Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hero

trądzik hormonalny-tarczyca???????????

Polecane posty

Hej, robilam ostatnio badania hormonow mysląc że pewnie mam dużo męskich skoro psuje mi sie cera ostatnio. Atu męskie hormony w normie za to za dużo estrogenów, wysoka prolaktyna i hormon tarczycy sugerujący niedoczynnośc. Czy ktoś tak mial? Dotąd leczyla mnie gin-endokrynolog, ale ona nic nie wie o tarczycy. Czy to tarczyca i prolaktyna powoduja trądzik?

Tak, prolaktyna może powodować trądzik ale Twoja lekarka o tym powinna wiedzieć.Ja osobiście nie wiem, czy mam za wysoką prolaktynę ale na trądzik bardzo pomógł mi olej z nasion z wiesiołka w kapsułkach.Dzięki niemu cera bardzo sie polepszyła i wyregulował mi sie też okres, ponieważ wiesiołek dobrze wpływa na gruczoły.

Gość martulkaaaaa
za wysoka prolaktyna może być skutkeim niedoczynności więc zabierając się za leczenie warto najpierw pobrać trochę hormony tarczycy i zobaczyć, czy to już samo nie pomoże a jeżeli nie pomoze, wtedy brać coś na obniżenie prolaktyny nie ma sensu truć się naraz, bo jeżeli to wina tarczycy, leki na prolaktynę i tak nie będą skuteczne

Gość martulkaaaaa
ja miałam trądzik całe lata, kilka lat temu zaczął ustępować, ale nie wiem, czy było to zwiazane z leczeniem niedoczynności niestety pojawił się trądzik różowaty, lekarz mówi, że to od tarczycy

ja też mam niedoczynność tarczycy ale nie mam trądziku więc wątpie czy to może byc przyczyna....choć to zależy oczywiście od rodzaju skóry

Gość hdgjgj
co to za glupie wklejanie reklam! Napiszcie jesli cos jeszcze wiecie.

czy ktos podejrzewa u siebie zwiazek malego trądziku z prolaktyna i tarczyca?

Gość marceliiiinkaaaa
ja tez biore olej z wiesiołka w kaspułkach:) nie wiem nic o prolaktynie i trądziku:) ale wiem, że czasem warto przeczekac az organizm sam sie ureguluje Tez myslalam, że gule mam od hormonów a wystarczylo to przeczekac:)

Gość maaarta8912
temat troche stary ale może ktoś mi odpowie;) ja mam niedoczynność tarczycy o której dowiedziałam się jakoś w listopadzie 2009 roku, mam do tego problemy z trądzikiem już zresztą od ładnych paru lat, jakieś 7 lat, teraz mam 20 lat, i mam takie pytanie do forumowiczek czy niedoczynność tarczycy może nasilać trądzik? zrobiłam sobie dodatkowo wszystkie potrzebne badania hormonalne hormonów płciowych, ponieważ odkąd zaczełam chorować na tarczyce oprócz zaostrzenia trądziku pojawiło się zbędne owłosienie na brodzie, baczki i wąsik szybciej odrasta, nie mówiąc już o ciele:( włosy są gęstsze, ciemniejsze dłuższe i szybciej odrastają po depilacji:( ale okazało się że badania hormonów płciowych są ok, nie mam ani podwyższonego testosteronu na co wskazywałby ten trądzik i włoski na twarzy i ciele, ani żadnego pcos, ginekolog stwierdził tylko że mam troszkę podwyższony LH, i pomimo iż powinnam się w sumie z tego cieszyć to jednak wcale tak nie jest bo myślałam że w końcu dowiem się dlaczego mając 20 lat wciąż męcze się z tym cholerstwem i do tego doszły te włoski, nie wiem co u mnie to powoduje i to jest najgorsze, a lekarze mi mówią że taka moja uroda:( jestem załamana, leczenie dermatologiczne też nic nie daje, a używałam przeróżnych maści i antybiotyki łykałam i nic, czy ktoś z was tak miał, że wszystko z hormonami i budową jajników było ok a mimo to chorował na trądzik i włoski? a z tą moją tarczycą to też są dziwne rzeczy bo zaczełam brać euthyrox 25 w połowie listopada, po miesiącu jakoś 16 grudnia zrobiłam ponownie badania tsh i z 6, 92 spadło do normy 2,32 oczywiście lekarstwo dalej brałam taką samą dawkę bo tak mi kazała lekarz i wszystko było by dobrze gdyby nie fakt że gdy zrobiłam ponowne badania 26 lutego to okazało się że znowu mam podwyższone TSH do 6,74 pomimo brania lekarstwa, czyli hormony wróciły sobie do stanu sprzed leczenia:(, sama pani doktor się zdziwiła dlaczego się tak stało:( tymbardziej że zrobiłam sobie pod koniec lutego usg tarczycy i przeciwciała i wszystko jest ok, mam tylko małą tarczyce (12 a powinno być w moim wieku gdzieś 18), ale nie ma żadnych guzków, stanów zapalnych ani nic podobnego, miał może ktoś podobną sytuację z poprawą a później nagłym pogorszeniem??? będę wdzięczna za jakąś odpowiedź i sorry kochane że takie wypociny długie ale mam tyle pytań i niepewności związanych z tym że po prostu chciałam się wygadać i poradzić na forum bo ręce opadają, lekarze zdają się sami nie wiedzieć jak mi pomóc a ja nie wiem jak sobie z tym sama poradzić:(

