Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ahahah

Moja pierwsza wizyta u ginekologa...czwartek

Polecane posty

Gość ahahah

Dziewczyny, piszę do Was, bo właściwie to już umieram z nerwów... Mam niecałe 17 lat. Do ginekologa wybieram się w tajemnicy przed mamą, nie chcę, żeby o tym wiedziała, bo właściwie to po co? Idę tam z konieczności i okropnie się denerwuję. Na samą myśl o wejściu do tej przychodni chce mi się płakać. Sprawa wygląda następująco: Mam problemy ze swędzeniem +dziwne, jasne, gęste upławy(od niedawna), okresy, które spóźniają się czasem nawet po kilka miesięcy (tak jak teraz). Dodatkowo wystąpił teraz objaw, który strasznie mnie martwi. Zawsze przed okresem miałam silne objawy manifestujące jego pojawienie się, czyli bole pleców i bardzo silne bóle piersi, potliwość. Teraz mam te objawy od prawie dwóch tygodni, a okresu nie widać. Nie uprawiałam jeszcze seksu, jestem za to po peetingu z moim chłopakiem. Zawsze bardzo "uważamy", więc ciąża jest właściwie niemożliwa, ale z nerwów zrobiliśmy test, później kolejny. W sumie było ich 5- wszystkie wyniki negatywne. Wstydliwy problem polega na tym, że na pewno nie mam błony dziewiczej, dlatego, że straciłam ją z...wibratorem... Jezu, wiem, że to głupie. Ale jak pewnie się domyślacie nie chcę powiedzieć o tym ginekologowi. Mogę powiedzieć po prostu, że jestem po peetingu, ale nie uprawiałam seksu? Strasznie się martwię. Boje się, że coś mi dolega. Te piersi, wahania terminów okresów...Zawsze było tak, że już razem z objawami miesiączki, pojawiała się. Teraz nic... W czwartek mam iść do lekarza. Bardzo proszę Was o pomoc.

Gość nsdhidfg
nie mow ze z wibratorem. a wlasciewie to poco robilas testy skoro seksu nie bylo?;|

nic mu nie musisz mówić, nie każda błona wygląda tak samo a niektóre kobiety jej w ogóle nie mają

Gość amelkaaaaa
Spokojnie..powiesz ginowi ze to Twoja 1 wizyta i wszystko bedzie oki.Takie sa nieraz zaburzenia w okresie dorastania młoda kobietko.Nie masz co panikowac, to zapewne zapalenie pochwy, w sumie nic groznego.Kazda z nas to miewa.Usmiech na twarzy i do gina!:-)

Gość anik...
naprawde nie masz sie czego bac. taka wizyta to nic strasznego. Mysle ze powinnas porozmawiac o tym z mamą. Nie rozumiem czemu idziesz do gin w ukryciu przed nią?! Mysle ze gdybys porozmawiała o tym z mamą to napewno bys sie uspokoiła. Ja jak miałam jakies problemy, obawy zwiazane z tymi sprawami to zawsze rozmawiałam o tym z mamą i sie uspakjałam. Napewno nie mow jej wszystkiego np. o peetingu bo to twoja intymna sprawa ale o tym ze masz problemy z miesiaczkami i niepokojace objawy i chcesz isc do gin to smiało mozesz powiedziec. Bardzo dobrze ze chcesz isc do lekarza, to dojrzała decyzja skoro cos cie niepokoi. Napewno wszystko bedzie ok:)

Gość anik...
te swedzenie i upławy to jakas infekcja, która trzeba leczyc. Gin przepisze ci odpowiednie leki i bedzie wszystko ok. Tez miałam nieraz takie infekcje

Gość wand.eczka
Możesz po prostu powiedzieć, ze nie jesteś dziewica. To pytanie o dziewictwo jest tyko po to, zeby wiedział, jak pacjentkę badać. Prawienie morałów to nie zadanie ginekologa

Gość drutowiczz
nie mow ginowi ze to twoja pierwsza wizyta bo po co? idz i udawaj ze jestes na luzie, bo jak wyczuje ze jestes poddenerwowana moze sie tym podniecic (bo czasem i zboki sie zdarzaja)

