Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mikulka

Rozpocznijmy interpretacje bibli-zaczynamy ks. Hioba. Ja pierwszy

Polecane posty

Nie dziwia was słowa boga który zwraca sie do szatana \"zwróciłeś uwage na sługę mego Hioba\". Według mnie to Zły powinien zaczac rozmowe.

Gość dot dot
Dlaczego jesteś kobietą skoro jesteś mężczyzną :D ?

Gość maggija
w obecnosci boga wszyscy traca glos, tym bardziej jego anioly choc nie wiadomo jakby nie byly uzdolnione ;)

Gość dot dot
A kto może zakazać Bogu rozpoczynać niewinną pogawędkę ze swoimi sługami :) ?

Jestem \"facetem\"-17l. Ja uważam ze to jednak szatan powinien zaczac. Inaczej wydaje síe ze to bóg sprowokował Złego

Gość dot dot
Bo go sprowokował. Gdy powstawała ta historia szatan nie był jeszcze żadnym "złym" tylko duchem od brudnej roboty :]

Gość dot dot
Szatan - Satan-el to po hebrajsku oskarżyciel. I tym się właśnie prawdopodobniej zajmował :P Wystawianiem ludzi na próbę :]

Gość jap
mikulka a Ty uważasz że Bóg,Ciebie koccha?

Gość kasia pomorz..
wkurza mnie to, ze ludzie sa jak osly i bez rozumu ślepo wierza w to co ksieza im powiedza, bo czy w biblii napiane jest zeby jajka na wielkanoc swiecic chociazby? a to juz dla ksiezy biznes bo kazdy pzyleci ze swieconka i odpowiedni datek da za poswiecenie , a myslicie ze bogu taka swieconka roznice robi? mysle ze raczej mu przykro jak dajemy sie omamiac ksiezom a gdzie przykaznie: nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna?

Gość dot dot
Tak :P Ale kieruję się zdaniem ludzi którzy czytają ją w oryginale. Szatan to "oskarżyciel","wędrowiec" ktory krazyl po swiecie wypatrujac ludzkich przewinien i wystepkow by pozniej oskarżac ich przed Bogiem.

Gość maggija
'Dot dot - napewno czytałes ta ksiege? ' a ty czytalas ktora ? polska ?? sprobuj wiernie przetlumaczyc jakis tekst chocby z ang na polski. pelen niuansow autora itp. a teraz sobei wyobrtaz ze biblie, ktora sama jest interpretacja tego co sie zdarzylo tlumaczono ze starozytnego jezyka na inny starozytny jezyk potem znowu na inny i tak dalej i tak dalej .... Wiec ... na pewno czytalas te 'najprawdziwsza', najwierniejsza ??

To bóg wystawił Hioba na próbe-nie Zły. Wszystko było by super gdyby nie zaczepnosc boga który zwraca sie PIERWSZY. Poza tym wszystko dalej jest spoko. PS. Jezeli bóg mnie kocha tak jak Hioba to niech tą miłosc zatrzyma dla kogos innego.

Gość kasia pomorz..
jap a dlaczego ma jej nie kochac? bog wszystkich kocha ale niestety nie jest w stanie pomagac nam tu ziemii, jedyne co to przyglada nam sie z gory! jak dla mnie glopota jest mowic ze bog mnie ocalil np jak wyjde calo z powanego wypadku samochodowego, bo skoro bog mnie ocalil to wtakim razie czemu nie zrobil tego z setkami zmarlymi z glodu dziecmi z afrykii? wiec to nie bog ocalil a raczej byl to czysty przypadek,pan bog nie ma wplywu na nasze zycie tu na ziemii

Gość jap
kasiu ale mikulka niby ma płeć męsko dlatego nie wiem

Z pewnoscia nie czytałem oryginału. Mam jednak pewnosc ze czytałem tą uznawaną przez kosciół katolicki. :p

