Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BlueCuracao

Zanik okresu

Polecane posty

Gość BlueCuracao

Drogie forumowiczki mam do Was pytanie dotyczące sprawy nadmienionej w temacie. Od pewnego czasu przestałam miesiączkować. Oczywiście zgłosiłam się już dawno do ginekologa. Niestety przez cały czas muszę zażywać specjalne tabletki, aby ten okres wymusić. Nie przychodzi on "sam z siebie" - za każdym razem kiedy odstawiam tabletki, żeby sprawdzić, czy samodzielnie pojawi się @ nie ma go. Dotychczasowe kuracje były mało skuteczne, a następna ma zasięg długoterminowy. Teraz nie mam samodzielnego okresu od ponad 3 kwartałów. Oczywiście wykluczone są: menopauza, wszelkie wady anatomiczne oraz ciąża. Stąd moje pytanie. Czy któraś z Was borykała/boryka się z takim problemem oraz co z tego wynikło? Czy udało się przywrócić okres normalnie, czy zostałyście już do końca skazane na stymulacje hormonalną? Czy był po tym problem z zajściem w ciążę? Chciałabym się dowiedzieć, jak ta "walka" z okresem przedstawia się u innych. A dokładniej czy była zwycięska ... ;)

Gość BlueCuracao
no nie mówcie, że tylko ja się z tym borykam...

Gość a czy
dlaczego zanikł ci okres? może to być u ciebie spowodowane stresem?

Tez tak mialam, przez jakis czas kolo połtora roku bralam prawie -caly czas tabletki. Potem po odstawieniu tabletem nie mialam go 3 miesiace potem wystapil sam teraz od 4 lat miesiaczkuje rowno co 26 dni, w tym czasie zdarzylo mi sie tylko raz ze spoznil mi sie tydzien ale to przez branie antybiotykow. Mam 27 lat i wszystko bylo wykluczone tak jak u ciebie. Wiec nie martw się. Samo sie wszystko unormuje jesli jestes pewna ze w innych kwestiach jestes zdrowa.

Niestety, niewiem jak to bedzie u ciebie, ale u mnie jest problem z zajsciem w ciaze mimo ze mam staly cykl co 26 dni. od 3 lat staramy sie o dziecko 2 razy porobilam, ale ciagle sie nie poddajemy.

Gość BlueCuracao
"Jezzabella" -> Ja też kiedyś brałam tabletki. To był okres bodajże 2 lat. Ale odstawiłam je już spory czas temu. I tuż po odstawieniu miałam okres normalnie. Zanik nastąpił dobre pół roku po tym (jeśli jeszcze nie później). Między czasie też miałam wszelkie badania kontrolne i biorąc pod uwagę wyniki, to nie może być przyczyna braku okres. Również czas po jakim "coś się rozregulowało". Za dużo minęło. Co do ciąży to fakt, że jeszcze konkretnie nie planuje, ale wiem, że chcę założyć rodzinę i na pewno nie będę czekała z tym do wieku bardzo dojrzałego. "A czy" -> Stres wykluczony. Nie miałam żadnych sytuacji, które wywoływałyby u mnie jakieś większe stany stresowe. Może owszem czasem mały dreszczyk ;) Ale nic, co doprowadzałoby do takich zmian. Właśnie to mnie zastanawia. Bo gdybym wiedziała co jest przyczyną, to przynajmniej zdawałabym sobie sprawę z czym konkretnie mam walczyć... A tutaj ni stąd ni zowąd. Jeden wielki znak zapytania

Gość harra
nie uważasz że w tym temacie zdrowotnym należałoby podać swój wiek ? takie pisanie a niewiadomo jak się do tego odnieść, tu nie ma wróżek. jazabella podała a u ciebie trzeba sie domyślać

Gość BlueCuracao
22

Gość czerwone
Cześć, ja mam podobny problem. Zaczynają mi się zaniki okresu:( Dla tej, która chce wiedzieć ile lat to 24, okres raz jest raz nie:( lekarz powiedział żeby czekać - w ciąży nie jestem.Nie dostałam żadnych tabletek na wywołanie:( Do tej pory brałam tabletki anty. Szczerze jestem załamana, bo planuje rodzinę a teraz zaczynają się schody... I co teraz?

Gość BlueCuracao
Mówisz, że \"do tej pory brałaś tabletki anty\". Jeśli zaniechałaś ich stosowanie stosunkowo niedawno od tych wahań to prawdopodobnie są one wywołane przez ich odstawienie :)

Gość moja znajoma tak miała
całe życie problemy z miesiączką, przeważnie jej nie miała, badania niczego nie wykazywały. Wyszła za mąż w wieku 33 lat, bez problemu zaszła w ciążę.

Gość problemy z jajnikami
zespół policystycznych jajników lub torbiele na jajnikach poszukaj dobrego lekarza endokrynologa, koniecznie rób badania hormonów płciowych i tarczycy, usg przezpochwowe