Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bladziutkaaaa

mam jutro spr z religii i nie umiem odp na kilka pytan. pomoze mi ktos ??

Polecane posty

czyli takie pierdu-pierdu o niczym. zamiast uczyć się na pamięć frazesów, po prostu odpowiedz tak, jak sama uważasz. ja np. odpowiedziałabym na pierwsze tak: 1. wyjasnij symbolike biblijnego opisu stworzenia. człowiek powstaje z prochu, co jest dewaluacją wartości człowieka - jednym słowem, ma on się uważać za proch i ścierwo, padać na twarz przed bogiem i bić mu pokłony. Ewa powstaje jako druga, w dodatku z żebra Adama - opis ten, nie mający nic wspólnego z prawdą biologiczną (jak wiemy, mężczyźni mają normalną liczbę żeber) wskazuje na patriarchalizm, zabarwiony mizoginizmem, u starożytnych ludów aramejskich (czy kto to tam wymyślił). opis ten stał się podstawą do trwającej wiele wieków dyskryminacji kobiet w kulturze judeochrześcijańskiej.

Gość jjjjjjjjjjjgh
http://www.teologia.pl/m_k/prz-09.htm masz stronke poszukaj sobie po kolei hehehe jak znam życie to swoimi słowami nie wolno:D oni muszą mieć wyklepaną formułe nie odbiegającą od standardu:D

na drugie pytanie nie mam kompletnie żadnego pomysłu. na trzecie możnaby odpowiedzieć tak: Postawa uwielbienia przejawia się przede wszystkim w niskim poczuciu własnej wartości, które podbudowane jest postawą uległości i zdominowania przez bóstwo (w tym wypadku - boga chrześcijańskiego). ma to więc pewien charakter masochistyczny. człowiek wyrażający taką postawę zobowiązany jest do oddawania czci i hołdu bóstwu oraz kościołowi, który go reprezentuje, jak również do finansowania tego kościoła, nawet kosztem zaspokojenia własnych potrzeb.

Gość jjjjjjjjjjjgh
anyżówka:D:D:D:D twoje odpowiedzi choć prawdziwe są niezgodne z programem nauczania i robienia wody z mózgu:D pała!!!hehehe

Gość jjjjjjjjjjjgh
6.KKK 2746 Gdy nadeszła Jego Godzina, Jezus modli się do Ojca (Por. J 17). Jego modlitwa – najdłuższa z przekazanych nam przez Ewangelię – obejmuje całą ekonomię stworzenia i zbawienia, jak również Jego Śmierć i Zmartwychwstanie. Modlitwa Godziny Jezusa pozostaje na zawsze Jego modlitwą, podobnie jak Jego Pascha, która wypełniła się "raz na zawsze", pozostaje obecna w liturgii Jego Kościoła. KKK 2747 Tradycja chrześcijańska słusznie nazywa ją "modlitwą arcykapłańską" Jezusa. Jest to modlitwa naszego Arcykapłana; jest ona nieodłączna od Jego Ofiary, od Jego "przejścia" (Pascha) do Ojca, przez które został całkowicie "poświęcony" Ojcu (Por. J 17, 11. 13. 19). KKK 2748 W tej ofiarniczej modlitwie paschalnej wszystko zostało w Nim ponownie zjednoczone (Por. Ef 1, 10.: Bóg i świat; Słowo i ciało; życie wieczne i czas; miłość, która się wydaje, i grzech, który ją zdradza; uczniowie będący jej świadkami oraz ci, którzy uwierzą w Niego dzięki ich słowu; uniżenie i chwała. Jest to modlitwa jedności. KKK 2749 Jezus wypełnił całkowicie dzieło Ojca i Jego modlitwa – podobnie jak Jego Ofiara – rozciąga się aż po spełnienie się czasu. Modlitwa Godziny napełnia czasy ostateczne i kieruje je do ich spełnienia. Jezus, Syn, któremu Ojciec dał wszystko, powierzył się całkowicie Ojcu; jednocześnie wyraża się z niezależną wolnością (Por. J 17, 11. 13. 19. 24) dzięki władzy, jaką Ojciec dał Mu nad wszystkim. Syn, który stał się Sługą, jest Panem, Pantokratorem. Nasz Arcykapłan, który modli się za nas, jest także Tym, który modli się w nas, i jest Bogiem, który nas wysłuchuje. KKK 2750 Jedynie wnikając w święte Imię Pana Jezusa, możemy przyjąć – od wewnątrz – modlitwę, jakiej On nas uczy: "Ojcze nasz!" Jego modlitwa arcykapłańska inspiruje – od wewnątrz – wielkie prośby zawarte w "Ojcze nasz": troskę o imię Ojca (Por. J 17, 6. 11. 12. 26). pragnienie Jego Królestwa (chwała (Por. J 17,1. 5. 10. 23-26), wypełnianie woli Ojca, Jego zamysł zbawienia (Por. J 17, 2. 4. 6. 9. 11. 12. 24) oraz wyzwolenie od zła (Por. J 17, 15). KKK 2751 Wreszcie, właśnie w tej modlitwie Jezus objawia i daje nam nierozłączne "poznanie" Ojca i Syna (Por. J 17, 3. 6-10. 25). które jest samą tajemnicą życia modlitwy. nudzi mi się:P autorko jesteś jeszcze?????????bo ja się poswięcam i czytam to:o

Gość bladziutkaaaa
juz wczesniej wspominalam ze na te pytania ktore sama po prostu z glowy z zycia znam odpowiedz to odpowiem ale podalam takie na ktore nie znam odpowiedzi i nie mam tego nigdzie. racja zazwyczaj jest tak ze jak napiszesz to samo co bylo podyktowane w zeszycie tylko innymi slowami to juz jest zle, ale w przypadku siostry mozna pisac od siebie, no ale wiadomo ze musi miec sens :)

Gość bladziutkaaaa
jestem jestem, dziekuje !!!

