Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izzi...

Oszustwo na allegro...POMOCY!

Polecane posty

Gość izzi...

Czy zostaliście kiedyś oszukani na allegro przez Sprzedawcę..? Ja przed paroma dniami dokonałam zakupu pewnej rzeczy za kwotę 500 zł plus 13 zł za wysyłkę. Pieniądze przelałam. Ale następnego dnia po przelewei dostałam informację od serwisu allegro, że konto tego Sprzedawcy zostało zablokowane z powodu podejrzenia rażącego naruszenia regulaminu Allegro (czy jakoś tak). Oczywiście kontrahent nie daje znaku życia, a po towarze śladu nie ma:( Z tego co się już zdążyłam zorientować, powinnam zgłosić sprawę na Policję. Ale jakie są szanse na jakiekolwiek powodzenie w tej sprawie..? Czy zajmą się moją sprawa..? czy nie skończy się odmową wszczęcia postępowania..? Zależaloby mi na wypowiedziach osób, które były w podobnej syt albo które słyszały o tego rodzaju przypadkach. Dziekuję z góry za pomoc!

Gość isisss
a próbowałaś się kontaktować ze sprzedawcą np. telefonicznie ?

Gość izzi...
Przez tel. i przez @, ale bez skutku... oczywiście wcześniej (kiedy pytałam o szczegóły aukcji itd) Pan odpowiadał na @ bardzo szybko... A czy odbierał tel. nie wiem, bo nie korzystałam z tej opcji kontaktu wcześniej. Teraz tel. milczy.

Gość isisss
też mi się kiedyś , że zawiesili konto sprzedawcy , zaraz po tym jak dokonałam zakupu, ale towar mi jeszcze wysłał

Gość nerwiczka
policja i tyle

Gość isisss
poczekaj może jeszcze kilka dni, jeśli nawet wysłał to może po prostu jeszcze nie doszło Ale najlepiej spróbuj się do niego dodzwonić.

Gość izzi...
Próbuję się z nim skontaktować ale bez skutku... Tych oszukanych osób jest więcej. Wszystkie piszą, że nie wysłał towaru i że to "oszust i złodziej" Więc jednak wątpię, by to była zwykła zwłoka z wysyłką towaru... :(

Gość najbardziej pojebanaaaaaaaaaa
Ale z tego co mi wiadomo allegro powinno Tobie oddać kasę. Póki co policja i skonkatuj się z allegro.

Gość isisss
jeśli nie uda się z nim skontaktować, to koniecznie zgłoś sprawę do allegro i na policję , zbierz jakieś dowody np. potwierdzenie wpłaty, wydruki maili itp. zgłoszenie przyjmą , ale wyjaśnienie będzie trwało zapewne długo , dlatego najlepiej jeszcze próbować dogadać się ze sprzedawcą

Gość izzi...
wcześniej nie było ani jednego negatywnego komentarza!!! Miał tylko pozytywy! Sprawdzałam, ja uważam, że jestem dość ostrożna i tym bardziej mnie wkurza że dałam się teraz oszukać. Pan był wyjątkowo miły, szybko odpowiadał na @, wydawał sie bardzo kompetentny. Allegro już powiadomione, dlatego zablokowali mu konto. Natomiast teraz muszę iść na Policję i jest szansa że jakieś odszkodowanie dostanę od allegro, ale tylko jesli wszczęte bedzie dochodzenie. Dlatego interesuje mnie teraz jakie są szanse na powodzenie w tej sprawie..? już nawet nie chodzi o pieniądze (chociaż miło byłoby chociaż część odzyskać!), ale żeby facet poniósł jakąś karę..!! żeby nie pozostał bezkarny

Gość izzi...
Miał ktoś podobną sytaucję..?

Gość katalonka
Czy ktoś na informacje nt dochodzenia swoich pieniędzy w tym przypadku..? jaka jest szansa że policja wykryje tego typu oszusta? bo nie znalazłam odpowiedzi w tym temacie, a mnie to też interesuje...!

Gość pittt
czy ten oszust ma nick: Roman2071?? tez ostatnio zostalem oszukany

Gość He He Heniek
Poczekaj tydzień, może dojdzie towar. Jak nie zawiadom prokuratora o popełnieniu przestępstawa karnego. Kwota jest powyżej 250 PLN, a więc jest to przestępstwo, a nie wykroczenie. Dopilnuj, aby zajęli się tą sprawą. Na Allegro jest jego adres i od tego policja może zacząć trop. Na drugi raz zanim kupisz przeczytaj ile towaru sprzedał, jakiego i ile ma pozytywnych komentarzy.

