Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka678

zadanie z matmy ...

Polecane posty

Gość majka678

1. Lód ma o 10% większą objętość od wody, z której powstał. O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu, z którego powstała? 2. W pewnym liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego bierze udział 12 dziewcząt? bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań. z góry dziękuję :)

Gość albo tak albo nie
a która to klasa?

Gość majka678
1 LO (jestem an humanie, matma to dla mnie czarna magia ;/)

Gość a moge liczyc na seks
za poprawne rozwiazanie? :)

1. Lód ma o 10% większą objętość od wody, z której powstał. O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu, z którego powstała? o 10 % 2. W pewnym liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego bierze udział 12 dziewcząt? 5% - 12 40%- - x x = 40 * 12 /5 = 480 / 5 = i tu se oblicz bi nie mam kalkulatora . 40 % ------ to co wyszło w poprzednim 100 % --- x x + 100 * wynik nr 1 / 40 + tylu jest ucznów . tyz jestem 1 lo i human ale to jest łatweeeeee ;DDDDDDD

Gość wydaje mi sie ze
jest 600 uczniow :) 40% dziewczat czyli 240 (5% to 12, czyli 100% to 240) (240 * 40%) / 100% = 600

Gość hhtp
1. Lód ma o 10% większą objętość od wody, z której powstał. O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu, z którego powstała? to że coś jest większe o 10% nie oznacza wcale że to drugie jest mniejsze o 10%, niestety na procentach to tak nie wygląda x- obj wody z której powstał lód lód ma objętość większą o 10% czyli 100%+10%=110% zatem : 110%x=1,1x - obj lodu o ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu na liczbach jest mniejsza o 1,1x-x=0,1x 0,1x/1,1x * 100% =0,1/1,1 * 100%=1/11 * 100%=9 1/11% objętość wody jest mniejsza od objętości lodu o 9 i 1/11% 2. W pewnym liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego bierze udział 12 dziewcząt? dziewczęta - 40% całego liceum dziewczęta w kółku brydżowym - 5% wszystkich dziewcząt ilość dziewcząt - x 5%x = 12 0,05x=12 /* 20 x=240 y -ilość uczniów w szkole 40%y=240 0,4y=240 /:0,4 y=600 w szkole jest 600 osób :)