Samanta --> heh, no to by była dobra interpretacja, słyszałam też, że bóg najpierw stworzył mężczyznę, gdyż chciał zacząć od zera ;)

bladziutka, jak chcesz, możesz wykorzystać moje odpowiedzi, nie zastrzegam praw autorskich :) jeśli chcesz, mogę jeszcze podać odpowiedzi do innych pytań, o ile będę w stanie :)

Gość jjjjjjjjjjjgh
8---------Poza liturgią sakramentów i sakramentaliów katecheza powinna brać pod uwagę formy pobożności wiernych i religijności ludowej. Zmysł religijny ludu chrześcijańskiego zawsze znajdował wyraz w różnorodnych formach pobożności, które otaczały życie sakramentalne Kościoła. Są to: cześć oddawana relikwiom, nawiedzanie sanktuariów, pielgrzymki, procesje, droga krzyżowa, tańce religijne, różaniec, medaliki (Sobór Nicejski II: DS 60I; 603; Sobór Trydencki: DS 1822) itp. KKK 1675 Te formy pobożności są kontynuacją życia liturgicznego Kościoła, ale go nie zastępują: "Należy (je) tak uporządkować, aby zgadzały się z liturgią, z niej poniekąd wypływały i do niej wiernych prowadziły, ponieważ ona ze swej natury znacznie je przewyższa" (Sobór Watykański II, konst. Sacrosanctum Concilium, 13). KKK 1676 Konieczne jest rozeznanie duszpasterskie, by podtrzymywać i wspierać religijność ludową, a w razie potrzeby oczyszczać i pogłębiać zmysł religijny, z którego wyrastają te formy pobożności, oraz kierować je do głębszego poznawania misterium Chrystusa. Praktykowanie tych form pobożności podlega trosce i osądowi biskupów oraz ogólnym normom Kościoła (Por. Jan Paweł II, adhort. apost. Catechesi tradendae, 54). tylko postreszczaj to sobie w kilku zdaniach,bo ci wkładu braknie w długopisie:P

Gość bladziutkaaaa
ja zamiast sie uczyc to czytam te glupoty co piszecie i siedze szczesliwa :P co to za podsmiechujki ? :D:D

Gość bladziutkaaaa
jasne hehe. kopiuje sobie, ukladam, a pozniej poczytam :)

>> anyzowka :D no tak mozliwe :);) jest jeszcze cos takiego : Bog stworzyl kobiete i stwierdzil ze nie da rady stworzyc niczego co by bardziej przypominalo aniola (na obraz i podobienstwo .. ;) )

Gość jjjjjjjjjjjgh
4. odpowiedzialność przed Bogiem za każde wypowiedziane słowo odpowiedzialność za dawanie świadectwa o prawdzie Odpowiedzialność za wychowanie dzieci Odpowiedzialność Kościoła za rozwój każdego człowieka Odpowiedzialne rodzicielstwo

czwarte można łatwo obejść: odpowiedzialność chrześcijanina za świat niczym nie różni się od odpowiedzialności każdego innego człowieka. żeby rozwinąć bardziej, można oczywiście podać kilka konkretów - należy być uczciwym i pomocnym dla innych, a dzięki temu świat stanie się nieco lepszy. w szczególności, gdy jest się politykiem, czy przywódcą państwa, należy mieć na uwadze nie tylko własny interes, ale interes społeczeństwa, a także pokój na świecie. odpowiedzialność ludzi (w tym i chrześcijan) za świat wyraża się też w trosce o ochronę środowiska naturalnego - nawet proste czynności, jak dokręcanie kranu i gaszenie światła, gdy nie jest potrzebne, czy segregacja odpadów, mogą przyczynić się do polepszenia warunków na świecie dla przyszłych pokoleń.

piąte jest bardzo podchwytliwe. bo co to znaczy - uzasadnij? to tak jakby udowodnij, a tego nie udowodniły jeszcze najtęższe umysły w całych dziejach. myślę, że prawidłową odpowiedzią będzie: uzasadnienie tej tezy nie leży w granicach poznania, lecz dla dobrego katolika nie jest ono do niczego potrzebne. prawdziwy katolik wierzy w to bez żadnego uzasadnienia.

Gość jjjjjjjjjjjgh
już więcej tego nie czytam:) o stworzeniu świata poczytaj sobie sama🖐️

Gość jjjjjjjjjjjgh
anyżówka idź ty za nia na klasówkę:D:Dsiostrzyczka na zawał zejdzie:D

Gość bladziutkaaaa
dziekiiiiiii !!! :) trzymajcie za mnie kciuki jutro :P o 8 zaczynam :)

Gość ere
No a w której klasie jesteś?Powinnaś się nauczyć