Gość drutowiczz
o wibratorze tez nie mow, a napewno takiego glopiego pytania ci nie zada jak: w jaki sposob stracila pani dziewictwo, czy to byl pewnis czy wibratow wiec cicho sza na ten temat

moze lepiej powiedz ze pierwszy raz jestes. przynajmniej bedzie wiedzial dlaczego jestes taka skrepowana i 'dziwnie' bedziesz odpowiadala na jego pytania, i bedzie Cie badal delikatnniej

Gość drutowiczz
po co niby ma takie informacje mowic, ze pierwszy raz? badac bedzie jak kazda inna, a co ze pierwszy raz to jakis mini wziernik specjalny jej wsadzi? bez sensu powiedziec

Gość drutowiczz
i jak dziwnie bedzie odpowadac na pytania? i niby na jakie? przeciez zadntych z kosmosu nie zada

Czesc, pamietam jaka byla moja pierwsza wizyta u ginekologa. Nie nalezala do najmilszych wspomnien dlatego ,ze nie mialam pojecia o tym co tam sie dzialo bedzie , a mianowicie: Jesli nie wiesz jak jest zbudowany gabinet to radze idz w spodniczce, po wejsciu powiedz co Cie tu sprowadza, ze uprawialas petting(lekarz ginekolog na bank to zrozumie) , w sumei to ejstes pewna ze w ciazy nie ejstes ,ale mimo wszystko. Poza tym ze masz uplawy, pomysl od kiedy i jak obfite i czy twoj partner tez ma jakeis zmiany na czlonku,wycieki(o to mzoe pytac lekarz), przypominij sobie rpzed wizyta kiedy mialas peirwsza meisiaczke (chodzi o rok zycia) , jak dlugie masz normalnie cykle (cykl miesiaczkowy trwa od pierwszego dnia miesiaczki do dnia przed wystapieniem nastepnej miesiaczki) , jak dlugie masz plamienia miesiaczkowe (najczesciej okolo 4-5 dni , w tym w pierwszysm dniu jasna krew a w nastepnych ciemniejsza, okolo 3 dnia mze byc skapa wydzielina , a 4 znowu sie nasialic,itp. ). JEsli lekarz zechce cie zbadac apytaj gdzie mozesz zdjac majtki . Wchodzisz na fotel kladziesz nogi na podporki i maksymalnie zsuwasz pupe w strone lekarza na brzeg fotela, po czym robisz wydech i rozluzniasz miesnie nog i brzucha. MOwisz lekarzowi ze moze badac cie przez pochwe . Jesli zechce zrobic USG przezwaginalne , oznacza to ze wezmie specjalne urzadzenie o wydluzonym ksztalcie, nieco grubsze od tamponu, nalozy na koniec specjalna prezerwatywe aby ochronic ciebie przed zarazkami na urzadzeniu i wprowadzi kilka centymetrow do pochwy, prawdopodobnie bedzie uciskal troszke brzuch , aby obejzec dokladnie jajniki . Zobaczy na jakim etapie cyklu jestes(ktory to dokadnie dzien sama musisz powiedziec, czyli ile dni uplynelo od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki ) . Prawdopodobnie lekarz od razu bedzie wiedzial jaki to rodzaj zakazenia pochwy , bakteryjny , grzybiczy czy pierwotniakowy, w zwiazku z cyzm przypisze ci speclane leki o ktore dokladnie wypytaj sie jak stosowac. DOWAGINALNY = wkladany do pochwy . JEsli elkarz nie bylby pewien jakie to zakazenie moze wziac niewielka ilosc sluzu z pochwy na specjalny patyczek i wyslac do laboratorium , atobie proadzi rpzyjsc po wynik i recepte za prae dni. JEsli LEkarz rzy tej wizycie chcialby zrobic Ci wymaz cytologiczny , absolutnie sie nie zgadzaj , przy jakimkolwiek zapaleniu pochwy wynik wymazu moze byc fałszywy lub nawet niemozliwy do odczytu. WYmaz cyto. to po prostu pobieranie specjalnym patyczkiem komorek z szyjki macicy przez pochwe , niebolesne , majace na celu zobaczenie stanu nablonka szyjki macicy , genralnie bdanie to powinno po pierwsze byc wykonywane ok 2 lata po rozpoczeciu wspolzycia, chyba ze czesto zmienia sie partnerow, no i oczywiscie w zdrowej pochwie. Potem zejdziesz z fotela, zalozysz majtki i pogadasz z lekarzem o tych lekach ,ktore on Ci zaproponuje . BAdanie nie trwa dlugo okolo minuty -5 min ,pozdrawiam i bez obaw. NAjwazniejesze to podmyj sie dokladnie przed samym pojsciem do ginekologa, swierze majtki ,skarpetki. jesli chcilaby ci badac piersi, to ok. Zapamietaj jak to robi i co miesiac w pierwszych 10 dniach cyklu , tuz po miesiaczce , tego samego dnia cklu badaj piersi w ten sam sposob , aby zobaczyc czy nie am ewentualnych zgrubein ,zmian,ktorych wczesniej nie bylo. Pzodrawiam/