Gość kasia pomorz..
co? zaskoczyly was moje opinie? ze nie jestem z rodu zatumanionych aktolikow co tydzien latakacych na msze heh

Gość dot dot
Nie :D

Moze przejdzmy do opisu stworzenia swiata. Lilith kontra Ewa. bogu chyba nie wyszła Lilith i stworzył posłuszną niewolnice Adama. Tak mi sie wydaje. PS. I am a man-no woman

Gość jap
Kasia a Ty trzeźwa jesteś? :):D

Gość dot dot
Lilith jako pierwsza żona Adama to akurat legenda nie wchodząca w skład kanonu biblijnego :]

Gość dot dot
Oj zaraz zrzynał :p Religie w tamtym rejonie mieszaly sie przez stulecia, insirowaly nawzajem, laczyly i dzielily, przechodzily jedna w druga... nie mozna stwierdzic jednoznacznie kto od kogo "zrzynał"

Gość za prawde powiadam wam
wierzyć macie ślepo i mozecie piwo pić - bedziecie zbawieni.

"moim zdaniem" a co do mieszania Babilonczycy po Sumerach (nie bezposrednio) a Izraelici podchwycili w czasie niewoli Babilonskiej ? poza tym wszyscy maja swoje opowiesci o stworzeniu swiata, jedni wymyslili samodzielnie inni "zerzneli" od wczesniejszych cywilizacji

W opisie stworzenia świata czytamy: nastepnie bóg stworzył mezczyzne I NIEWIASTE. Nieco pózniej bóg stworzył ewe z zebra adama. Co sie stało z ta pierwsza? Otóz przeszła na strone Złego. Poczytajcie ksiege Izajasza- Lilith w bibli wystepuje aczkolwiek pod róznymi imionami. JEDNAK NIE WSZYSTKO CO STWORZYŁ bóg BYŁO BARDZO DOBRE. :P

Gość pomaranczowsza
Jahwe powiedzial nie bedziesz mial bogow cudzych PRZEDE mna. A nie nie bedziesz czcil innych bogow W OGOLE. w tamtych czasach w krajach bliskowschodnich, czyli biblijnych ladach, bylo wielu bogow i bogin przemieszanych i Jahwe wylonil sie jako ogolnie uznawany glowny bog, ale nie jedyny. wedy nie bylo konceptu ' religii' tak, jak my to teraz roumiemy, wiara, polityka, tradycja, obyczaje, prawo, to bylo wszystko jedno, wszystko razem. zeby interpretowac biblie trzeba sie zapoznac dokladnie z historia, obyczajami, kultura tamtych czasow i stron, a nie rozpatrywac to wedlog obecnych parametrow. tak, jak maryja nie byla w naszym slowa tego znaczeniu dziewica, tak jozef nie mogl byc stolarzem (wiesniacy z nazaretu nie uzywali mebli, a domy mieli z kamienia), jezus prawdopodobnie nauczyl sie fachu uzdrawiania od matki, ktora musiala pochodzic z rodu kobiet-uzdrowicielek, bo wtedy nie bylo innych lekarzy ani pielegniarek, a ludzie jakos tam zyli i sie leczyli ziolami itp.

Gość dot dot
Mozliwe po prostu ze mity hebrajskie i sumeryksjie maja wspolne,starsze zrodlo ,niekoniecznie ktos od kogos zrzynal :] Po prostu inaczej rozwineli opowiesc przekazana im przez przodkow ale jednoczesnie widac podobienstwo wynikajace ze wspolnych korzeni :)

Gość dot dot
A skad te poszlaki jakoby Maria byla uzdrawiaczka :) ? jakos tak Wiccą zaleciało :p

mozliwe gdzies czytalam ze lista krolow Sumeru siega 140 tys lat ksiezycowych ( kazdy miesiac po 28 dni) wstecz od 4 tysiaclecia PNE bajka a wspolne zrodlo to nie wiem Jerycho ? fakt ten sam teren w przyblizeniu