Gość julka2 Napisano Listopad 20, 2008 Odebrałam wynik badania TK kręgosłupa lędżwiowego w warstwach 2,5mm celowane na przestrzenie międzytrzonowe L3-L4,L4-L5,L5-S1.Ostatnią wydzielona tarcze m-dzykręgową traktuje jako poziom L5-S1.Na poziomie L3-L4 zmian nie wykazano. Na poziomie L4-L5 centralnodwuboczne uwypuklenie materiału tarczy.Na poziomie L5-S1 tarcza m-dzykręgowa wąska ze zmianami zwyrodnieniowymi w postaci vacuum phenomen jej centralna niduża duża przepuklina z impresją na work oponowy centralnie.Niespojenie łuku S1. Mam też wynik badania RTG kręgosłupa szyjnego. Wygładzenie lordozy szyjnej kręgosłupa. Kręg C7 przesłonięty przez cień tkanek miękkich. Zwężenie tarczy międzykręgowej C3-C4, C5-C6.Wysokość pozostałych tarcz międzykręgowych i trzonów kręgów zachowana. Zmiany zwyrodnieniowe na krawędzi trzonów. Otwory międzykręgowe zniekształcone. Tyle tego.Na bóle narzekam od ładnych paru lat. w lipcu dopadła mnie rwa kulszowa odcinka lędżwiowego. Od tego czasu ani chodzić , ani siedzieć ,ból promieniuje od pośladka do palców, noga drętwieje.Straszą mnie, że tylko pomoże operacja.Do neurochirurga mam dopiero wizytę w grudniu.MAM WIELKĄ PROŚBĘ!!!Może ktoś będzie mógł mi przetłumaczyć tak na chłopski rozum co te wyniki oznaczają.Cz naprawdę tylko operacja czy może dadzą jakąś ulgę jakieś masaże.Jeżeli tak , to może ktoś ma namiary na kogoś z trójmiasta.Z góry dziękuję za jakąkolwiek wiadomość. Pozdrawiam :(( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach