Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzona kochaną ojczyzną

ZAKAZ CESAREK na życzenie. Czy są granice w tym chorym kraju?

Polecane posty

do Gabkkkkkoooooooo "Z tym rodzeniem jak krowa w stodole w bolu kale i wrzaskach to autorko sporo przesadzilas" Czyżby? A może sama zrobiłaś kupę podczas porodu, że tak Cię to oburza? ;) Bo chyba nie zaprzeczysz, że podczas porodu się krzyczy? Może wyjaśnisz na czym polega moje podkoloryzowanie? Poród wygląda tak: kobieta leży obnażona i rozkraczona (dla mnie - upokorzona), krzyczy w strasznym wysiłku i bólu, wypycha dziecko, czasem parcie powoduje zrobienie kupy pod siebie, krocze pęka lub jest nacinane, potem szyte. Pięknie, prawda? ;) Coś pominęłam? Więc teraz powiedz, co podkoloryzowałam. Masz prawo się na to godzić, a ja mam prawo się nie godzić. Pani Kopacz niech spierd... od mojego porodu. I powtarzam - nie mam zamiaru brać od nikogo łaski, SAMA zapłacę za swój luksus i godność. Problem, że ona także tego chce mi zakazać.

Tak, kosztuje niestety ok 3 tysięcy (z wahaniami w obie strony). Są kliniki, które mają umowę z NFZ i tam jest baardzo tanio. Gdyby tego chciała zakazać, to o.k., wiadomo że kasy w NFZ-cie nie ma. Ale ona chce zabronić nam prawa do decyzji CAŁKIEM. :O

nie bardzo rozumiem jak może zabronić cesarek dokonywanych w prywatnych klinikach za PRYWATNE pieniądze.rozumiem,że może się udzielać gdyby chodziło o NFZ, ale tak?

soczku - Ona może. Prywatną klinikę obowiązują też ogólne, powszechne standardy medyczne (np. prywatnie nie mogą zrobić aborcji na życzenie, podwiązać jajowodów albo obciąć nogi na życzenie klienta ;) ). Ona wprowadzi to jako ogólny zakaz medyczny, jego złamania będzie się wiązało ze złamaniem prawa i odpowiedzialnością karną oraz dyscyplinarną.

Gość takaprawdaniestety
na szczescie w tym popierdolonym kraju wszystko sie na za pieniadze lub po znajomosci :O chociaz tyle i pierdolic reszte

ale co ona się tak czepila tych cesarek,miliony kobiet na całym świecie decyduje się na takie rozwiązanie i nikt się w to nie wtrąca.Pomijam czy jest to dobre czy złe,chodzi o sam fakt,że kobiety rodzą przez cesarkę i żyją więc nie wiem czemu temu babsku to tak przeszkadza:O ważniejszymi sprawami by się zajęła.ostatnio było głośno o tych znieszuleniach,których też chce zakazać (a moze już zakazała?) żenująca baba,jest kobietą a zachowuje się jakby sprawy kobiece były jej obce:o

soczku, myślę że ona poprzez takie kontrowersyjne kwestie chce odwrócić uwagę od rzeczy istotnych, czyli że poniosła porażkę jako minister zdrowia w najważniejszych kwestiach. Woli, żeby się nie zajmowano tragiczną sytuacją szpitali, kolejkami, brakiem pieniędzy. Zwróci uwagę opinii publicznej na coś innego. Tylko szkoda, że kosztem kobiet. Trudno uwierzyć, że sama jest kobietą. Ona ma fatalne notowania jako minister, może Tusk ją wywali, zanim zdąży wprowadzić te pomysły w życie. Choć podobno bardzo się jej spieszy :O

fatalne ma notowania>? tego akurat nie wiem,nie interesuje się polityką,ale naprawdę zdumiewa mnie jej tok myslenia...odmawiać kobiecie prawa do wyboru i godnego,bezbolesnego porodu (mam na myśli znieczulenie) to jest koniec świata:O a podobno 21 wiek mamy...w Polsce PODOBNO bo tego nie widać:O

Jest jedną z ministrów, o której spekuluje się, że Tusk ją wymieni po Nowym Roku. Ale kto go tam wie, może ją zostawi albo przynajmniej ona zdąży jeszcze namieszać. :O Tyle jest ważnych spraw, też nie znajduje żadnego logicznego wytłumaczenia, dlaczego tak się czepiła tej sprawy, prócz tego, co napisałam wyżej.

wkurzona zajrze na ten topik ok. 21:40 bo teraz muszę spadać,jeśli będziesz to pogadamy.pozdrawiam p.s a najbardziej mnie rozwala ten motyw odmawiania parcia przez kobiety...do czego to doszło:O

Też się żegnam na razie. Pozdrawiam.

