Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SD

Co to osobowość schizoidalna?

Polecane posty

Gość jak wytepic pasozyta
ja tez tak mam w obcych miejscach, nie moge spac i juz, w ogole jak mam jakis problem to nie moge usnac i moge nie spac cala noc, albo mecza mnie koszmary w postaci odpytywania w liceum a koncze juz studia:o

Gość orgazmie wroc
kuwa jakis nastalg mnie dopada:( a mialam sie wyszumiec na kafe😭 to przez romantyczne, najpierw zaprasza, chce pisac a potem po angielsku i buuu

Gość orgazmie wroc
dobranoc

Gość manna30
Witaj obrazowo bym opisała osobowość schizoidalną jako osobę z zaburzeniem emocji, głębokiej wrażliwości. czyli to taki człowiek, który działa bo musi, ale żeby mu to frajde sprawiało to już nie. woli być sam niż kontaktowac się z innymi ludźmi, nie odczuwa potrzeby jakiś bliższych kontaktów, przytulenia, ciepłych słów. nie potrafi wczuć się w odczucia innych osób. mi taka osoba kojarzy się z bardzo, bardzo łagodnym autyzmem pod wględem uczuciowym. takie osoby przyzyczajają się, w pewien sposób przywiązują, ale nie czują potrzeby bliskości, nie ma w nich tych głębokich uczuć. o ile dobrze pamiętam to jacyś tam psycholodzy zaczęli wysuwać teorie, że to może prowadzić do schizofreni. ale pamiętaj, że teorie co chwile ise nowe tworzą a te stare sa obalane. to co wyżej napisałam wcale nie musi ciebie dotyczyć w 100% bo nie ma czystych osobowości. zazwyczaj jest w nas kilka cech a nie tylko jedna. podejrzewam, ze na badania zostałeś wysłany, gdyż miałeś problemy w kontaktach z otoczeniem, ze trudno Ci się było dopasować do środowiska i zaakceptować normy zachowań jakie nam narzuca to środowisko. niestety nie pamiętam jak sobie radzić z tym prolemem, ale myślę, ze psycholog byłby jak najbardziej wskazany. no i mó drogi. niestety trzeba czasem się podporządkować otoczeniu, bo człowiek jest zwierzeciem stadnym,a w stadzie jest taka reguła. wielu nams ię to nie podoba, alby gdyby każdy chciał robić po swojemy, niezły burdel byłby na tym świecie. powodzenia

Gość SD
Widze pani psycholog napisała :) dziekuje za odpowiedź, hmm le mysle ze ja na serio nie mam klopotu z utrzymywaniem kontaktu z ludzmi, czesto np. odzywaja sie do mnie ludzie, nawet z zagranicy, których ja juz w ogole nie pamietam. Ale mniejsza z tym, hehe forum to chyba serio nie był dobry pomyls ze na nim o tym pisac :). dzieki i pozdrowka

Gość orgazmie wroc
Sd hm...jestes ciekawym przypadkiem:D

Gość veda
Czyżby ludzie, którzy Cię badali byli niekompetentni???

Gość SD00
Pisałem tu kiedys, teraz widze że to rok temu byłem, chociaż wydawało mi sie że to mniej niż tydzień. Odezwała sie tu chyba jakas pani psycholog albo cos takiego, wiec może znowu się odzwie. wiem ze to nie fair pytać kogos przez neta, ale skoro caly czas i tak na komputerze siedze to moze tak mi sie uda. Nie wiem właściwie dalej co to ta osobowość schizoidalna, ale chyba jej nie mam, gdybym ja mial nie przeszkadzałoby mi to. Ze mna chyba juz nie za dobrze , wlaściwie to tylko siedze w domu, przy komputerze, nie robiąc zupelnie nic, nie potrafię np. nawte przeczytac do końca jakiegoś artykulu, dzis przez 5 godzin gralem w jakąs gre, chociaż nawet nie lubilem nigdy grać, nie przeszedłem nawte jednej planszy ;/. Zacząłem tez coraz częściej gadac do samego siebie, ale w pelni zdaje sobie z tego sprawę, więc nie jest to chyba jakas choroba. Niedawno dostałem nową pracę, dobra całkiem, ale boje sie, ze przez brak pewności siebie znów wszystko zepsuję ;/. niby wiem co robie źle i dlaczego a i tka nie potrafie niczego zmienic ;/. Przejrzałem to forum i wiem ze takich jak ja jest tutaj duzo wiecej, ale raczej nie ma snsu z nimi dyskutować i wzajemnie sie dolować ;/. Jeśli ma pani jakis pomyśl jakbym mógł to naprawić, prosze o jakąs wzkazówkę :)

Gość mlooda
odświezam wątek ma ktoś ochotę o podyskutować o zaburzeniu schizoidalnym to zapraszam, 3/4 z takim zaburzeniem dotyczy mężczyzn tylko co czwarta jest kobietą. Czytając artykuły o zaburzeniach osobowości i kryteria DSM IV i te drugie nie pamietam nazwy... myślę, że mogę to mieć.. wiele cech i zachowań sie u mnie zgadza z tym zaburzeniem

