila, ale mialam wtedy -1 :o co do soczewek bardzo poleca! ale na forum nikt Ci dobrze nie poradzi. oczy sa bardzo wrazliwe, wybierz sie do okulisty/optometrysty. sprawdzi czy w ogole mozesz je nosci, nauczy zakladac i pielegnowac. to bardzo wazne. po wypytaniu o chorabach, stylu zycia, lekach, wymaganiach itd. dobierze Ci odpowiednie.

sama nosze Serene UV 1miesieczne, ale to tak naprawde Precision UV, tylko ze ja chodze do takiego okulisty, dla ktorego produkowane sa pod inna nazwa. z bliska widac, to oczywiste, przynajmniej ja widze...

Gość soczewica2008
wiesz a ja nie odczuwam az tak ze mam taka wade..no ale mniejsza z tym..kupie je;)dzieki za rade;)wogole myslalam o laserze ale to troche drogie i nie wiadomo czy sie zakwaklifikuje..no ale poki co soczewki;)

ja Cie prosze, idz do optometrysty, dla Ciebie moga byc nieodpowiednie. wiesz jak jest Ci potrzebna srednia i krzywizna? tego nie powie Ci nikt inny niz okulista-optometrysta. poza tym bez odpowiedniego przygotowania mozesz nabawic sie suchosci oka, odklejajacej rogowki, popekanych naczynek albo jakis wykwito. zobaczysz jaka wielka masz wade jak zalozysz soczewki i pojdziesz sie przejsc! tylko smarkata i nieospowidzialan osoba kupuje soczewki, bo jakas osoba na forume takie wlasnie nosi:o

Gość soczewica2008
ale nie nie...zla mnie zrozumialas..nawet nie pomyslalam o zakupie soczewek bez odpowiedniej konsultacji z lekarzem..tylko chodzilo mi o to ze kupuje soczewki;)

ehhh to dobrze :)

Witaj :) też mam ok. -6, noszę soczewki od lat, kiedyś 3-miesięczne, ale zaczęłam mieć suchość oka i inne niezidentyfikowane przypadłości, teraz przeszłam na focus daylies jednodniowe, jestem b. zadowolona, a ostatnio w salonie na chmielnej nabyłam soczewki Daily Dma za 59zł w promocji, są niebieskie i podkreślają mój kolor oczu, rewelacja! nigdy nie wrócę do okularów :) mam tez zaufana osobę sprzedająca soczewki na allegro, 1,5 pln za sztukę, najtaniej i pewnie :)

Gość soczewica2008
dziekuje mini w kratke..a widac u Cb te soczewki?znaczy czy inni je zauwazaja..bo mam kolezanke np ktora nosi i u ktorej nie widac..

Gość doqnoa
Nie wszyscy moga nosic soczewki. Ja mam na przyklad wade taka ze mam astygmatyzm i minusy nosze i zeby nosic soeczwki musialabym wydac 600 zlotch bo to jakies specjalne asferyczne.

powiem wam ze soczewki zauwazaja tylko osoby ktore kiedys je nosily lub ktos u nich w rodzinie ma - inni nie widza roznicy. No i widac je tylko z bardzo bliska. No i nie wszyscy mogą je nosic np możesz miec alergię...

u mnie nie widać, ale wszyscy pytają czy mam soczewki nawet jak ich nie mam, bo mam naturalne bardzo intensywnie niebieskie oczy, u większości osób nie widać :)

o właśnie! dobry temat. kto mi podpowie jakie są najbardziej niewidoczne na oku soczewki toryczne? Noszę Acuvue for Astigmatism 2 tyg i wydaje i się, że są bardzo widoczne, duża część soczewki jest poza źrenicą:(nie chcę tak!

doqunoa - to nieprawda co Ci powiedzieli. do korekcji astygmatyzmu służą soczewki toryczne. ich cena to ok 300 zł na pół roku

jak spojrzysz z bliska w lustro to dojrzysz wszystko, ale dla innych soczewki sa niewidoczne! najlepiej pk zwykłej rozmowie (bez głebokiego patrzenia sobie w oczy) spytaj kogos znajomego cz ywidac, albo kogos kto nie wie :P

Optimy tez wystaja odrobine (tak 1/6 calej soczewki) wyglada to jak blekitny cien wkolo teczowki. Mi to nie przeszkadza.

Gość dzej zi
Tylko jednodniowe! Ja sobie 3 tygodniowymi zaprawilam oczy mimo iz je dokladnie czyscilam dwa razy dziennie.

może rzeczywiście zwraca się na to uwagę jak się samemu nosi. ja teraz widzę dużo osób z soczewkami, a wcześniej nie widziałam u nikogo. ale jednak u innych te soczewki są jakieś mniej widoczne:( takie mam wrażenie

Gość jklkpoi
dobre są pure vision bauscha

Gość osoba ktora choc raz widziala
na oku soczewke, to przy bliskim konakcie zauwazy. jakies 8lat temu moje siostra zaczela nosic i o dwtedy widze u ludzi, teraz sama nosze.tylko nie bardzo rozumiem, ze nie chcecie zeby ktos zauwazy.. czy to cos zlego? :o

niiee, to nie jest nic złego. sama noszę soczewki od prawie roku i czuję się zdecydowanie lepiej w soczewkach niż okularach. tylko wydaje mi się że mam je źle dopasowane (zbyt duże)ale tak mi przepisała okulistka

Gość osoba ktora choz raz widziala
mnie tez wystaja poza zrenice, ale tak musi byc. wyobraz sobie ze masz identyczej wielkosci co zreznica, to przy szybkim ruch gałki ocznej, soczeek anie zdazy pokryc i bedzie sie rozmazywal obraz.