Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Korinka

szukam kogos po filologii angielskiej ale niekoniecznie

Polecane posty

Gość Korinka

Witam. Jestem teraz w klasie maturalnej. Moim marzeniem są studia na Uniwersytecie Gdańskim albo PWSZ w Elblągu - kierunek filologia angielska. Tego języka uczę sie już 11 lat, bardzo szybko go "łapię", ale jesti kilka problemów. Otóż zawsze trafiałam do takiej klasy, w której ludzie mieli ten język szczerze wbite, dlatego poziom był denny. w gimnazjum coś się ruszyło, ale w 2 klasie mieliśmy inną n-lkę, a jak nasza poprzednia wróciła w 3 klasie, to stwierdziła, że musi jeszcze raz przerobić książkę od nowa. MASAKRA! Ale dokształcałam się sama, opanowałam różne ważne struktury z zakresu gramatyki. Dostałam się do liceum do klasy z rozszerzonym angolem, trochę się martwiłam, że nie będę umieć, a tu taki zonk, że może góra 3 osoby oprócz mnie są na moim poziomie. Reszta nie zna nawet liczb po angielsku, a co dopiero "pierdoły" typu chociaż np. past perfect :/ zapisałam się na dodatkowy angielski. Zdaję rozszerzoną maturę, próbna (na dodatkowym egzaminie) poszła mi na 70%. Znalazłam wymagania egzaminacyjne i nie sprawiają mi one trudności. Boję się jednak, że nie dam sobie tam rady. Więc mam takie pytanie: czy takie osoby jak ja (umiejące jako tako angielski) dawały sobie radę na studiach? Czy odpadały przy pierwszym egzaminie? Potrzebuję pomocy, bo nie mam żadnego pomysłu na życie oprócz filologii. :(

jesli sie dostaniesz na filologie, to znaczy ze sobie na niejporadzisz. nie ma sie kompletnie o co martwic. w przeciwnym przypadku by cie nie rpzyjeli.

Gość Korinka
na dodatkowym kursie* heh tak miało być.

Gość Korinka
mój facet od angielskiego mówił, że dostać jest się łatwo, gorzej z utrzymaniem się.

bez przesady, wedlug moich doswiadczen to dostac sie bylo ciezko, a utrzymac łatwiej. oczywiscie jak sie nie uczylas to ywlatywalas, ale przy chociaz odrobinie checi i rozumu to be zproblemu idzie soe do przodu. nie panikuj

Gość AniaAniaANiaAnia
Jak chcesz to odezwij sie na gg 4234040. jestem po filologii.

Gość Korinka
najbardziej boje sie egzaminow:(

Spoko... jeśli jako tako znasz język, to powinnaś od razu załapać melodię :) Fakterm jest, że pojawiają się specjalistyczne tematy z określonych dziedzin, np. gramatyki opisowej czy teorii literatury, ale to pikuś, tyle razy jest powtarzane, że pamiętasz to lepiej niż \"wlazł kotek na płotek\". A examy - tu chodzi o poziom wiedzy ;P niekoniecznie języka. Oczywiste jest, że musisz umieć swoją wiedzę przekazać. Aha, i po każdym roku jest tzw. exam z praktycznej znajomości jęz. ang. - cały rok są przedmioty typu konwersacja, język pisany, rozumienie textu itd., więc nie jest tak strasznie. I lepiej się solidnie ucz, bo 70% z rozszerzonej to mało.