Ja na porodowce stracilam przytomnosc. Bole byly tak ogromne, meczylam sie strasznie, stracilam wzrok, a kiedy juz lezalam na kozetce i kazali mi przec, to po prostu przestalam czuc bol (nawet nie wiem jak do tego doszlo) i poczulam sie tak blogo i odplynelam. Obudzilam sie na sali pooperacyjnej. Byla cesarka. A tak bardzo kazali mi rodzic. Nikt nie pomyslal, ze moje dziecko umiera i dusi sie okrecone pepowina, a ja? Tracac przytomnosc nie moglam urodzic. Nikt mi nigdy nie powiedzial co bylo przyczyna tego, ze stracilam przytomnosc i co mi sie stalo. Nikt. Nie zycze nikomu takiego porodu i takich poloznych, jakie ja mialam. Wyzywaly mnie, siedzac i czytajac gazete, kiedy ja sie meczylam i krzyczalam z bolu. Wyzywaly mnie i bylo to ponizajace. Cytuje: \"juz tak nie histeryzuj, trzeba bylo dziure sobie zakleic i nie dawac, zamknij sie, co tak wrzeszczysz...\" I inne takie. Nikomu nie zycze. :(

O rany... no to ja już sie z tego kraju całkiem wypisze... można zżec się obywatelstwa??? Na szczęście mój facet jest Czechem i jak będę rodzić to nawet siłą mnie do polskiego szpitala nie zaciągną... no chyba że nasza pani minister w związku ze zwiekszoną liczbą uciekających ciężarnych kobiet wyda zakaz wyjazdu ciężarnych za granice... znowu tzreba będzie celników powołać i najlepiej żeby od razu ginekologami byli bo kobieta może być jeszcze w niewidocznej ciąży!

Mayor of London - współczuje. Pamiętam jak się czułam jak mnie pani ginekolog jescze jako bardzo młodą osóbkę potraktowała jak śmiecia, ale to to przechodzi wszelkie pojęcie

Inga, wierz mi, gdyby mozna byloby sie zrzec obywatelstwa, to ja bym stala pierwsza w kolejce. :( Mieszkam w Anglii, ale zanim tutaj sie osiedlilam z synem, zwiedzilam kawal swiata. Moj ex maz jest cudzoziemcem...

Wiesz, kiedy bylam nastolatka, mialam wypadek, bardzo ciezki zreszta, bylam sparalizowana i doznalam urazy czaszkowo-mozgowego. Lekarze w trakcie porodu wogole nie wzieli tego pod uwage. Jeszcze na slepo mialam podpisywac papierek jakis. Jak tracilam przytomnosc, to czulam jak mi dlugopis wciskaja w reke (juz nie widzialam tego niestety, ale czulam i slyszalam wszystko) i ta panika w glosie lekarzy: "cholera, szybko!!" Nigdy tego nie zapomne.

nie chce mi sie czytac calego tematu,ale autorka piszac,ze prawo do cesarki jest respektowane w calej europie,jest w bledzie... w calej europie nie ma takich glupich przekonan,ze cesarka jest dobra.porod naturalny jest jak sama nazwa mowi naturalnym rozwiazaniem ciazy...i co za tym idzie zdrowym,tak jak ewolucja tego chciala.wymuszanie na lekarzu operacji jest dla mnie smieszne.roznica rzeczywiscie jest,miedzy zachodem,a polska,ale tylko taka,ze tu nie podplacisz lekarza,zeby ci cesarke zrobil (zapomnialam dodac,ze mieszkam w holandii).tu ci nikt nawet lekow nie przepisze,jak masz goraczke,bo szkoda..a o cesarce to zaczna myslec,jak 2 dni bedzie problem z porodem.zachod unika cesarek jak ognia

nie pisze tu o sytuacjach jak Mayor..to bylo przegiecie..oczywiscie,ze trzeba robic cesarki w tkiach przypadkach..ale cesarka bez powodu,to dla mnie smieszne

