Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamadwulatkaaaaa

Pampersy- jak odstawic? pomocy

Polecane posty

Gość mamadwulatkaaaaa

Potrzebuje grupę wsparcia i dobrą rade:) Moje dziecko wie, rozumie o co chodzi ale jakos nam to nie idzie:( Dziś po raz pierwszy zdjełam pampersa na cały dziń i jestem tym dniem wykończona:) ale wiemże to nie bedzie takie proste. Co mówić dziecku jak po raz kolejny robi siusiu na podłoge, dywan,łożko, fotel itp:)? Sama nie wiem czy to dobry pomysł zeby tak chodził bez pampersa po domu cały dzien i sikał wszedzie gdzie popadnie? I nie chodzi mi o to że takaporaroku bo wmieszkaniu mamyciepło, specjalnie zrobiłam trochę cieplej niz zawsze jest:) Tesciowa przekonuje mnie ze to nie jest dobry pomysł bo wszystko bedzie smierdziało??!?!?! Proszę o rady doświadczonych mam:) A moze ktos ma dwulatka którego własnie oducza uzywania pampersa? chetnie pogadam, jestem wykonczona i załamana:) moje dziecko wołaale juz jak robi albo chwle wczesniej zrobiło jak go nauczyć aby chwile poczekało? i jeszcze powiedzcie skąd wziąść cierpliwosc:)hihi

Nie zakładaj pampersa jak jesteście w domu! :) - Inaczej nie ma sensu odstawiać pampersów.Bo jak ma się nauczyć? To nie piesek że wyszkolisz i zapamięta :D Musi cały być obsikany i w zasadzie wszystko w koło by się nauczył że siusiu robi się do nocnika - zresztą to nie problem wytrzeć mokrą plamę. Mój też sikał gdzie popadnie ale za każdym razem mówiłam,,synku jesteś dużym chłopcem,a duży chłopiec robi siusiu do nocniczka." lub ,,bardzo nie ładnie jest robić siusiu na podłogę ( i pokazywałam gdzie trzeba robić).Często również ,,sikałam"z synkiem -tzn on siadał na nocnik ja na kibel. Tak by wiedział gdzie się załatwiamy. Pamietam że przez pierwszy tydzień byłam wykończona ale za to takie zmęczenie procentuje :)

Gość patrząc obiektywnie
ja nie wiem jk mozna dopuszczac d tego by dziecko sikalo gdzie popadnie. Przeciez to logiczne ze chodzisz z malym co chwile do wc i sadzasz go na nocnik! Nie dziw sie ze wszystko osikane skoro nie pilnujesz nie chodzisz za nim itd. zacznij od tego ze zaraz po przebudzeniu sadzasz go siusiu i tak samo przed pojsciem spac potem wysadzaj go coraz czesciej a nie puszczaj w samopas i czekaj az sam przyjdzie!

Nie zakładaj pampersa jak jesteście w domu! :) - Inaczej nie ma sensu odstawiać pampersów.Bo jak ma się nauczyć? To nie piesek że wyszkolisz i zapamięta :D Musi cały być obsikany i w zasadzie wszystko w koło by się nauczył że siusiu robi się do nocnika - zresztą to nie problem wytrzeć mokrą plamę. Mój też sikał gdzie popadnie ale za każdym razem mówiłam,,synku jesteś dużym chłopcem,a duży chłopiec robi siusiu do nocniczka." lub ,,bardzo nie ładnie jest robić siusiu na podłogę ( i pokazywałam gdzie trzeba robić).Często również ,,sikałam"z synkiem -tzn on siadał na nocnik ja na kibel. Tak by wiedział gdzie się załatwiamy. Pamietam że przez pierwszy tydzień byłam wykończona ale za to takie zmęczenie procentuje :)

