Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adam503316

NAJPIERW DZIECKO CZY ŚLUB???

Polecane posty

Gość slub najpierw zeby matka miala
komfort psychiczny,ze jej dziecko ma ustabilizowana sytuację od urodzenia

Gość wwwwmmmmmmm
u mnie bylo odwrotnie. Najpierw dziecko,potem slub. Nie chcialam isc z brzuchem do slubu....

ja jestem innego zdania niz poprzedniczka - nieważne czy slub jest czy go nie ma - nie poszłabym do łóżka z facetem, który nie zapewnia mi komfortu psychicznego. A ślub - to nie wieczny węzeł, niczego nie gwarantuje.

niby slub(papierek ) niczego nie gwarantuje,ale wyjsc za maz z milosci/bo jest sie na to gotowym jest chyba lepiej niz slub "z przymusu"(wpadki).

ja brałam ślub po urodzeniu dziecka i absolutnie nie czułam się przymuszana do niczego. rtodzina nie ingerowała w tą sprawę i decyzja była tylko i wyłącznie nasza. poza tym biorąc ślub byliśmy po 4 letnim związku i dwóch latach od zaręczyn :) także nie uważam, że było to przymuszenie. gdyby małego nie było dokładnie w tym samym czasie odbyłby się ślub, ot co.

jak to z przymusu a może powody finansowe? różnie się zdaża to jest życie i jest mnustwo powodów...

a zmiłości, to mysmy dziecko poczęli - to dla mnie ważniejszy wyznacznik miłości. Razem go wychowujemy i o niego dbamy. To jest coś, co łączy ludzi na wieki. rozwieśc zawsze się można, a dziecko niezaprzeczalnie łączy.

ja na razie mam tylko dziecko i wcale mi do slubu sie nie spieszy bo nie chce mi sie tego wszystkiego organizowac - dla mnie slub niczego nie zmienia dziecko planowalismy, jestesmy ze soba juz 6 lat i nie sadze zeby obraczka dala mi wiecej poczucia bezpieczenstwa jedyna wada tego, ze nie mam slubu byly chrzciny i stanowisko ksiedza, ktory nie chcial corki ochrzcic

wiadomo, są ludzie, dla których aspekt finansowy jest przymuszeniem, u mnie tak nie było - w momencie ślubu oboje wnosiliśmy taki sam wkład finansowy - znaczy się nie mieliśmy nic oprócz dochodów ;) żadne z nas nie dysponowało żadnym majątkiem. Chociaż nie wiem, jakby mnie aspekt finansowy miał przymusi do małżeństwa.

cholera wie kto - jak to nie chciał ochrzci - my ochrzciliśmy bez problemu nie mając slubu kościelnego, tylko podpisaliśmy takie zobowiązanie, ze slub w przyszłości weźmiemy.

ja niestety mialam straszne problemy z chrzcinami - musialam podpisac zobowiazanie ze wezme slub do konca 2008 roku i w tej parafii ( tzn mojego faceta) chociaz chrzcilismy w innej a zgode na chrzest dostalam tylko dlatego, ze zmarl moj ojciec ( z ktorym nie mialam kontaktu z 15 lat)i udawalam corke w zalobie ( za co wstyd mi do dzisiaj)

a co sądzicie o tym ,że ślub we wrześniu a od lipca zacząć starania? Lepiej poczekać te 2 miesiące i w spokoju pobawić i popić na swoim weselu, czy zaczynac starania w lipcu? Co byście zrobiły?

A to zbójectwo! U nas wystarczyło podpisa papier, że ze względu na brak środków finansowych nie możemy wziąc slubu kościelnego i planujemy go w przyszłości - ale nie określalismy kiedy. Dodam, że to było w parafii, z której pochodzimy oboje.

Emti - lepiej starania po ślubie - nie wiesz jak będziesz się czuła w pierwszych tygodniach, życzę bezobjawowej ciąży, ale może okazac się, że nie wyjdziesz z toalety, bo pochłoną Cię modły do porcelanowego bożka, albo, że nie zmieścisz się w sukienkę, bo Ci biust wyskoczy ;)

hehe no tak tez może być...ajjj a ja juz nie moge jeszcze 10 m-cy :( to wieki dla mnie hehe :D Tym bardziej że dzisiaj miałam taki fajny sen ,że juz mamą jestem... no ale chyba musze poczekać i w noc poslubną zacząć starania;p