Gość kilcia
Do maaarty8912 Trądzik może być objawem niedoczynności tarczycy,ale nie musi. Trądzik (jakikolwiek)najczęściej jest wynikiem zaburzeń hormonalnych, nie tylko tarczycy.Może byś wynikiem np. hiperprolaktynemii.Nadmierne owłosienie (hirsutyzm) też jest związane z hormonami.Myślę,że tarczycę masz chorą (lub wahająca się między wynikami) z powodu właśnie hiperprolaktynemii.Czasem hiperprolaktynemia jest wynikiem pierwotnej niedoczynności tarczycy i trzeba leczyć tarczycę.Myślę,ze warto by było gdybyś zrobiła poziom prolaktyny (tylko koniecznie na czczo, bo pokarm wpływa na jej poziom),DHEA-S(to jest androgen wydzielany przez nadnercza),kortyzol i ACTH( godzina 7 rano).Nie musisz mieć problemów z testosteronem żeby mieć hirsutyzm (inne androgeny też go powodują).

Gość maaarta8912
Do kilci Dzięki za odp. 4 maja byłam jeszcze raz u ginekologa bo wcześniej dał mi skierowanie na badania i z wynikami kazał przyjść na początku maja. Miedzy innymi zrobiłam właśnie DHEA S oraz androstendion, LH, FSH estradiol i progesteron. Prolaktyne robiłam ok. 2 miesięcy wcześniej i nie była ona robiona w jakiś określony przez lekarza dzień cyklu tylko w dowolnym dniu na czczo i po wzięciu euthyroksu i wyszła mi 152,6 przy normie 102-496, także nie wiem czy możliwe jest bym miała hiperprolaktynemie bo jeszcze słyszałam o badaniach prolaktyny z obciążeniem czego ja nie miałam. Progesteron robiłam w 22 dniu cyklu i wyszedł za niski, podobnie jak LH, FSH i estradiol robione w 2 dniu cyklu-też za niskie, no LH załapało się ledwo w wartościach referencyjnych:) przy dolnej granicy. DHEAS i androstendion robione w 2 dniu cyklu są ok, chociaż uważam że mogły być troszkę niższe, bo są bardziej przy górnej dopuszczalnej granicy, no ale ginekolog stwierdził, że z nimi jest ok tylko mam za mało kobiecych hormonów. Wszystkie te badania kazał mi zrobić na czczo, rano (ok. 8) i bez euthyroksu. O badaniu kortyzolu i ACTH nic nie wspomniał. Tarczyca się powoli wyrównuje, choć zwiększył mi dawkę leku o pół tabletki, teraz biorę 50N i jak dobrze pójdzie to już przy niej zostanę. Na koniec wypisał mi tabletki anty yasminelle i niedługo zacznę brać bo zbliża się okres. Tylko trochę się boje bo naczytałam się w necie, że skutkiem ubocznym jest często trądzik i rzeczywiście wiele osób to potwierdziło:( skoro tak jest to branie ich mija się zupełnie z celem w moim przypadku:) A właśnie, przez ostatnie 3 miesiące mam regularny okres co mnie dziwi przy takich zaburzeniach hormonalnych. Zaciekawiłaś mnie Kilcia tymi badaniami kortyzolu i ACTH oraz hiperprolaktynemią. Nie wiem dokładnie kiedy je zrobić, w jakimś określonym dniu cyklu?? o określonej godzinie?? napisałaś że o godz 7 rano ACTH i podobnie rano kortyzol, tylko z tego co czytałam Kortyzol robi się w cyklu dobowym przynajmniej rano do godz. 8 i później ok 16 godziny, żeby wynik były wiarygodny. Co o tym myslisz?? Zastanawiam się jeszcze czy robić prolaktynę z obciążeniem i jeśli tak to w jakie dni cyklu i o której?? Z góry dzięki za odpowiedź;) i sorry że znowu tyle:) jak inni mają jakieś cenne uwagi to również proszę o odp, będę wdzięczna;)

