Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DoktorQuinn

nowa ustawa-przedluza nam macierzynski??

Polecane posty

Gość DoktorQuinn

jestem od listopadas na macierzynskim,nowa ustawa ponoc wchodzi od nowego roku,o przedluzonym macierzynskim, czy i mi je przedluza??

Chyba raczej nie... pewnie dotyczyć będzie kobiet, które urodzą po 1 stycznia, niestety:(

Gość DoktorQuinn
podnosze!!!

Gość to zalezy kiedy ci
sie konczy, jak po 1 stycznia 2009, to tak.

jeśli będzie tak samo jak przy ostatnim wydłużaniu macierzyńskiego (a pewnie tak) to również te kobietki, których urlop będzie jeszcze w trakcie po 1 stycznia załapią się na ten dłuższy :)

Gość to zalezy kiedy ci
juz jest

Gość DoktorQuinn
wow sa szanse????????

Doktor Quinn no jak widać są:) mam nadzieję, że faktycznie te, które będą w trakcie się załapią.

Gość uuuuuuuuuuuuuupppppppp
cos wiecie o tym?

Dzis czytałam, ze dotyczy również kobiet któr w dniu 1 stycznia 2009 będą na urlopie macierzyńskim - mój kończyłby się 4 stycznia , a teraz dzięki tej ustawie mogę jeszcze z dzidziuśkiem pobyć 2 tyg.dłuzej :)

Gość DoktorQuinn
ale to juz pewne na 100% ??:)

Pewne na 101 %. Od 1 stycznia 2009 r. część obligatoryjna urlopu macierzyńskiego będzie wydłużona, a jej wymiar uzależniony od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie: * 20 tygodni - w przypadku urodzenia 1 dziecka przy jednym porodzie, * 31 tygodni - w przypadku urodzenia 2 dzieci przy jednym porodzie, * 33 tygodni - w przypadku urodzenia 3 dzieci przy jednym porodzie, * 35 tygodni - w przypadku urodzenia 4 dzieci przy jednym porodzie, * 37 tygodni - w przypadku urodzenia 5 i więcej dzieci przy jednym porodzi Dłuższy wymiar urlopów przysługuje także pracownikom, którzy w dniu wejścia w życie ustawy, tj. 1 stycznia 2009 r., będą przebywać już na urlopie macierzyńskim. Podstawa prawna: * ustawa z 21 listopada 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw. Pozdrawiam

ale super!!! ale jak to bedzie wygladalo w praktyce?lekarz bedzie wystawial zaswiadczenie na kolejne dwa tygodnie (dla osob ktore w dniu 1 stycznia beda juz przebywaly na macierzynskim)czy zus automatycznie przedluzy?