Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potzrebujaca wsparcia

KOMORNIK!!!!!

Polecane posty

Gość a a a b
komornik formalnie i tak musi zajac pensje, zeby dostac oficjalne pismo od pracodawy, ze sie zarabia np 1126 zl brutto, pracodawca musi przeslac kopie umowy o prace i wykaz wynagrodzenia za ostatnie 3 miesiace jesli na rachunku bankowym jest tylko pensja to komornik go nie zajmuje, chyba ze uzyska informacje, ze na to konto wplywaja tez inne srodki

Gość ammiiiiinnnna
no to ja nie rozumiem ja juz kiedy mialma zajecie i z komornikiem sie dogadalam i pokazalam umowe i dawalam sama kase i potem mnie zwolnili to umorzyl a teraz jest tak jak na poczatku a nie chce by pracodawca wiedzial jak reaguja pracodawcy? Trzeba sier tlumaczyc? Albo czy zwolnia?

Gość a a a b
pracodawcy roznie reaguja, jedni zwalniaja z pracy, inni nie najlepiej isc do komornika rozmawiac osobiscie, jak sie tylko dostanie informacje o wszczesciu egzekucji - sa rozni komornicy, kazdy inaczej podchodzi do pewnych rzeczy

Gość ammiiiiinnnna
moj komornik idzie na reke ale podobno jak wierzyciel widzi ze komornik niewiele jego zdaniem robi to moze innego komornika nie z tego rewiru wybrac naprawde pracodawca moze zwolnic? TO mnie zalamalas a ja przeciez pracodawcy nic zlego nie zrobilam

Gość a a a b
owszem, wierzyciel ma prawo wybrac innego komornika, ale najpierw musi sie zakonczyc postepowanie u tego, u ktorego bylo wszczete nie wiem, czy Cie moga zwolnic, bo kazdy pracodawca inaczej podchodzi do takiego zajecia - znam przypadki, gdzie ludzi zwalniano, ale znam tez takie, kiedy nie zwalniano

Gość ammiiiiinnnna
a a a b, a jakie to np firmy byly ktore zwalnialy bo ja sie tego boje

Gość dokladnie dokladnie nie
ammiiiiinnnna, mi sie wydaje ze gdyby cie pracodawca zwolnil z tego powodu ze masz zajecie komornicze to mozesz go do sadu pracy oddac bo to nie jest w porzadku dobic lezacego ja pracuje w sadzie i u mnie kobiet a z biura ma komornika na pensji i nikt jej nie zwlania

Gość a a a b
pracodawca moze zwolnic z tego powodu - to zalezy od tego, z jakiego powodu jest dlug, zawsze moze sie polowac na brak zaufania itp, jest pelno sposobow na to, ale nie o tym jest temat - w kazdym razie mozna zwolnic za to i to bedzie zgodne z kodeksem pracy a klasyczny przyklad to taki, ze jesli umowa jest na czas okreslony to po prostu jej nie przedluzaja a glownie zwalniaja male firmy, w duzych to sie praktycznie nie zdarza a jesli chodzi o sad - to jest oczywiste, ze tam z pracy nie zwolnia, bo to instytucja panstwowa i tam trudniej jest uzasadnic zwolnienie z takiego powodu ale nie stresuj sie tym tak bardzo, zwlaszcza jesli masz umowe na czas nieokreslony

Gość A po ilu latach dlug sie
Przedawnia?? mialam dlug w tp.sa w 2004r splacilam polowe. l teraz dostlam pismo z jakiejs firmy windykdcyjnej? nic im nie place.

Gość a a a b
dlug sie przedawnia po 10 latach od nadania klauzuli wykonalnosci, ale wystarczy ze wierzyciel zlozy pismo do komornika i termin leci od nowa

Gość ammiiiiinnnna
no wlasnie sie przejmuje bo mam umowe pierwsza w tej firmir na czas okreslony, to urzad jest i moze by sie powolalina brak zaufania? Ale to dlug stray i nie jest przeciez sprawa karna a jak komornik zajmuje pensje to np jak co jakis czas jest nagroda czy premia to tez zabierze,

Gość a a a b
z urzedu Cie zwolnic nie powinni - jesli dostaniesz premie to pracodawca bedzie musial ja w calosci przekazac komornikowi ale mozesz zrobic tak - idz do komornika i wplac mu od razu np polowe albo chociaz 1/3 dlugu to Ci cofnie zajecie, ale bedziesz musiala systematycznie placic wiecej, niz komornik bralby z Twojej pensji