Gość 28dni
Milam taki przypadek. Trzeba zglosic sprawe do allegro i moze nie na policje ale do sądu. Policja moze malo w tej sprawie ale sąd grodzki juz wiecej. Ja kiedys dlugo domagalam sie od sprzedawcy zaplaconej rzeczy i nic zero kontaktu .. dopiero kiedy zawiadomilam go ze zglaszam sprawe do sadu grodzkiego dostalam to co zamowilam-przestraszyl sie. PRECZ Z ALLEGROWICZAMI OSZUSTAMI. WALCZ Z NIM ;) pOWODZENIA

Gość 28dni
pOPIERAM KOLEGE WYZEJ :)

Gość He He Heniek
28dni Milam taki przypadek. Trzeba zglosic sprawe do allegro i moze nie na policje ale do sądu. Policja moze malo w tej sprawie ale sąd grodzki juz wiecej. Ja kiedys dlugo domagalam sie od sprzedawcy zaplaconej rzeczy i nic zero kontaktu .. dopiero kiedy zawiadomilam go ze zglaszam sprawe do sadu grodzkiego dostalam to co zamowilam-przestraszyl sie. PRECZ Z ALLEGROWICZAMI OSZUSTAMI. WALCZ Z NIM pOWODZENIA sąd Grodzki nie zajmuje się przestępstwami. Pozatym spraw karnych nie zgłasza się do sądu, tylko do prokuratora.

Gość oszukana również
Miałam kilka dni temu podobny przypadek. Zostałam oszukana na dużo mniejszą kwotę i bardziej mnie zdenerwował sam fakt że ktoś śmiał. To zespół Allegro powiadomił mnie o sprawie i o tym co powinnam dalej robić. Wiem że mogłam się uchronić od straty blokując w banku dokonany już przelew, dało by radę bo to był inny bank niż mój a informacja o podejrzeniu oszustwa przyszła dość szybko. No cóż, emocje wzięły górę nad racjonalnym myśleniem.. Wklejam maila otrzymanego od zespołu Allegro, może pomoże w podejmowaniu dalszych kroków w celu eliminacji złodziei na allegro. >>>>> Podejrzewamy, że konto zostało skradzione pierwotnemu Użytkownikowi - następnie osoba, która to uczyniła, wystawiła na aukcje szereg przedmiotów. Niestety, na chwilę obecną podstawową drogą odzyskania pieniędzy, jaka wydaje się być prawdopodobna - jest zgłoszenie sprawy policji bądź prokuraturze właściwej dla miejsca zamieszkania osoby poszkodowanej. W tej sytuacji mamy do czynienia z przestępstwem w myśl art. 286 par. 1 kodeksu karnego, tj. oszustwem. Niezależnie od kwoty, na którą zostało popełnione - jest ono przestępstwem i podlega ściganiu, a osądzeniem winnego zajmuje się sąd. Zgodnie z treścią wspomnianego artykułu kodeksu karnego czyn ten jest zagrożony karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności. Z doświadczenia wynika także, że sprawcy oszustw są sądzeni surowiej niż złodzieje. Zgłaszając sprawę organom ścigania, proszę przede wszystkim szczegółowo i precyzyjnie opisać i udokumentować całą sytuację. Podczas przesłuchania proszę przekazać policji komplet posiadanych dokumentów - takich jak: dokument potwierdzający dokonanie zapłaty za towar, wydruki treści korespondencji prowadzonej z osobą Sprzedającą, w miarę możliwości - wydruk treści strony z licytacją. Pomocne może okazać się przygotowanie się na ewentualne ogólne pytania z zakresu funkcjonowania Allegro. Oczywiście nie każdy policjant musi być w pełni zaznajomiony ze specyfiką Internetu, jednak z naszego doświadczenia z owocnej współpracy z funkcjonariuszami jasno wynika, że wielu z nich to doskonali fachowcy, którzy skutecznie wykorzystają przekazane przez nas informacje. Proszę również o poinformowanie policji, że na ich pisemny wniosek firma nasza udostępni im wszelkie posiadane przez nas dane na temat osoby sprzedającej. Adres korespondencyjny naszej firmy to: Serwis Allegro.pl QXL Poland Sp. z o.o. ul. Marcelińska 90 60-324 Poznań nr fax: (061) 860 29 13 Po zgłoszeniu sprawy byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie nam danych jednostki, która będzie ją prowadziła. Informację tę będziemy mogli przekazać innym funkcjonariuszom policji. Dzięki wydajniejszej współpracy i koordynacji działań dotarcie do oszusta może okazać się znacznie szybsze. Polecam lekturę Centrum Bezpieczeństwa: http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/sc/ Z poważaniem, -- Anna Tchorzewska Zespół Allegro http://www.allegro.pl QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o kapitale zakładowym w wysokości 1 046 000 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257 __________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusów 3636 (20081124) __________ Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security. http://www.eset.pl lub http://www.eset.com

Gość Lojezu xD
sory nie czytalem tematu do konca jesli juz pojawila sie taka odpowiedz to powiem ups... xD Wiec tak dawno w polsce nie bylem ale mysle ze policja polska jest juz na tyle "dobra" zeby wychwycic oszusta po adresie ip bo napewno taki adres ma serwis allegro.pl idz na policje powiedz co i jak mysle ze sie polska policja tym zajmie... pozdrawiam...

Gość izzi...
oszukana również - dziekuję Ci bardzo:) Ja niestety dostalam dużo bardziej lapidarną odpowiedź od serwisu allegro, żadnego zapewnienia o pomocy itd. W czw miną równe 2 tyg od zakupu, w czw udam sie na policję.