ja o nauce nocnika decyzje podjelam nagle.mala wstala z dniowej drzemki i juz jej pieluchy nie zalozylam(miala wtedy 2 latka).sikala gdzie popadnie przez 3 dni.mowilam ze tak nie ladnie,ze nocniczek chce jej siusiu i sadzalam ja co 15 minut.ciezko bylo i mialam ochoote zrezygnowac,po tych 3 dniach wiedziala gdzie sie robi siku tylko nie zawsze zdazyla zawolac i wpadki sie zdazaly.potem bylo juz coraz lepiej.kazde siku ladowalo w nocniku.kazdy kto u nas byl w tym czassie bil brawo a malej bardzo sie to podobalo.i udalo sie.na spacery tez jej nie zakladalam pieluchy ,tylko co kilkanascie minut pytalam czy chce siusiu na trawke i ze spacerow wracalysmy bez wpadki.dasz rade.tylko badz spokojna ,dziecko szybko zalapie i to bedzie wasz sukces :)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Cierpliwosci a uda sie, zorganizuj sobie czas tak zebys miala dziecko caly czas na oku, jak boisz sie o dywany czy kanapy, to jaki problem, dywan mozna zwinac na jakis czas, kanapy zabezpieczyc starymi kocami, lepiej jak siusiu wsiaknie w koc niz w kanape. Moj synek mial jakis rok i 10 mc gdy zdecydowalam, koniec z pampersami, pierwszy dzien to bylo przebieranie non stop, ale z kazdym dniem bylo coraz lepiej a cala nauka nie trwala dluzej niz tydzien. Badz wytrwala nie zrazaj sie i nie denerwuj na dziecko.

Gość mamadwulatkaaaaa
dziekuje za opinie:) rano i wieczorem przed spaniem siusiu zawsze robi na kibelek:) juz tak z przyzwyczajenia sam woła, a ztym upilnowaniem hmmm cieżko ponieważrobi siusiu jakby na raty, czasem wstanie z kibelka gdzie zrobi kilka kropel i miną 2 minuty a zrobi kałuże na podłoge:) musiałby siedziec non stop na kibelku:) zbieram siły na jutro- zobaczymyjak to będzie dziękuje za podpowiedzi:)

Gość mamadwulatkaaaaa
ooo koce na kanapie- takie proste rozwiązanie a ja nie wpadłam na to:) zawsze troche pomoze:) dziekuje:)

nie zakladaj pampersa na dzien wogole u mnie wlasnie ,gdy synek mial dwa latka,to zaczelam go uczyc,sikal gdzie popadnie ,a ja chodzilam i scieralam,przyznam ze trwalo to dosc dlugo,gdy sie zesikal mowilam tylko ,ze to nie ladnie i ze trzeba na kibelek.nie denerwuj sie na niego jak nasika i tlumacz spokojnie,a zobaczysz ze nadejdzie taki dzieen ze po prostu zawola,a Ty nie bedziesz mogla w to uwierzyc:-) moim zdaniem nie ma sensu chodzic i sadzac na kibelek co pol godziny.bo dziecko sie przyzwyczai ,ze Ty pamietasz za nie i nie bedzie mu sie chcialo wolac. no i wazne jest to ze jak juz podejmiesz decyzje ze sciagasz pampers,to raz na zawsze,nie rezygnuj,bo potem bedzie jeszcze trudniej. powodzenia:-)

Ja co prawda mam jeszcze trochę czasu do oduczania dziecka od nocnika ale chciałabym się wypowiedzieć co myślę:) Wiem, że to nie będzie proste, ale tak mi się wydaje, że jeśli już decydujemy się na zdjęcie pampersa to dlaczego dziecko chodzi nagie po domu? Przecież My chodzimy ubrani. Zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli dziecko będzie normalnie ubrane to czeka nas mnóstwo prania i częste przebieranie, ale tylko w ten sposób moim zdaniem dziecko się oduczy - sikając w spodnie, będzie czuło dyskomfort (będzie mu mokro i zimno) i samo za jakiś czas będzie szukało rozwiązania, jak temu zaradzić. A My oczywiście mamy mu to jak najczęściej pokazywać, podpowiadać i dopingować:)