Mayor tak mi przykro:( jak można tak człowieka potraktować?:O właśnie słyszałam,że często w tym wszystkim najgorszy jest personel,kobiety boją się że będą w szpitalu potraktowane jak śmieci:(

Ja wiedzialam, ze bede rodzila naturalnie, bo przez cala ciaze nie bylo zadnych przeciwskazan. Nie moge zaprzeczyc, balam sie porodu naturalnego, ale duzo rozmawialam z mama, ciociami, ktore juz rodzily, duzo sie dowiedzialam i jak juz bylam w szpitalu to nie myslalam o strachu przed porodem. A jak juz mialam bole parte, to juz wogole o porodzie nie myslalam, tylko zeby bole szybko sie skonczyly i zeby dzidzius juz w koncu przyszedl na swiat. Niestety, zespol lekarzy jak i caly personel szpitalny bardzo mnie zniechecili do kolejnych ciaz. :( Nie chce rodzic juz nigdy w zyciu.

Gość do tak szczerze
ale na tym tzw zachodzie kobieta dostaje znieczulenie do porodu i nie nacinają jej krocza "dla wygody" ... Ja w Polsce rodzić nie bede a jeśli zakażą wyjazdów ciężarnym (nawet sie z tego nie śmieje bo u nas wszystko jest możliwe) to napewno juz długo mnie w tym kraju nie zobaczą :o

moja kumpele tak nacieli i zszyli, ze juz prawie 2 lata dziewczyna nie moze n ormalnie funkcjonowac... :-O ja sama jak przychodzilam na swiat prawie umarlam, bo lekarze na sile chcieli, by moja mam rodzila mnie naturalnie... efekt? prawie sie uducilam, a i tak musieli zrobic cesarke, banda debili :-O nie mam zamiaru miec takich atrakcji, chetnie zaplace za komfort w prywatnej klinice. na zdrowiu (i zyciu) sie nie oszczedza.

rodzić w Polsce to faktycznie porazka:O zgotują takiej rodzącej piekło na ziemi a potem się dziwią,że krążą wręcz legendy o chamstwie pielęgniarek i położnych.Jak znajoma rodziła i prosiła o jakieś znieczulenie bo już nie wyrabiała to położna jej powiedziała: cierp ciało co chciało:O

Gość no i dobrze ktos w koncu
musi bronic dzieci przed bezmyslnoscia ich matek. to oczywiste, ze porod naturalny jest o wiele zdrowszy dla dziecka, nie mowiac o matce. to lekarz powinien decydowac o tym kiedy cc jest wykonywane, a nie kaprys wygodnej mamusi. dziecko to nie zabawka, ktora sie ma na zamowienie tylko ogromna odpowiedzialnosc od samego porodu. gdyby w cc chodzilo tylko o ciebie to prosze bardzo, ale chodzi o dzieci, ktore bronic sie nie potrafia.

Gość no i dobrze ktos w koncu
wiekszosc z was nie ma pojecia o konsekwencjach cc. polecam poczytac troche prasy medycznej, a moze zmienicie zdanie. nitk tu nie mowi i cc kiedy jest zagrozone zycie matki czy dziecka, ale o zwyklym widzi mi sie.

Gość luźne rozmowy
o porodzie tych które znają poród tylko ze słyszenia na zasadzie : jedna pani drugiej pani... Żadna nigdy nie rodziła i nie ma pojęcia o czym mówi. Życzę szczęścia w wyciąganiu rewelacyjnych wniosków nt porodu.

moze wróćcie tu po porodach i wtedy wypowiedzcie się ja po drugiej (niestety musowej cc) dochodzilam do siebie 8 miesięcy będąc dwa razy po cc na sali operacyjnej, mając otwierany ponownie brzuch i wszystko czyszczone, wycinane bo ni eposzło wszystko ok luzik nie??? cc jest super co nie??? zrosty wogóle nie bolą... ścianka macicy wogóle nie osłabiona... powodzenia...