Samo badanie no nie jest przyjemne. Na początku siadasz na ten fotel. Lekarz nazwał go samolotem. Byłam w lecie. Miałam na sobie sukienke przed kolana nawet jej nie zdejmowałam tylko majty i butki. Skarpetek nie miałam. Ale nie ukrywam że badanie było bolesne. Wcześniej podczas rozmowy lekarz oczywiście powiedział że w związku z tym że jestem dziewicą musi badać przez odbyt. Chyba z 10 minut uciskał mi brzuch ręką a palce w pupie. Później włożył kciuka do pochwy a palce trzymał w odbycie i stwierdził że musi założyć wziernik, a następnie jeszcze zbadał mnie normalnie.

Gość jhgliuw
Nie dyktuj lekarzowi jak ma Cię zbadać. ON sam najlepiej będzie wiedzial jak to zrobić. Jak czegoś nie będziesz wiedziała to go zapytaj. I nie denerwuj się, bo nie ma czym

Gość garwolińskie masło
Nie czytaj nawet tej epopei NiuniM, bo i tak zapomnisz, a jeszcze wiecej bedziesz się stresować, ze to niby takie ważne. Wazne to żebyś poszła i wiedziała, kiedy miałas ostatnią miesiaczkę. Z istotniejszych informacji to też na fotel wsiada sie tyłkiem, a nogi wkłada się w albo na podpórki, zalezy od modelu fotela. Lekarz i tak ci wszystko powie i jak najbardziej mozesz mu powiedzieć, ze to twoja pierwsza wizyta, wtedy bedzie wiedział, ze nie masz pojecia i ci musi ewentualnie poobjaśniać. Dobrze jest spróbowac sie rozluźnić, wtedy badanie nic a nic nie boli i nie jest nawet nieprzyjemne

Gość anik...
co ty za brednie wypisujesz niuniam??!!! Nie mów ginekologowi ze jestes 1 raz bo sie podnieci???!!!! W zyciu nie słyszałam wiekszej bzdury!!! Jak chce to przecierz moze isc do kobiety jesli woli. Jak przychodzi młoda dziewczyna do gabinetu i lekarz jej nie zna to prawie zawsze pyta czy była juz kiedys u gin. Jesli to jej 1 wizyta to lekarz wtedy wie ze musi objasnic takiej osobie wiecej rzeczy itd. Kolejna bzdurą jest to ze : " mówisz lekarzowi ze moze cie zbadac przez pochwe" od tego jest lekarz zeby wiedział jak ma cie badac, jedynie moze cie zapytac czy jestes dziewicą, Lekarz sam wie co ma robic! Wcale nie musisz pytac gdzie mozesz zdjąc majtki! bo lekarz sam ci to powie. Najpierw z toba porozmawia a potem poprosi zebys sie rozebrała od pasa w dół i wskarze miejsce gdzie masz to zrobic, najprawdopodobniej bedzie to inne pomieszczenie albo za parawanem. Nie masz sie czego bac, trzymaj sie

Gość oczywiście że poweidz
że będzie to twoja pierwsza wizyta. to ważne, przede wszystkim dla ciebie. Będzie ci badać inaczej, w pozytywnym znaczeniu. !!

Gość włodzimiera
W ogóle jak sobie pomyślę, że ide do ginekologa, w dodatku po raz pierwszy, i mu mówie, czy przez pochwę, czy nie przez pochwę, czy wolno mu zrobic cytologie , czy "absolutnie" nie - już sobie wyobrazam, jaką mój ginekolog robi minę. Chyba by si posikał w gacie ze smiechu

Gość yhfdk
......