Gość mamadwulatkaaaaa
nie no moje dziecko chodzi ubrane:), majteczki i spodnie tylko zdjełam papmersa:) a z tym mokro że mu bedzie to własnie mam pytaie- bo moje dziecko woła siusiu zaraz jak zrobi i biegnie zeby sie przebrać nawet chwile nie pochodzi "posikany" a moze powinnam chwile odczekać zanim go przebiore? niech poczuje? sama nie wiem:)

ja kupilam pieluszki treningowe- majteczki. w tesco 20 sztuk po 19 zl. mala dziś zuzyla 2 takie pieluszki a to tylko dlatego ze tatuś nie zdazyl jej wysadzic na nocnik jak robila kupę :-/ Pozatym ladnie sikala na nocniczek. Z dzisiejszego dnia jestem zadowolona. wysadzam ją co pól godziny mniejw iecej. czasem sie wysika czasem nie... ale pielucha byla suuchutka :) Na noc zalozylam normalnego pampersa.

Gość Gabkkkkkoooooooo
Dokladnie, dziecko musi byc ubrane, zeby mialo mokro i wiedzialo ze zrobilo siusiu i cos jest nie tak, trzeba sie zaopatrzyc w majteczki i przygotowac sporo ubranek na te pierwsze dni bez pampersa.

mozesz sprobowac zeby pochodzil posikany,ale pewnie i tak to nic nie da. moj mogl nawet pol dnia mokry chodzic ,,ale mu nie przeszkadzalo i tym samym nie przyspieszylo wolania. Twoj synek jest naprawde na dobrej drodze,skoro juz rano i wieczorem sam wola,jeszcze chwilke i bedzie zawsze wolal,zobaczysz bedzie dobrze,ani sie obejrzysz,a pampers pojdzie w zapomnienie:-)

o nie ja mojej w majteczkach bawelnianych pozwolilam biegac tylko raz... potem pralam dywan, materac z łóżka i wmywalam chyba z 20 razy podlogę bo ona szla i sikala i miala frajde bo jak sie robily kaluże to chciala sie w tym bawić. zdecydowanie lepsze te majteczki- pieluszka zaklądana jak majteczki

MaMani,wiesz co ,wydaje mi sie ze Twoja coreczka jest jeszcze po prostu za mala i dlatego bawi ja ta zabawa w kaluzach. dwulatki to juz troche takie madrzejsze:-))o ile tak mozna powiedziec.

hmm w sumie to 5 miesiecy roznicy... ale zobaczymy. dzis jestem z niej zadowolona nawet jak nie bedzie wolac to i tak jest wielki plus bo sie oswaja z nocniczkiem no i zawsze to mniej pieluch idzie, a u nas teraz pieluch schodzi strasznieeee dużo.

wiem ,wiem ,pampersow ida ogromne ilosci. u mnie wlasnie w tym tygodniu starszy trzylatek przestal sikac w nocy,wiem ze to jeszcze nie beda wszystkie noce suche,ale juz nie zamierzam dla niego pampersow kupowac:-) 5 miesiecy roznicy to jest jednak dosc duzo,szczegolnie u takich maluchow:-)choc mowi sie ze dziewczynki szybciej zalapuja.

ja sie zastanawiam dlaczego tak jest ze mania calkiem chetnie siada na nocniczek za to jak ja sadzam na toalecie to biedna sie tak strasznie boi. cala sie robi sztywna placze i krzyczy... czego ona sie tak boi? mam nadzieje ze to jej przejdzie.

kibelek jest za duzy dla niej po prostu! moze boi sie ze wpadnie,nie sadzaj jej na nim w zadnym wypadku bo sie zrazi. jesli bardzo chcesz,to sa takie fajne nakladki na sedes dla dzieci,jak nalozysz to wtedy nie ma takiego wielkiego otworu i moze wtedy bedzie chciala,ale naprawde nie na sile ,bo bedzie nieciekawie.

sylwia wlasnie mamy taką naklądke i ona sie na niej boi. woli nocniczek :D Mania byla (aż) :P 2 razy w żłobku i tam dzieci sikaly na nocniczek i teraz ten nocniczek naprawde ją pociąga bardzo chetnie na niego siada :D szkoda ze po tych 2 wyjsciach odrazu zachorowala :(:(:( bo by jej takie chodzenie do żlobka dużo dalo. taka byla zadowolona ze idzie do dzieci :(:( buuu :( No ale co zrobic. byla 2 razy i zapalenie krtani a odniej zlapal Kornelek i dziś bylismy u lekarza- wirusowe zapalenie gradla i powoli zlązi na oskrzela i antybiotyk buuu :(

