Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iga2008

żywienie w 11 miesiącu

Polecane posty

Mam pytanie odnośnie obiadów dwudaniowych tzn. podajecie to na jeden posiłek- zupę i zaraz drugie danie? moja mała nie da rady zjeśc nawet 1 całego słoiczka na 1 raz.Czy obydwa dania powinny być w ilości ok. 200 g? Wogóle jak wygląda jadłospis dzienny Waszych 11 miesięczniaków?

Gość oliwiagrabowska
ja wogóle nie podaję obiadów z 2 dań tylko gęsta zupa z mięsem. a jadłospis wygląda mniej więcej tak: godz.7- mleko z kaszką bananową (150 ml mleka+3 miarki kaszki) godz 10 - kaszka mleczna 150 ml wody+4 pełne łyżki kaszki mlecznej godz. 13.30- zupa 200 g godz 16.30- jogurt/deser/budyń itp. godz. 19-20 mleko z kaszką (150 ml mleka+3 miarki kaszki) nie ma ząbow i je wszystko porządnie zmiksowane. w ciągu dnia zjada jeszcze ok. 2 herbatników i popija herbatę,soków nie lubi. co myślicie o tym jadłospisie, wygląda prawidłowo? pozdrawia.

moj ma prawie 11 miesiecy ( 8 zebow) i jego jadlospis wyglada prawie identycznie,tylko on jeszcze okolo 1 w nocy wypija 180 ml mleka,a popoludniu daje mu starte jablko wymieszane z biszkoptem,lub platkami kukurydzianymi,lub zamist jablka banan.dodam ze wypija bardzo malo bo ok.50 ml w ciagu dnia, a obiadkow nie miksuje.

wydaje mi sie ze 11 miesieczne dziecko ,pomimio tego ze nie ma zebow,powinno probowac juz zuc kawaleczki,a nie wszystko porzadnie zmiksowane:-)

dziąsłami da się bardzo ładnie zmielić jedzenie i ćwiczyć żuchwę u mnie wygląda tak: 6-7 240 ml mleka + 4 miarki kleiku ryżowego 8-9 150 kaszki wielozbożowej na gęsto - do jedzenia łyżeczką 12 zupka 14 deserek owoc lub serek, jogurt 16 drugie danie 19 250 gęstej kaszki mlecznej, ok. 9 miarek do tego jabłko może przegryzać po każdym posiłku pije raczej mało - ok. 250 ml dziennie - woda, soki, herbatki za jednym zamachem to dziecko nie da rady zjeść dwóch dań ;) podziel to na 2 posiłki

Gość aga_gag
Odnawiam temat :) Mam ogromny dylemat, czy słusznie robię, że podaję na śniadanie i kolację mleczną kaszkę mannę (bobovita) (innej nie lubi), a ponadto mój synuś je jeszcze dwa razy w nocy rozwodnioną kaszkę mannę (herbatki nie chciał pić). Czy powinnam zacząć podawać zamiast kaszki, mleko modyfikowane, czy kaszka jest w porządku? Podajecie już dzieciom produkty mleczne typu budyń? a kisiele? i co jeszcze?? :) pozdrawiam.

Gość do mamy która wszytsko
miksuje. bardzo możliwe e bedziesz miała problem z synkiem bo on nie będzie umiał jeść. tak było z moją bratową. jej syn ma 3 lata i problemem jest zjeść zupę niezmiksowaną :/ mój synek nie miał zębów a juz kanapki wcinał

Gość Ola _b
Witam! Mój synek dzisiaj kończy 11 miesięcy i jego jadłospis wyląda tak: ok. 8:00 - mleko 250 ml ok. 10:00 - chleb z masłem i szynką (czasami ogórek kiszony) ok. 12:00 - 12:30 - mleko 250 ml ok. 15:00 - obiad własnej roboty (je prawie wszystkie zupy co my) ok. 17:30 - deserek ze słoiczka + biszkopty lub herbarniki lub kawałek jabłuszka do rączki ok. 20:00 - mleko 250 ml + kaszka ryżowa (5 miarek od mleka) Ile ważą Wasze dzieci przy dostaniu 3 razy dziennie kaszki?? Pozdrawiam :)

Gość aga_gag
ola_b - tyle samo ile ma miesiecy :) a Twoj?

Gość aga_gag
ale wiesz i tak nie sugeruj sie tym za bardzo, bo kazde dziecko jest inne, wieksze lub mniejsze, lepsza lub gorsza przemiana materii, więc waga raczej nie ma znaczenia tak mi sie wydaje, pozdrowionka.

Gość julkaa11
moje maleństwo ma już prawie 11 miesięcy i nasz jadłospis wygląda troszkę inaczej: 8:30 mleko 210 ml 12:00 kasza mleczno-ryżowa 250 ml 14:00 owoce 16:00 zupka 17:00 chrupki mazurki, biszkopty, jogurt 18:00 kanapka 20:00 kasza manna + mleko modyfikowane i owoce poza tym w ciągu dnia na deser daję mu zamiast np jogurtu kisiel z owocami, a na kolację czasami robię mu lane kluseczki tyle że na wodzie a jak już są gotowe to dodaję mu mleczko :)

Gość Ola _b
Mój waży 10,5kg. Tylko mi pediatra powiedział, że wystarczy dac dziecku 1 raz dziennie kaszkę, gdyż one są bardzo tuczące.