Gość qatsu
Osobowość schizoidalna ten typ osobowości cechuje się tendencją do izolowania się, niewytwarzania silnych związków oraz wycofywania się z kontaktów emocjonalnych i społecznych, uznawania ich za niepotrzebne. Przy dużej wewnętrznej wrażliwości wyrażanie uczuć jest ograniczone, co powoduje pozorny chłód i dystans uczuciowy. Pacjentów ze schizoidalnym zaburzeniem osobowości nie obchodzą ani pochwały, ani nagany. Często występuje u nich poczucie osamotnienia i niezrozumienia przez otoczenie, podejrzliwość, niemożność odczuwania przyjemności. Osoby cierpiące na to zaburzenie na ogół działają samotnie, często żyją w świecie marzeń i fantazji, są ambitni, skłonni do introspekcji, ekscentryczni. # brak lub znikome działania służące przyjemności # chłód emocjonalny # ograniczona zdolność wyrażania emocji wobec innych # niezainteresowanie pochwałami i krytyką # brak zainteresowania doświadczeniami seksualnymi # preferencja samotnictwa # pochłonięcie introspekcją # brak bliskich związków # niewrażliwość wobe

Gość qatsu
to wkleiłam z wikipedii. jedno jest pewne,ułatwi życie kontakt z psychologiem i psychiatrą

Gość kakkakakaka
Hello, piszę gdyż szukam ludzi podobnych do siebie, potrzebuję porównania. Opiszę w skrócie coś os sobie. Pewnie większość z Was również się kamufluje. Podejrzewam też u siebie chorobę afektywną dwubiegunową. Tak się zamykam w kontaktach i relacjach międzyludzkich, przebywam we własnym świecie, a gdy się ocknę, rozglądając się ku wszystkich stwierdzam Kim Wy jesteście?. Powiem Wam, że co do osobowości schizoidalnej dobrze wiemy, że to cechy, szukam ludzi które mają podobne, choroby psychiczne to wymysł ludzki. Skąd ta pewność że to nie większość ma tak naprawdę problem, a nie ta mniejszość? Uraża mnie moja niewiedza, niepamięć, może nieumiejętność uczenia się jest spowodowana przez długotrwałe mechanizmy obronne tj. zapominające ból. Osobiście znam osobę co ma borderline, głupsze zaburzenie wg mnie. Nie lubię, gdy ktoś zaczyna mieć takie same zainteresowania co ja, czuję wtedy że stają się skażone inną osobą. Jeśli ktoś chciałby ze mną się skontaktować, możecie mnie odnaleźć na www.pisanepiorem.fora.pl . Mam chaos myśli i szybko je gubię. A Wy jak z nimi macie? Co do ludzi, których nienawidzę. Żyję z nimi, bo muszę, wiem że dzięki temu się kiedyś od nich urwę. Całkowicie odizoluję. W głębszych więziach dziwnie się czuję. Takie są, bo sama chciałam, to niezbyt szczere pewnie dla drugiej strony. Nienawidzę się nudzić. Mam anhedonię, boję się szczęścia, ponieważ gdy zabraknie pozostaje ból po jego braku. Zbyt dużo planów się pokomplikowało. W ten sposób powstał uraz do mobilizacji. Nie mam uczuć. Ludzie i większość rzeczy jest mi obojętna. Jestem A i nie interesują mnie związki. Najlepiej czuję się w samotności. Lubię poznawać ludzi innych od reszty. Nienawidzę pewnych norm społecznych, monotonności i świadomości społecznej. Lubię analizować. Nie lubię kontroli i gdy ludzie obserwują co robię. Często miewam pustkę w głowie i się zawieszam. Każdy zna inną wersję mej osoby.

Gość gość
Jeśli ktoś szuka bardziej fachowej literatury to w internecie można znaleźć dobry wykład o zaburzeniach osobowości w postaci PDF: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CDoQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.psychoterapia-silesia.org.pl%2Fkurs%2Fnotes%2Fwyklad9.pdf&ei=pLC9U-LwG4aV7AazhoHYCQ&usg=AFQjCNGIRB0vlvYqZIzVeM6R-Gm9T_lInQ&sig2=yI4i6rrRKDnpg-gKmPo23Q&bvm=bv.70138588,d.ZGU Osobowość schizoidalna zaczyna się od 18 strony. Tutaj można poczytać o związkach osób schizoidalnych: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IP/oblicza_leku_04.html Jeśli ktoś zna angielski to polecam http://schizoids.net. A jak ktoś szuka bardziej luźnych informacji związanych z tematem to może zajrzeć na http://schizoidalny-schizoid.blogspot.com/2014/07/rola-pci.html

Osobowość schizoidalna jest dość rzadkim zaburzeniem. Mimo iż może przypominać charakter schizoidalny, schizofrenię lub autyzm, ma inne spektrum znaczących objawów, inną etiologię i sposób leczenia. Osoby z osobowością schizoidalną nie popadają w całkowitą izolację umysłową i emocjonalną względem otoczenia, nie pojawiają się u nich objawy wytwórcze (czyli urojenia i omamy, charakterystyczne dla schizofrenii), nie charakteryzują się przymusem powtarzania czynności typowym dla autyzmu. Więcej na temat specyfiki osobowości schizoidalnej na naszej stronie. Gabinet Psychologiczny Drugi Brzeg

Gość gość
czy kasa doplaca? Jest sanatorium?

Gość gość
moj znajomy ma 8 osobowosci, dopiero za nim jest trudno nadazyc :o

Gość wilczek milczek szamanek
Ja mam tysiąc...i to jest zdrowe,ciężko tylko odnależć się w rozmowie jak wiesz kto co powie...