Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bladziutkaaaa

mam jutro spr z religii i nie umiem odp na kilka pytan. pomoze mi ktos ??

Polecane posty

Gość bladziutkaaaa

bylabym bardzo wdzieczna

Gość rerrr
dawaj, zobaczymy

Gość bladziutkaaaa
1. wyjasnij symbolike biblijnego opisu stworzenia. 2. dlaczego eucharystia stanowi centrum zycia wspolnoty wiernych i zrodlo jej mocy? 3. w czym przejawia sie postawa uwielbienia? 4. na czym polega odpowiedzialnosc chrzescijanina za swiat? 5. uzasadnij ze swiat zostal stworzony przez Boga. 6. czego dotyczy arcykaplanska modlitwa Chrystusa? 7. na czym polega zycie w prawdzie? 8. gdzie tkwi zrodlo religijnosci czlowieka? no moze ich jest troszeczke wiecej niz kilka heh. jakby chcial ktos pomoc to prosze baaardzo krotko i na temat :) dziekuje

Gość jap
ha pytania ciekawe,ale na żadne nie znam odpowiedzi

Gość bladziutkaaaa
trudne sa bardzo. nie moge znalezc nic w necie a nie mam ksiazki. odpowiedzi na pytania, ktore byly dla mnie logiczne i co mialam w zeszycie to sie nauczylam. za pewne bede miala pecha i trafia mi sie te ktorych nie umiem :(

Gość fxcvhgbvvvvvvvvvvv
powiedz ksiedzu ze nasza religia jak i wszytskie na swiecie pochodza od kultu solarnego. jest film o tym

Gość bladziutkaaaa
teraz religia liczy sie do sredniej :) pozatym jak to tak mozna miec 1 lub 2 z religii? kozak nie jestem no ale nie ja :)

Gość bladziutkaaaa
mam z siostra ktora nie da sobie nic powiedziec i wmowic :)

Gość jjjjjjjjjjjgh
o matko już bym chemie albo fizyke wolała:o co to za dziadostwo?:o

Gość fxcvhgbvvvvvvvvvvv
dzieki BOGU nie mam juz religii

Gość bladziutkaaaa
no ja niestety musze sie przemeczyc jeszcze poltora roku :) zazdroszcze tym co juz jej nie maja

7. u powinnas przytoczyc klasyczna definicje prawdy wedlug Arystotelesa (bo ta akceptuje kosciol) i do niej sie odniesc. ps. masz szczescie ze na kafe nikt Cie jeszcze nie zjechal ani nie wysmial:) pps. ktora klasa? 🌼

Gość jjjjjjjjjjjgh
klasówka z religii,ja pierdziele:o współczucie szczere

Gość fxcvhgbvvvvvvvvvvv
a nie mozna podpisac czegos zeby nie chodzic na te brednie? kur... mlodym ludziom wode z mozgu beda robic. w dupie mam co znaczy jakis symbol-od tego jest teologia. no krew mnie zalewa po tym jak uslyszlaam ze od mojej kuzynki w podstawowce wymagali zeby wybrane cyctaty znala z tych zasranych oznaczen-ktory wers itd.

mozna, wystarczy kartka od rodzicow, ze nie wyrazaja zgody, zeby dziecko chodzilo na lekcje religii czy jakos tak. a jesli w szkole powyzej 7 osob takie kartki przyniesie to dyrektor ma obowiazek zorganizowania lekcji ETYKI w to miejsce

:D no nieźle, pytania zupełnie w stylu tego: "kto jest najwybitniejszym człowiekiem na świecie i dlaczego właśnie Lenin?" o ile to nie prowokacja, to w przeciwnym razie jest to skandal :P

Gość bladziutkaaaa
niezli jestescie hehe :D chodze do drugiej klasy liceum. oczywiscie za zgoda rodzica mozna nie chodzic na religie ale teraz religia liczy sie do sredniej a ja zawsze mam z religii 5 i mam nadzieje ze bede miala, tylko teraz jakis dziwny dzial mialam. sami widzicie jakie beznadziejne pytania. te chodzenie na religie to dla mnie troche trudny temat tez, poniewaz zmarla moja mama (wczoraj minelo 7 lat) i chyba juz nie wierze w Boga, nie wiem. zagubiona jestem. nie wiem czemu o tym napisalam sorki tak czy inaczej chcialabym napisac ten sprawdzian jakos heh

