Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cymbałka

*****papuzka*****falista czy nimfa???*****

Polecane posty

Chcę kupi papużkę? Możecie doradzic jaka lepsza?? Falista czy nimfa?? czy może jeszcze jakaś inna?? Jak to wygląda ze sprzątaniem im? Bo z tego co widziałam, to nimfy robią duże \"klopsy\" :) i nie wiem, jak to wygląda, jakbym chciala np. wypuscic ja z klatki :) Doradzicie?

Gość Nałęczowiankę
Falistej NIE MOŻNA kupić jednej. To są ptaki stadne i jedna męczy się okropnie. Co najmniej parkę. Bo nie wyobrażam sobie, że będziesz zastępować jej partnera i możesz poświęcić co najmniej 8 godzin na dobę. Parka falistych jest bardzo przyjemnym towarzystwem. Oczywiście brudzą, tam gdzie usiądą. Sprzątać trzeba, ale jak się to robi często - można wytrzymać. Na "wolności" też niszczą: chętnie "załatwią" brzego mebli, "okorują" krzesło. Więc wypuszczać raczej pod nadzorem, a do klatki, lub na nią - dawać świeże gałązki owocowe lub brzozy.

a ja własnie chciałabym jedną, czyli rozumiem że falista odpada?? A jakie moga byc same?

a jeśli chdozi o nomfę to trzeba dużo po niej sprzątac?? wiem ,ze kolezanka kiedys miala i jak ją wypuszczala, to musiala poytem wsyztsko sprzątac z firanek, scian itp ;/

Gość nie mam swojego nicku
Chyba Ci się coś pomyliło. Poczytaj lepiej o ptakach. W parkach to trzeba trzymać papużki nierozłączki. Falistą można trzymać osobno i nie trzeba jej poświęcać 8h, co za głupota. Wystarczą 1h-2h, a nawet czasami wystarczy siedzenie w tym samym pomieszczeniu co papuga. Ja miałam papużkę falistą i tylko jedną, jadła mi z ręki i siadała na ramieniu, mimo, że nie miała papugowatego towarzysza, to była bardzo wesołym ptakiem. Lubiła dużo śpiewać. Aktualnie mam nimfę i oprócz tego, że w soboty denerwuje mnie swoim skrzekiem z samego rana, którym upomina się o jedzenie, to jest świetną papugą, ale fakt, już troche starą, więc siedzi albo na moim biurku, albo na swojej klatce, więc z sprzątaniem nie mam dużego problemu. Nimfa jest bardziej hałaśliwa od papużki falistej.

powiem Ci jeszcze, że moja nimfa bywa wredna i jak siedzi na szafie, to specjalnie wypnie się tyłkiem tak, żeby narobić na drzwiczki od szafy ;) z papugami to różnie bywa. Za to faliste uwielbiają dużo latać, więc i ściany miałam zabrudzone, nimfy raczej siedzą w 1,2 swoich wybranych miejscach.

falista chyba bardziej brudzi. U mnie tak było. Latała jak opętana z radości po całym pokoju, czasem jej na obraz poleciało, na ściany, wszędzie miałam niespodzianki, bo to małe i wszędobylskie. Chociaż kupki to mniejsze robi, ale znowu bez przesady, że Nimfa ma dużo większe. Poprostu na początku np. Nimfy trzeba obserwować, jeśli najczęsciej będzie siadała na szafie, to wyłozyc gazetami, ale mozesz trafić na taki przypadek jak mój, ze będzie wolała Ci robic na drzwiczki od szafy. Albo jak Ci na ziemię narobi, to chusteczką zgarniesz i po kłopocie. Moja siostra miała kłopoty jak od razu po zamknięciu ptaka w klatce nie poszukała tych niespodzianek, bo jej to wyschnęło i miała potem problem z usunięciem. Ale Nimfa chyba robi rzadziej niż faliste.

Gość pappu
poza kupami to papugi sa smieciarzami, mnostwo pior i resztek z ziarna wokol klatek; kazda papuga zyjaca w pojedynke, ktorej nie okazuje sie zainteresowana cierpi psychicznie

No to chyba wiadomo, że papugi nie można zostawić samej sobie, ale nie trzeba jej poświęcać całego dnia. I z tymi smieciami to fakt, ja tego nie zauważam, nie mam w pokoju dywanu a codziennie zamiatam pokój, więc śmieci mam mało.

Gość Izolda22
Jeśli papuge chcesz kupić to lepiej falistą. Ja mam jedną i drugą...:) ale z falistą jest mnie roboty...:)

Gość pappu
i kup lepiej u hodowcy niz w sklepie

w sklepie czasami są źle traktowane, mogą być chore. Kupując w sklepie, lepiej przyjrzeć sie warunkom papużki i ogólnie przyjrzeć się samej papudze.

Gość Izolda22
sa,czyk...Przynajmniej ja mam i jest kochany...A samiczna nimfy mi składa jajka pomimo że nie ma z kim kopulować... Puźniej jest wycieńczona.....

Naprawdę nie kupuj falistej pojedyńczo. Szkoda jej. To tak jakby człowieka wsadzić do pojedyńczej celi. Jak długo wytrzymasz sama ze sobą?

radze kupic 2, naprawde, jednej bedzie smutno, ja mialam parke, zawsze sie" calowali", hehe.A potem "ona" zmarla i on osowialy byl caly czas, wiec nie polecam pojedynczej.

ja mam znajomą, która ma jedną paużkę i jest tak oswojona, że chodzi z nia wszędzie. Więc mam andzieję, że moja tez taka będzie :) A dwóch nie chcę,...

jesli jedna, to tylko w pokoju gdzie jest duzo ludzi albo gdzie bedziesz czesto przebywac.dbaj o nia :) papugi sa cudowne.P.S:Nigdy nie kupuj papaugi jesli masz kota albo psa.

Nie mam kota ani psa, więc z tym nie będzie problemu :) Bluta, a jhak oswoiłas swoją papużke, ile czasu jej poświecałas??

Gość weoak
Ja mialam i falista i nimfe. Najpierw mialam falista, ale uciekla jak dalam klatke na balkon- nie wiem jakim sposobem otwarla sobie klatke! Potem mialam druga tez falista, ale oddalam do sklepu z reklamacja bo byla jakas osowiala i wydaje mi sie ze byla chora. Potem mialam trzecia falista i do niej dokupilam nimfe. Niestety sie nie trawily, no ale jakos zyly ze soba. Powiem tak: po papugach duzo trzeba sprzatac i duzo poswiecac im czasu. Jezeli chcesz miec papuge bo taka jest twoja zachcianka a nie chcesz sprzatac to odradzam.