Gość ammiiiiinnnna
NO SZKODA BY BYLO PREMII NO I WSTYD W PRACY A CIEZKO KOMORNIKOWI PLACIC WIECEJ

Gość tralalala0123
wiekszosc osób o tym wstydzie pisze kazdemu moze sie zdarzyc popelnic blad zawsze wszytsko idzie naprawic wstyd by mi było gdybym pijana przychodzila do pracy tacy pradodawcy wiekszosc ma wieksze dlugi itp

Gość potzrebujaca wsparcia
Ptaśka dzieki za wsparcie:) takich wlasnie ludzi brakuje wiekszosc to by wszytsko za kase tylko robili jakby sie dalo to za cześć i dzień dobry by brali kase

Gość roxsana
witam ja sie dogadalam z komorniczka 10.000zl rozlozyla mi na raty po 300miesiecznie i pobory cale huraa!!!

Gość komorniczkapracowniczka
jesli dostalas wezwanie do zaplaty a nie jest to jakas ogromna kwota wystarczy zadzwonic do komornika i umowic sie ze chcesz splacac zadluzenie i jesli to mozliwe w ratach(powinien sie zgodzic-moj szef sie godzi:)umowisz sie z nim na okresolna wysokosc wplat comiesiecznych np do 15 dnia kazdego mieisac po np 300-400 zl ale wtedy trzeba juz konsekwentnie dokonywac wplat.komornik tez czlowiek mozna sie z nim dogadac:)

Gość pamela781
własnie otrzymałam pismo od komornika ,kiedys wzielismy z mezem pozyczke ,on stracił prace no i doszło do tego ze mamy komornika ,Teraz on chce bysmy płacili 2tys miesiecznie ,bo mamy długo ponad 30 tysiecy tylko skad mamy tyle wziasc ,maz pracuje za granica ,ale tez nie zarabia kokosów moze 4 tysiace na cysto a mamy tez inne wydatki co teraz mam zrobic a komornik nie chce sie ugiac straszy ze nie wypusci meza za granice

Gość ja pracuje u komornika
jak to komornik nie wypusci meza za granice ?? pierwsze slysze nasi dluznicy czesto pracuja za garnica i albo sami wplacaja albo na postawie europejskich przepisow miejscowi komornicy sciagaja kas ei nam przekazuja komornik nie ma takiej wladzy zeby komus zabronic wyjechac ewentualnie jak ktos faktycznie nie bedzie placil moze byc zatrzymany na granicy ale to bardziej dotyczy alimenciarzy co do splaty dlugu hmmm mozna zajac 50 % eartosci wynagordzenia i tyle sie zajmuje jak maz zarabia 4 tys to komornik weznie 2 tys na raty mozna rozlozyc jak dluznik zobowiaze sie sam placic poza wynagrodzeniem i bedzie reularnie wplacal a;e wtedy z 8% kosztow egzekucji robi sie 15 % takze z wynagordzenie zawsze jest lepiej trzeba bylo wczesniej z wierzycielem sie dogadac wplacac jakas mala chocby kwote a nie teraz placz bo pozyczyc kazyd umie a oddac to juz nie i lametn bo teraz jest taki dlug ze rata jets juz duza

i jeszcze jedno maz pracowal tak ok to na cholere braliscie te pozyczke trzeba najpierw myslec co chcieliscie kupic sobie nowy sprzet do domu nowe auto nowe meble jakies wczasy ?? bo nie wierze ze byliscie w takiej sytacji ze ta pozyczka byla potrzebna np na jakas droga nieszbedna operacje teraz sie pytaSZ SKAD MACIE WZIASC ? taka glupia jestes ze nie wiesz iz w tym kraju nic nie jest pewne a juz na pewno nie praca

Gość pamela781
jesli chodzi o ten dłu to jest pozyczka nie zadne alimenty ,a pozyczka była brana poniewaz doastałam pół mieszkania po mamie i musiałam spałacic siostry ,napewno nie było brane na zadne głupoty ,aha chciałam zapytac czy komornik moze te pół mieszkania sprzedac lub zlicytowac

tak komornik moze zlicytowac te polowke mieszkania jesli wierzyciel o to wystapi sa u nas takie licytajce np sprzedaz 3/4 udzialu we wspolwlasnosci nieruchomosci

