Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem wątpiąca

Szukam dowodów na istnienie Boga

Polecane posty

Gość wycalowana dupka
mnie interesuje :o:P

wątpiąca - daruj sobie, bo po pierwsze to jest forum publiczne, a nie Twoje prywatne, żebyś ludziom dyktowała, kiedy mają się odzywać :) a po drugie niezłą prowokację wymyśliłaś, szkoda, że kafeteryjna społeczność chyba troszkę Cię zawiodła, bo widzę, że w rzeczywistości to nie jesteś wątpiąca, tylko wierząca na maksa i szukasz tu tylko ludzi podobnych do siebie. jest kilka topików, na których możesz ich znaleźć, czemu nie poszukasz?

Gość kobieta z dupą zamiast głowy
stawiając tezę "bóg istnieje" trzeba by ją poprzeć dowodami, bo inaczej staje się hipotezom czyli gdybaniem. stawiając tezę "bóg nie istnieje" jest o tyle prościej, że udowadniać praktycznie nie trzeba bo i co, skoro dowodów na tezę o istnieniu nie ma? poprawcie mnie jak się mylę.

Na wiele teorii nie ma dowodów. Czy jako racjonalistka możesz się z tym zgodzić że bóg jest jedną z teorii powstania wszechświata. Czy wrzucisz też wszystkie światłe teorie włącznie z niektórymi teoriami Einsteina do jednego worka z bogiem ? Tylko dla tego że na ich potwierdzenie nie ma jak na razie żadnych dowodów. :D

Gość jestem wątpiąca
to sobie załużcie swój topik o ignorancji

Myrevin - tylko weź pod uwagę, że wszelkie hipotezy naukowe o powstaniu świata opierają się na jakichś realnych podstawach, w każdym bądź razie lepszych niż widzimisię jakichś starożytnych pasterzy.

Gość wycalowana dupka
ale my chcemy tutaj :P co prawda tylko czytam ale ciekawe, ciekawe... :D

2 wojna światowa była kara za grzechy „Widzieliście piekło, dokąd idą dusze biednych grzeszników. Aby ich ratować, Bóg chce ustanowić na świecie nabożeństwo do mego Niepokalanego Serca. Jeśli zrobi się to, co ja wam mówię, wiele dusz zostanie uratowanych, nastanie pokój na świecie. Wojna się skończy. Ale jeżeli się nie przestanie obrażać Boga, to za pontyfikatu Piusa XI rozpocznie się druga, gorsza. Kiedy ujrzycie noc oświetloną przez nieznane światło, wiedzcie, że to jest wielki znak, który wam Bóg daje, że ukarze świat za jego zbrodnie przez wojnę, głód i prześladowania Kościoła i Ojca Świętego. Żeby temu zapobiec, przyjdę, by żądać poświęcenia Rosji memu Niepokalanemu Sercu i ofiarowania Komunii św. w pierwsze soboty na zadośćuczynienie. Jeżeli ludzie me życzenia spełnią, Rosja nawróci się i zapanuje pokój, jeżeli nie, Rosja rozszerzy swoje błędne nauki po świecie, wywołując wojny i prześladowania Kościoła. Sprawiedliwi będą męczeni, Ojciec Święty będzie bardzo cierpieć, wiele narodów zostanie zniszczonych, na koniec zatriumfuje moje Niepokalane Serce. Ojciec Święty poświęci mi Rosję, która się nawróci, a dla świata nastanie okres pokoju.” http://www.1oaza1.za.pl/objawienia%20fatimskie.htm

P.s odnośnie mojej logiki. Stwierdzenie, że jest z nią coś nie tak jest trochę patetyczne, nie sądzisz? jako racjonalistka powiem, że bóg to jedna z teorii, możliwości, niekoniecznie słusznych i logicznych.

Czy aby na pewno znamy prawdę o otaczającym nas wszechświecie? Model wszechświata uznawany przez główny nurt naukowy zakłada, że wszechświat formowany jest przez pierwotną siłę - GRAWITACJĘ. Okazuje się jednak, iż istnieje model o wiele lepiej wyjaśniający zjawiska, które obserwujemy. "Wielki wybuch", "rozszerzający się wszechświat", "czarne dziury", "ciemna materia", "ciemna energia" - to zjawiska zmyślone, by wyjaśnić anomalie niepasujące do "oficjalnego" grawitacyjnego modelu. To nie grawitacja jest spoiwem trzymającym ten świat do kupy. Istnieje siła miliardy razy mocniejsza od niej. Siłą tą jest PRĄD ELEKTRYCZNY oraz tworzone przezeń pole elektromagnetyczne. Według modelu elektrycznego gwiazdy nie są piekłem nuklearnej fuzji, a jedynie transformatorami energii - prądu elektrycznego, który przepływa przez wszechświat niewyobrażalnie wielkimi strumieniami. Elektryczny model w łatwy sposób pozwala wyjaśnić nie tylko zjawiska astronomiczne i działanie wszechświata, ale także mity i wizerunki bóstw sprzed tysięcy lat. Wtedy to nasi praprzodkowie widzieli na niebie plazmowe zjawiska dziś już nieobecne... Dlaczego model elektryczny nie został dotychczas uznany przez oficjalną naukę i nie naucza się go w szkołach? Czy ktoś obawia się upowszechnienia faktu, że wszechświat jest wielką bańką energii? Jakie byłyby tego konsekwencje? Czy ktokolwiek miałby ochotę płacić coraz większe kwoty za energię elektryczną? Za coś, z czego składa się wszechświat i czego jest wszędzie pod dostatkiem?... Film po którym jeszcze bardziej przejdzie Ci ochota płacenia rachunków za prąd elektryczny. http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=4709040975433652394&hl=pl&fs=true

