Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na pierwsze dziecko

dziewczyny ,ile jest urlopu macież.--16 czy 18 tyg ?

Polecane posty

Gość na pierwsze dziecko

Gość na pierwsze dziecko
to ja sie zalapie na te20 tyg? rodziłam 1 mies temu

Gość a na 2-gie dziecko
po 1 stycznia ile??

Ja nie jestem pewna, ale gdzieś czytałam, że na 2 dziecko nic się na razie nie zmienia. Nadal będzie 20 tyg. Podobno oni chcą stopniowo wydłużyć wszystkie urlopy, ale zaczęli od tego na pierwsze dziecko:)

od stycznia 2009 w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie macierzyński będzie wynosił 20 tygodni, nie ma już rozróżnienia czy to 1. czy 2. dziecko... i obejmie ta zmiana również te kobietki, których macierzyński będzie w trakcie trwania po 1 stycznia...

baderka a słyszałaś coś o tym, że potem mają to jeszcze zmienić i na drugie dziecko dać chyba 22 tyg?

na dzień dzisiejszy są takie plany: Urlop macierzyński miałby być wydłużony do: 26 tygodni - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie, 39 tygodni - w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Wydłużenie urlopów macierzyńskich miałoby się odbyć stopniowo, począwszy od 1 stycznia 2009 r.: a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie: w 2009 r. - 20 tygodni, w 2010 r. i 2011 r. - 22 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - 24 tygodni, b) w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie: w 2009 r. - 31 tygodni, w 2010 r. i 2011 r. - 34 tygodni, w 2012 r. i 2013 r. - 37 tygodni.

aha no to może ja coś pomieszałam, że znowu ma być podział na pierwsze i drugie:P Swoją drogą to ciekawe czemu chcą to stopniowo wprowadzać...

no dokładnie, ja bym nic przeciw temu nie miała, bo tez w styczniu rodzę:) od swojej gin usłyszałam, że parę lat temu wprowadzili 26 tyg urlop ale bardzo szybko go zlikwidowali- może to oni mieli szok poporodowy w tych sejmach i senatach to teraz chcą stopniowo, żeby załagodzić te objawy heh

a moge sie pochwalic;)...w anglii mamy 39 tygodni:):):):):):):) ale jeszcze dwa lata temu bylo 26..............podwyzszli raz a porzadnie wlasnie:) pozdrawiam.