Gość bladziutkaaaa
a tak na marginesie ogolnie mowiac to religia jako przedmiot to dla mnie glupota... chyba nie musze mowic dlaczego

Gość jjjjjjjjjjjgh
może bóg ci pomoże;) przynajmniej powinien jak zeslał na ciebie takiego nauczyciela;)

7. na czym polega zycie w prawdzie? Życie w prawdzie jest odwrotnie proporcionalne do zycia na kafe :P

Gość bladziutkaaaa
ehehe :D

ciezko bedzie, ale lej wode, wiekszosc ksiezy to lubi ;D ja jestem w 3 lo ale kojarze tylko ta prawde arystotelesa...

Gość bladziutkaaaa
wy sie nie nabijajcie tylko mi pomozcie :):)

słuchaj, a puść wodze wyobraźni i po prostu wymyśl sama te odpowiedzi. kościół od wieków tak właśnie robi ;)

Gość jjjjjjjjjjjgh
7. Dążenie do poznania prawdy i trwania jej jest bardzo ważne w dziedzinie moralnej. Wszyscy ludzie są zobowiązani „trwać przy poznanej prawdzie i całe swoje życie układać według wymagań prawdy” (Sobór Watykański II, dekl. Dignitatis humanae, 2)." (KKK 2467) Każdy jest więc zobowiązany do poznania prawa moralnego i postępowania według niego. Inaczej mówiąc trzeba poznać, co rzeczywiście jest dobre lub złe dla człowieka. Rozważając czyny ludzkie w ich odniesieniu do ostatecznego celu dobrem jest to, co pomaga osiągnąć człowiekowi zbawienie, a złem to, co od niego oddala lub je zupełnie uniemożliwia. B. Świadczenie o prawdzie Prawdy, której strzeże ósme przykazanie – zwłaszcza religijnej i moralnej – nie można zachowywać wyłącznie dla siebie. Trzeba nią również innych ubogacać. Można to czynić słowem i przez świadectwo życia. Jako ludzie wierzący mamy ustawicznie świadczyć o tym, że idziemy za Chrystusem-Prawdą. Okazją do dawania świadectwa o swoim życiu religijnym może być nawet sztuka. Ponieważ środki masowego przekazu uczestniczą w przekazie prawdy na szeroką skalę, dlatego na osobach zaangażowanych w ten proces spoczywa wielka odpowiedzialność. Rozważmy wspomniane zagadnienia.

Gość jjjjjjjjjjjgh
2. "Kościół żyje dzięki Eucharystii [Ecclesia de Eucharistia vivit]" (EE 1) – to pierwsze słowa dokumentu Jana Pawła II. Są one stwierdzeniem pewnego faktu i zarazem zachętą skierowaną do każdego ochrzczonego człowieka, który jako członek Kościoła żyje i ma żyć dzięki Eucharystii. W niej spotykamy Tego, który jest Życiem, tzn. Jezusa Chrystusa. Najświętszy Sakrament wypełnia obietnicę daną przez Boskiego Zbawiciela: «A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata» (Mt 28, 20). Komunia św. umożliwia nam realne choć ukryte zjednoczenie się z Tym, którego – jak ufamy – spotkamy kiedyś w wieczności "twarzą w twarz".

Gość jjjjjjjjjjjgh
3.KKK 2639 Uwielbienie jest tą formą modlitwy, w której człowiek najbardziej bezpośrednio uznaje, iż Bóg jest Bogiem. Wysławia Go dla Niego samego, oddaje Mu chwałę nie ze względu na to, co On czyni, ale dlatego że ON JEST. Uczestniczy w szczęściu serc czystych, które kochają Go w wierze, zanim ujrzą Go w chwale. Przez nią Duch łączy się z naszym duchem, by świadczyć, że jesteśmy dziećmi Bożymi (Por. Rz 8, 16); daje świadectwo Jedynemu Synowi, w którym zostaliśmy przybrani za synów i przez którego uwielbiamy Ojca. Uwielbienie zespala inne formy modlitwy i zanosi je do Tego, który jest ich źródłem i celem: "Dla nas istnieje tylko jeden Bóg, Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy" (1 Kor 8, 6).