też miałam chwilowe problemy z cerą, nasiliło się to zwłaszcza jak zaczęłam brać tabletki anty... kombinowałam z różnymi kosmetykami, w efekcie trafiłam na silicosan i powiem Wam, zauważyłam zdecydowaną poprawę. obecnie coś mi wyskoczy najwyżej przed okresem, a tak to skóra nawet się nie błyszczy :)

Gość maaarta8912
Do miodowocynamonowo Eeee nie wierze w takie maści. Kolejna ściema, która nic nie daje, trądzik hormonalny można mazać wszystkim tylko PO CO??? Maści tu nic nie pomogą, jedynie w najlepszym wypadku troche załagodzą skutki, o ile nie przesuszą skóry i nie pogorszą stanu cery:) często niestety tak się dzieje, przynajmniej u mnie. Czy ktoś ma jakieś cenne spostrzeżenia odnośnie tego co napisałam na temat tarczycy i problemów z hormonami i trądzikiem?? Z góry dzięki;)

Gość Kilcia
Do maaarty8912 Jeśli miałabyś mieć hiperprolaktynemię to raczej czynnościową (ale tu trzeba by było wykonać test z metoklopramidem). Jeżeli wzrost prolaktyny po podaniu MPC będzie co najmniej 6 razy większy od pierwszego wyniku to masz hiperprolaktynemię czynnościową. Jeśli wzrost będzie mniejszy jak 6 razy to nie ma hiperprolaktynemii.Tak na prawdę jeśli chodzi o różnicowanie hiperprolaktynemii (?) ,kortyzolu i ACTH to zajmuje się tym endokrynolog.Jeśli chodzi o kortyzol,ACTH czy prolaktynę to nie ma znaczenia dzień cyklu. Ale kortyzol i ACTH musisz koniecznie zrobić o godz. 7 najpóźniej o 8,bo to są hormony które zmieniają się w ciągu doby.Na początek zrób tylko raz kortyzol i raz ACTH, jeśli wyniki będą ok,to nie ma potrzeby dalej sprawdzania. A Ty mówisz o rytmie dobowym, go się raczej wykonuje jak coś dzieje się z kortyzolem lub/i ACTH (problem jest jeśli nie ma rytmu dobowego,oznacza wtedy że nadnercza lub przysadka nie pracują prawidłowo).Prolaktyna jak najbardziej tak z obciążeniem. Według mnie jeśli masz zaburzenia miesiączkowania to najpierw powinnaś dokładnie zbadać hormony żeńskie( teraz mi chodzi o test z metoklopramidem).Napisz do mnie na gg jeśli chcesz:25434464.