Gość mamadwulatkaaaaa
halo jest tujakaś mama walcząca z pampersami?:) ja juz trzeci dzien nie zakładam i jestem wykonczona i czuje ze zaraz się poddam i założe papmersa juz sama nie wiem czymam chodzic za dzieckiem i ciągle przypominac mu ze nie ma pieluszki , czyczekac jak zawoła ( ale woła zawsze w trakcie to na kibelek nie zdązamy) czy sadzac co gozine? czy pół,? tylko ze on nie chce siadać za bardzo, ale jakjuz usiadzie to siusiu zrobi ehh, wiem ze nie na siłe:) moze jakies nagrody?kary zadziałają? czekam na jakies opinie

witam my nadal walczymy z tym ze ja zakladam te pieluszki treningowe. moze nam to zajac jeszcze za 2 lata , jak tak dalej pójdzie :D Mała raz usiadzie na nocnik i sie slicznie wysika a innym razem fochy i nie siadzie i leje w pieluche. Twardym trza być. mamo drulatka damy rade :D a jak nie damy to po 18 roku życia sami się oduczą :P:D:D:D

mamodwulatka------nie poddawaj sie ,3 dni to jest bardzo bardzo krotko,ja tez mialam kryzys gdzies po tygodniu,ale sie nie poddalam. jezeli teraz sie poddasz to pozniej bedzie jeszcze gorzej,naprawde. popatrz na to tak :ze to juz te 3 dni za wami,czyli o 3 mniej. a jak teraz zalozysz,to potem bedzie znowu wszystko od poczatku.

Gość mamadwulatkaaaaa
nowiem wiem ze jak załoze teraz pampersa to później bedzie gorzej ale chwilami mam ochote załozyc:) wkładam mu w majteczki pociętą pieluche tetrową ale taki malutki kawałek żeby wsiąkało a nie ciekło ciurkiem:) teraz staram się po każdym siusiu na nocnik ( dzis siusia na nocnik nie na kibelek jak wczesniej) dać mu nagrode,albo mówię pogramybalonem jak zrobisz siusiu na nocnik itp i troche da się przekupiać:) ajak nie chce siadać to mówię że mama nie ma czasu się bawić bo musi ciągle prać bo sika w ubrania:) tylko moje dziecko na to otworzyło mi pralkę i włozyło ciuszki:) mamani> te [pieluszkitreningowe uzywałam ale on traktował je jak pampersyzwykłe,chyba ze o innychpiszesz niż jamysle:) nawet jakmu zalozyłam tetrową całą to nie mowił ze zrobił siusiu tez traktował ją jak pampersa a jak ma tylko malutki kawałek i siusia to mówi że robi:) hihih dobrei to:) mamani> ty sama sadzasz co jakis czas? co ile sadzasz?

Gość mamadwulatkaaaaa
chyba troche bez składu i ładu napisałam:) sorki moje dziecko do tego wszystkiego przestało spać w dzien:) do tej porychociaz godzinke dziennie miałam na nabranie nowychsił a teraz dopiero wieczorkiem:)

jak otworzy oczy to odrazu ja myk na nocnik taką zaspana i wtedy ladnie nasika, potem jak mleko wypije to 20 minut poźniej na nocnik, potem po herbatce 20 minut po... a potem co 30-40 minut i czasem nasika a czasem posiedzi i pusto w nocniku no to zaklądam spowrotem pieluche i zanów czekam pól godz... tez jej daje rózne nagrody. chyba najbardziej na nią dzialą to ze jak nasika to pojdziemy do lązienki wylac siki i bedzie mogla spóścić wode w toalecie :D:D strasznie jej sie to podoba :D

Gość mamadwulatkaaaaa
:):):) a jeszcze mam takie pytanie bo nie wiemco robić , idziemy dzis do moich rodzicow na imieniny i co zakładac pampersa?czynie:)?przez tą nauke nie chce mi sie z domu ruszać!