Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem wątpiąca

Szukam dowodów na istnienie Boga

Polecane posty

Gość wycalowana dupka
kobieto :D powalasz mnie przykladami :D

Gość religia to forma upośledzenia
umyslowego.Nic dodac nic ująć. :classic_cool: zal.pl

Gość Żeby zrozumieć
wiarę w Boga człowiek musi być inteligentny a nie mieć dupy za głowę.

Gość jestem wątpiąca
wiara nie winika z dowodów. Wiara to zaufanie, a dowód to nauka. To ta jakbys powiedziala dziecku pokocham Cie, ale przekonaj mnie, ze warto. Moj temat, też nieco źle sformułowałam, dowody w ""

Gość kobieta z dupą zamiast głowy
Myrevin, w takim razie rozstrzygnij te przesłanki? Skoro obiektywnie da się powiedzieć, że bóg istnieje to i obiektywnie da się określić jakiś dowód na jego istnienie. Pycha to za mocne słowo. Zresztą tak samo jak obiektywne stwierdzenie, że bóg istnieje. To jest hipoteza, zresztą irracjonalna ;)

nie istnienie boga to też jest założenie, a nie prawda absolutna i ostateczna, ale bardziej do mnie przemawia i jej się właśnie trzymam.

14:52 [zgłoś do usunięcia] jestem wątpiąca Wykluczając istnienie Boga w taki sposob w jaki Wy to robicie, stawiacie sie ponad nawet naukę, która jeszcze tyle nie odkryła. Natomiast WY wiecie na 100% bez zadnej wątpliwości, ze Boga nie ma. Nie dostrzegacie tego, ze zachowujecie sie jak butne dzieci? słuchaj, nauka nie udowodniła nieistnienia wielu innych istot, nie tylko bogów - nie ma dowodów na nieistnienie jednorożców, smoków, elfów i krasnali. one wszystkie mogą więc istnieć, gdzieś, nieodkryte, może na innych planetach? wiesz, mogę sobie wymyślić dowolne istoty i powiedzieć, że one istnieją np. głęboko pod ziemią albo na Plutonie i co - nauka wcale nie udowodni mi, że się mylę. to może uwierzmy w te wszystkie smoki i elfy, skoro nauka nie może ich zweryfikować.

Gość jedna zakonnica
w swojej obsesyjnej wierze wzięła ślub z Jezusem we śnie, udowadniając to tym że dostała od Jezusa obrączkę wykonaną z napletka po obrzezaniu Jezusa. Obsesje seksualne potrafią przybrać najdziwniejsze formy.

myłam dzisiaj ;) 🖐️

„Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym sercem moim, wpadną w sprawiedliwe ręce moje. Powiedz grzesznikom, że zawsze na nich czekam, wsłuchuję się w tętno ich serca, kiedy uderzy dla mnie. Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła, a jeżeli udaremnią wszystkie moje łaski, poczynam się gniewać na nich, zostawiając ich samym sobie i daję im, czego pragną” (Dz. 1728). http://www.faustyna.eu/zgromadzenie_pl2.htm Katarzyna Szymon wielokrotnie, na oczach licznych świadków, otrzymywała Komunię Świętą z Nieba. Wiele razy, jak zeznają naoczni świadkowie: „Komunia Święta schodziła z Nieba i spoczywała na jej ustach”, lub „Hostia z odległości około 1,5 m szła w powietrzu w kierunku Katarzyny i zatrzymywała się na jej ustach”. Widać to na zdjęciach, które wykonał kapłan z Czech. Na zdjęciach widoczne są także krwawe łzy oraz Rany Korony Cierniowej. http://www.katarzynaszymon.pl/index3.html

Gość Do kobiety z dupskiem zamiast
i nic nie pomogło ? To szkoda.

nie śmierdzi, czyli pomogło. :-o

Ale rozum ci szwankuje ?