Gość pamela781
jesli pracujesz u komornika powiedz mi wiec czy gdybysmy płacili co miesiac 1000zł ,czy komornik da nam spokoj

Gość 343242
Ja mam taki problem, niby drobny, ale moze ktoś by wiedział.... Kiedyś nie zapłaciłam kary za przejazd bez ważnego biletu, było to ok. 70 zł. Po jakimś czasie dostałam sądowe wezwanie do zapłaty. kwota powiekszyła sie do ok. 110 zł. Nie miełam wtedy w ogóle kasy bo byłam bez pracy i nie zapłaciłam. po latach, dostałam wezwanie od komornika sądowego, dwa listy. wezwanie do zapłaty tych ok.. 120 zł. jakie byłam winna MPK z odsetkami i chyba 30 zł za koszt rozprawy i radcy prawnego.... wg drugiego pisma mam do zapłaty temu komornikowi 577 zł. Poszłam tam, wpłaciłam na razie 150 i umówiłam sie ze resztę ureguluję w 2 ratach. Tyle,że nie rozumiem dlaczego takie duże koszty dodatkowe- a on ze to koszt sprawdzania w ZUS-ie i US.... Czy to zgodne z prawem? Przeciez poszłam i dobrowolnie wpłaciłam, a resztę wpłacę na 2 raty. nikt chyba nie bedzie sprawdzac w Zucie moich dochodów w takim wypadku?

Ja miałam taki przypadek z MPK jak wyżej, komornik ma zawsze prowizję, nie mniejszą niż ileś tam i ja niestety płaciłam grubo ponad 1000 zł.- miałam dwie takie sprawy na raz. Koszty sądowe, koszty korespondencji, kara podstawowa z odsetkami... No niestety trzeba płacić za błędy młodości :) A za wszystko opłaty podwójne bo sprawy prowadzone osobno. Poszłam do komornika, dogadałam się, rozłożyłam na wygodne dla mnie raty i zapłaciłam najszybciej jak mogłam. Aha, mi pisali że zajmą mi zwrot z podatku który jednak dostałam, bo chyba za późno pismo do US poszło. Autorce doradzam to samo- przede wszystkim pójść do komornika i się dogadać. On naprawdę nie gryzie, jeśli wykażesz dobre chęci nie ma powodu żeby nie poszedł Ci na rękę. Nie musiałam tłumaczyć czemu nie zapłacę od razu, tylko musiałam napisać kiedy spłacę. Przede wszystkim trzeba odpowiadać w wyznaczonym w piśmie terminie, przejść do biura jeśli nie możemy spłacić od razu i pilnować korespondencji. Najgorsze co można zrobić to schować listy i udawać że nie ma problemu. Niestety komornik to nie prywatny windykator, działa na podstawie wyroku sądowego i ma prawo do takich działań. A długi trzeba płacić...

Gość 343242
koszty sądowe to u mnie było właśnie 15 zł,,,, nie rozumiem tego, ze takie niskie koszty, a taka wysoka opłata- w piśmie jest 270 zł i to minimum za sprawdzenie w US i ZUS. Którego i tak nie zrobia?

Gość czy ktoś się może
orientuje czy prawdą jest że jeżeli do komornika przez 162 dni nie wpłynie żadna wpłata na poczet zadluzenia komornik może skierować sprawę do sądu i dłużnik idzie siedzieć?

Gość kto ci taką
bzdurę sprzedał?

Gość YOLI
A JA MAM PYTANIE? KOMORNIK ZA KAŻDY DZIEN NALICZA ODSETKI? JAK NAPISAC PODANIE ZE SPLACE KWOTE, KTORA JEST W PISMIE OD KOMORNIKA (LACZNIE ZE WSZYSTKIMI KOSZTAMI), A CO WTEDY Z ODSETKAMI? CZY JAK SPLACE TO CO MAM TO WTEDY MI JE NALICZY I JESZCZE COS TRZEBA SPLACIC?? HELP MI!!!

Gość j-na
ja dogadalam sie telefonicznie bo mialam z innego miasta. Komornik tez czlowiek:) rozmowa spokojna ze zrozumieniem. teraz tylko musze zacisnac pasa ale przynajmniej spie spokojnie:) najgorsza rzecz to chowanie glowy w piasek...