--> anyżówka * { Myrevin - tylko weź pod uwagę, że wszelkie hipotezy naukowe o powstaniu świata opierają się na jakichś realnych podstawach, w każdym bądź razie lepszych niż widzimisię jakichś starożytnych pasterzy. } No jednak biblia to trochę więcej jak widzimisię pasterzy. I nie mam na myśli tutaj religii, które powstały w oparciu o tą księgę.. bo to już dzieło ludzi, ludzi interesownych jak najbardziej. Szkoda że na zwojach z Qumran kościół położył łapę.

merkaba - uważam, ze treści, które tu szerzysz, są nie tylko przerażająco bezmyślne, ale i niebezpieczne ;P "2 wojna światowa była kara za grzechy " - stąd niedaleko do stwierdzenia, że Hitler i Stalin to byli wierni słudzy boga, którzy wypełniali jego wolę :O może powinniśmy ich jeszcze oczyścić z wszelkich zarzutów :O może powinniśmy uznać, że zbrodnie wojenne były słuszne i sprawiedliwe, że się ludzkości "należały" ? idąc tym tropem, zaraz jakiś nawiedzony fanatyk, który przypadkiem dojdzie do władzy, stwierdzi, że ludzkość nada grzeszy i trzeba by rozpętać trzecią wojnę :O leczcie się na głowę, wy fanatycy religijni :P

Gość jestem wątpiąca
Kiedys bedziecie plakac rzewnymi łzami. Wiecie o czym swiadczy wasza ignorancja w tym temacie i to, ze nadal rozmawiacie, o tym, ze oprocz tego racjonalizmu, materializmu w kazdej postacci nadal czujecie sie puste. Nikt, kto naprawde posiadl część madrosci tego swiata nie wykarze sie taka ignorancja i pewnościa. Tymi ostatnimi cechami odznaczaja tylko głupcy.

Gość jestem wątpiąca
wykaże oczywiście.

Jeśli ktoś mówi z całą pewnością że boga nie ma, daje tym samym świadectwo ze w to wierzy, że z tego nie wierzenia w boga zrobił sobie wiarę w jego nieistnienie. IMHO, nie można mówić że jest to racjonalne.

teraz wiesz dlaczego bug dopuszcza głód katastrofy i wojny to były objawienia fatimskie gdyby ludzie się modlili to by nie dopuścił tego

racjonalista stawia na rozum i przez pryzmat rozumu analizuje. istnienie boga zaprzecza rozumowaniu, więc też jest negowana przez racjonalistów.

merkaba - wierzysz w takiego boga, który dopuszcza głód, wojny i katastrofy, bo ludzie się do niego dostatecznie nie modlą? :O no sorry, ale jak to ma coś wspólnego z miłością, sprawiedliwością i dobrocią, to ja jestem święta Weronika :P w ogóle to jak można wierzyć w takie dardanelskie głupoty????

Żadne zwoje stare jak świat( ;) no bo dokładny wiek jest nie do ustalenia) nie mówią o krasnoludkach. Wyjście żydów z Egiptu jest twoim zdaniem baśnią z tysiąca i jednej nocy ?

gdybym wiare w boga miala opierac na bibli, chybabym skoczyla. takiego boga to ja nie chce

zwoje? ludowe legendy o krasnalach i innych elfach, gnomach, czy też innych świteziankach są co najmniej równie stare, jak te Twoje zwoje :)

To w takim razie moje rozumowanie jest ułomne, bo zaprzecza.

rozumowanie logiczne oczywiście ;)

wierzący twierdzą, że bóg niby jest doskonały, a co chwilę wyskakują z takimi rewelacjami, z których wynika, że nie tylko daleko mu do doskonałości, ale jest nawet gorszy, niż wielu ludzi :O gdybym ja była bogiem, to zamiast oczekiwać pokłonów, modlitw i innych głupot, kazałabym ludziom uczciwie pracować, żyć w pokoju i zgodzie, nakazałabym zdrowy tryb życia, zdrowe relacje społeczne i zdobywać wiedzę, bo to są prawdziwe wartości, a nie klepanie paciorków. powiedziałabym ludziom, że mają żyć dobrze, bo dzięki temu ich świat będzie lepszy dla nich wszystkich, a nie dlatego, że po śmierci dostaną za to jakąś nagrodę. bóg przedstawiany przez wierzących jest dla mnie prymitywny i głupi, nie robi nic dobrego, niby daje nakazy moralne, ale sam łamie je bez przerwy, czczenie go jest ważniejsze, niż dobre życie, co sugeruje, że to egocentryczny narcyz, małostkowy i żądny tylko pochlebstw i poddaństwa.

rozumowanie logiczne oczywiście } Nie, po prostu za bardzo mu ufasz że jesteś za pomocą rozumu znaleźć wytłumaczenie na wszystko w otaczającym cię świecie. Za pewna jesteś ludzkiego pojmowania. Takie mam wrażenie. ;) { zwoje? ludowe legendy o krasnalach i innych elfach, gnomach, czy też innych świteziankach są co najmniej równie stare, jak te Twoje zwoje } Wiesz że Troja jeszcze nie tak dawno była miastem wyłącznie ze starej baśni ? ;)

Myrevin - a za pomocą czego jeszcze chcesz zdobywać wiedzę, oprócz ludzkiego rozumu? masz jeszcze jakiś inny rozum w zanadrzu? :)

no nic, jeśli Myrevin odpowie, jakim jeszcze umysłem dysponuje, oprócz ludzkiego (a to mnie bardzo ciekawi), to będę musiała przeczytać to kiedy indziej, tymczasem trzymajcie się i uważajcie na różne instytucje, które robią ludziom wodę z mózgu 🖐️