Gość jestem wątpiąca
te verde tak jestem tchurzem w tej sprawie, bo watpie, bo nie potrafie obronic wiary w Boga, ale nie dlatego, ze chcialabym wierzyc tylko w siebie. Wiem, ze Zło, przysłania mi to dobro.

a skąd takie przypuszczenie?

"Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła" strach się bać :P ciekawe, że jakoś żyje mi się nieźle, wyrzutów sumienia z powodu ateizmu nie mam żadnych, niepowodzenia i cierpienia - w granicach przeciętności w życiu, burze i pioruny - ciekawe zjawiska atmosferyczne, nawet lubię oglądać pioruny nocą, ale żaden jeszcze mnie nie trafił :) fakt - tylko ten głos kościoła mnie gnębi stale, bo na kościele są głośniki, które nadają na całe osiedle, cholera jasna 😡

IMHO, bo obiektywizm tez jest uzależniony od rozumowania a ile osób tyle rozumowań. Więc pewno nie istnieje ta naprawdę. ;) Nie można jak na razie podważyć bezsprzecznie wiarygodności biblii. I nie mam na myśli tego że większość wydarzeń w niej opisanych można zinterpretować na co najmniej dwa sposoby. Co prawda nie wiem co tak naprawdę wyprowadziło Mojżesza i spółkę z Egiptu. Ale to nie powód bym jako racjonalista całość potraktował jak baśń Andersena. Ja mówię nie wiem. Nie tworzę ze swojej logiki(a tylko ją mam) kolejne wiary. Kieruje się w życiu zdrowym rozsądkiem nie nakazami religijnymi. Natomiast jako istota mająca świadomość swych ograniczeń nie ośmielam się tego osądzać jednoznacznie. Mimo że to co dziś reprezentują sobą tz grupy wyznaniowe (religie) zupełnie mi się nie podoba, to tacy sami ułomni ludzie jak ja.

Z posługiwania się logiką.

Gość mnie się zdaje
że św. Faustyna , była chora na tą samą chorobęco św Ludgarda z Aywieres (1182-1246), jedna i druga miała te same objawy.

Gość jestem wątpiąca
Zgadzam sie z Myrevin i to "niewiem" o ktorym piszesz, to jest wlasnie moja watpliwość.

Gość jestem wątpiąca
czyli na co była chora?

"Katarzyna Szymon wielokrotnie, na oczach licznych świadków, otrzymywała Komunię Świętą z Nieba. Wiele razy, jak zeznają naoczni świadkowie: „Komunia Święta schodziła z Nieba i spoczywała na jej ustach”, lub „Hostia z odległości około 1,5 m szła w powietrzu w kierunku Katarzyny i zatrzymywała się na jej ustach”. Widać to na zdjęciach, które wykonał kapłan z Czech. Na zdjęciach widoczne są także krwawe łzy oraz Rany Korony Cierniowej." takie rzeczy też mnie zawsze rozśmieszają do łez :D fajne "dowody" na istnienie wszechmocnego boga :D nie, żeby tak np. zstąpił na ziemię i zrobił porządek z krajami, w których łamane są prawa człowieka, czy z klęską głodu, dostarczył nam trochę więcej wody pitnej, energii i żywności.... nie, za to robi jakieś kretyńskie drobne sztuczki magiczne, jak jakiś cholerny David Copperfield, bzdurna pokazówka - i to łykają naiwni wierzący jak młode pelikany :O :P wiara to jednak zaprzeczenie rozumu 🖐️

wiara to jednak zaprzeczenie rozumu } Przesada. Rozum nie jest wstanie ogarnąć wszystkiego stąd niektórym pozostaje wiara.

Gość wycalowana dupka
heh chwile mnie nie bylo i juz zdazyliscie sie poobsrywac :o:D

po prostu chodziło mi o to, że niektórzy chyba tracą z oczu realny obraz świata, bo dają je sobie mydlić takimi durnymi historyjkami, jak o tej latającej hostii.

Gość jestem wątpiąca
anyżówka * Tobie juz dziekujemy

Gość jestem wątpiąca
nas nie interesuje o co Tobie chodzi.