Gość moja ma zkilka dni 11m
i je tak : 6.00 - mleko z piersi 8.30 -kaszka mleczna z bobovity + owoce 12.30 - obiad - sama gotuje i zjada powyżej 220ml 14.30 - biszkopty, chrupki i owoc z kompotu 16.30 - podwieczorek - kanapka z czymś ( szynka, ryba, ser biały, jajecznica ) 19.30 - mleko 210ml wody + 7 mierek mleka z bebiko na dobry sen . Waży 9kg. Niedługo przestane rano karmic piersia i wtredy to wszystko sie troszke poprszesuwa/

Gość julkaa11
ola_b mój maluch waży dokładnie tyle samo :) kaszkę powinno się podawać raz dziennie, bo faktycznie są tuczące ale też sycące. Lekarz mi powiedział ze mogę mu podawać kaszkę maksymalnie dwa razy dziennie, tak robie i pewnie dlatego taki pączek z niego :)

Gość Ola _b
Mój synek nie wygląda jak pączek. julkaa11 - ile wzrostu ma twój synek??

Gość julkaa11
75 cm, wczoraj go mierzyłam, ale nie chciał ustać w miejscu :)

Gość Ola _b
Mój ma 73,5cm wzrostu.

Gość julkaa11
to w sam raz :) podajecie swoim dzieciom pasztet i danonki??

nie, jogurt kupuje natur. zott i miksuje z owocami, pasztet tez, w ogole jak daje jej mięso to sprawdzone, szynke i schab gotuje sama itd...danonki od roku mozna chyba - ale nie wiem jaki jest tam sklad.

pasztetu nie daje - nie wiem co tam jest w środku - lepiej samamemu zrobic - tylko kiedy nie?:D

Gość podnoszeeeeeeeeeeeeeeeee

Moja corka ma 10,5 miesiaca i je (juz od dawna) tylko 4 posilki dziennie : * sniadanie : mleko ze zbozami * obiad : warzywa z miesem/ryba/jajkiem + deserek mleczny * podwieczorek : owoce + jogurt + eventualnie ciasteczko * kolacja : mleko ze zbozami Pije tylko wode (do posilkowi miedzy posilkami) Mnie sie osobiscie wydaje ze 7 posilkow dziennie dla 11 miesiecznego malucha to troche za duzo... no ale nie krytykuje, kazdy robi jak uwaza... Pozdrawiam !

Gość Ola _b
Ja danonków nie daję, gdyż są od 3 roku życia. tak podaje producent.

Gość dr_mena
mój synek ma 10,5 mies. Jego jadłospis wygląda tak: 6-7.00 mleko modyfikowane do120 ml 9.00 - mleczno ryżowa/kasza manna, ok. 200ml na gęsto z 8 łyżek 12.00 - owoc 14.00 - zupa z mięsem ok. 240 ml 17.00 - jogurt naturalny/danonek,/serek 20.00 - kasza mleczno ryżowa ok. 200 ml W czasem je jajecznicę zamiast któregoś posiłku lub kanapeczkę, podjada chrupki, herbatnika, biszkopcika, pije wodę i herbatki (soków nie lubi), ok. 500ml płynów na dobę. Jego waga to 10,5 kg a wzrost 78 cm i nie wygląda na grubaska :-)

nie będę zakładać nowego tematu, bo to bez sensu. A chciałam tylko zapytać o kanapki :) Mój syn ma 10 miesięcy i od tego miesiąca podaje mu co drugi dzień chleb z masłem i żółtkiem (na twardo lub łyżeczką na miękko). Zastanawiam się z czym mogę mu jeszcze robić kanapki??

Moj syn dzisiaj konczy 11miesiecy :) i karmi go tak 7-270ml mleka +2 duze lyzki kasz 10-owoc lub przetrte warzywo 12.30-zupa jarzynowa z wkladka miesna +zoltko i maslo 14-210ml krowiego mleka +lyzka kaszki manny 16-owoc lub budyn, kisiel itp 18-270 mlek kriwego ugotowanego z 2 lyzkami grysiku.

Gość hghg7878
mój niedługo kończy rok nie je obiadów 2 daniowych ogólnie bardzo mało je ma tylko 4 zęby imamy trochę problem bo co poczuje grudkę w jedzeniu to wymiotuje

Gość dr_mena
straszny_kocurze możesz robić kanapeczki z mięsem upieczonym przez siebie, z szyneczka ze sklepu. Ja podaję też z pasztecikiem drobiowym, takim ze sklepu, mały wcina, że ho ho.

Gość dr_mena
mam pytanie co do mleka krowiego. na jakim mleku (krowim, czy modyfikowanym) podajecie np. kluseczki, płatki?

Gość ja podaje na modyfikowanym
na nim robie owsiankę, budyń, kaszke manną itp